Actualitate

Modificări în regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Ce trebuie să ştie dezvoltatorii

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a publicat în transparenţă decizională proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea HG 1516/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
 
Ca urmare a tendinţei de dezvoltare a acţiunilor de modernizare a locuinţelor existente, precum şi a tendinţei realizării unor construcţii noi pentru locuit sau pentru a fi folosite în scop turistic, la nivelul anului 2008 au fost elaborate sub forma unui regulament-cadru normele privind protejarea şi conservarea valorilor de peisaj şi tradiţiilor locale din perimetrul Deltei Dunării, cu prevederi specifice inclusiv privind utilizarea materialelor şi a tehnicilor de construcţie tradiţionale.
 
De la intrarea în vigoare a prevederilor cuprinse în Regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1516/2008, pe raza localităţilor din perimetrul RBDD, construcţiile autorizate şi edificate au respectat principiul armonizării peisajului natural cu cel antropic, obiectivul guvernamental de prevenire a alterării peisajului cultural al Deltei şi conservării specificului său inconfundabil fiind atins.
 
Întrucât pe parcursul celor 11 ani de aplicare a Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, în practica întocmirii regulamentelor locale de urbanism, precum şi la nivelul administraţiilor publice locale, în cadrul activităţii de emitere a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire s-au identificat o serie de prevederi care necesită reformulări, modificări sau completări pentru a deveni aplicabile, se constată necesitatea revizuirii actului normativ.
 
Ce modificări se vor face
 
Principala modificare a Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării constă în exceptarea de la jurisdicţia Regulamentului-cadru a părţilor din UAT care nu intră efectiv în perimetrul Rezervaţiei Biosferei.
 
În plus, se aduc o serie de clarificări în textul actului normativ:
1. Se precizează interdicţia generală asupra structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare cu mai mult de 20 de camere.
2. Se precizează că deschiderea minimă a parcelei către calea de acces, de 12 m, se aplică numai în parcelările noi.
3. Se precizează modalitatea de măsurare a înălţimii maxime admise a construcţiilor, de 10m. În cazul acoperişurilor realizate din stuf înălţimea maximă admisă este ridicată la 12 m.
4. Panta admisă a acoperişului este ridicată la 50%, faţă de 30% în prezent.
5. S-a adăugat o interdicţie explicită pentru parcurile de panouri fotovoltaice în teritoriul Deltei.
6. Se precizează posibilitatea de a construi împrejmuiri opace între proprietăţile private.
7. Se precizează condiţiile în care se pot amplasa construcţiile cu funcţiunea de depozitare sau producţie, precum şi condiţii referitoare la aspectul acestora.
8. Se aduc precizări referitoare la Procentul maxim de ocupare a terenului (POT) şi la Coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT), în funcţie de zona şi de funcţiunea amplasată.
 
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) deţine triplu statut de protecţie internaţional: Rezervaţie a Biosferei, desemnată internaţional de Comitetul UNESCO "Omul şi Biosfera", Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, desemnată de Secretariatul Convenţiei Ramsar, şi Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO. Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării i s-a atribuit Diploma Europeană de către Consiliul Europei şi face parte din reţeaua de situri de importanţă comunitară Natura 2000.
 
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este administrată în prezent de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Rezervaţia a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 983/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi prin Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu modificările şi completările ulterioare.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asocierea de firme a fost descalificată în etapa tehnică Licitaţia pentru autobuzele electrice care urmau să circule şi în Constanţa a fost anulată

14 Jun 2019 859

MDRAP a lansat achiziţia publică Companii din Franţa, Turcia, Polonia şi Cehia se bat pentru autobuzele electrice care vor ajunge la Constanţa

24 May 2019 1532

Cazinoul din Constanța va fi restaurat! Cine se va ocupa și cât vor dura lucrările

08 May 2019 2687

Alternativă la PNDL PSD momeşte primarii cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru care nu există norme metodologice

28 Mar 2019 599

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vizită de lucru la Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Mar 2019 707

Vicepremierul Daniel Suciu şi preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu, semnează contractele de finanțare pentru DJ 226 și DJ 226A din judeţul Constanţa

26 Mar 2019 829

Modificări semnificative ale legislaţiei privind transportul public judeţean. Guvernul va da ordonanţă de urgenţă

12 Mar 2019 593

Anul acesta, MDRAP organizează licitaţia Achiziţia autobuzelor electrice pentru municipiul Constanţa, din nou la mapa aleşilor locali! (document)

21 Jan 2019 759

Modificări semnificative pentru investitorii imobiliari. Adio, recepție parțială! Iată ce pregătește MDRAP!

24 Sep 2018 1230

Comunicat de presă Contractul de finanţare pentru proiectul „Zonă de relaxare şi agrement în oraşul Ovidiu“, semnat de Primăria Ovidiu şi MDRAP

20 Jul 2018 1026

Detalii incredibile din rechizitoriul întocmit în dosarul Belina. Ce au stabilit anchetatorii în cazul lui Sevil Shhaideh

29 Jun 2018 782

Comunicat de presă Primăria Ovidiu a demarat lucrările la proiectul „Construire imobil grădiniţă şi şcoală generală în Poiana“

19 Apr 2018 1526

Programul de reabilitare termică a blocurilor, aplicat doar la Cernavodă!? (document)

28 Sep 2017 2998

Sevil Shhaideh, propusă pentru funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale (fişă biografică)

28 Jun 2017 1178

Infrastructura rutieră, prioritară în mediul rural Primăria Pantelimon şi-a propus să termine asfaltarea tuturor drumurilor

25 May 2017 1748