Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei. Expoziția artistei Anca Deaconu, deschisă publicului începând de mâine

  • Muzeul de Artă Constanţa celebrează joi, 15 aprilie 2021, Ziua Mondială a Artei, printr-o expoziție realizată ca etapă a unui proiect de cercetare al artistei Anca Pașa Deaconu.

Expoziția Față în față, va fi deschisă publicului în perioada 15 – 20 aprilie 2021.

Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în fiecare an, la data de 15 aprilie, ca o recunoaștere a contribuției artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo Da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Pictor, sculptor, arhitect, ilustru inventator, Leonardo Da Vinci a fost considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, lui atribuindu-se celebra afirmație: În viață frumusețea dispare. În artă, nu.

Conceptul expoziției este legat de exploatarea dualității, iar demersul artistic invită privitorul să descoprere o lume a contrastelor pure, în care procedeul prin care în pictură Leonardo da Vinci crea iluzia estompării contururilor obiectelor și figurilor, încât acestea par a fi învăluite de fum, ( în limba italiana sfumato) este inversat, iar albul și negrul devin polii universului plastic al Ancăi Deaconu.

Anca Pașa Deaconu s-a născut în anul 1978, este doctorandă la UNA București și membră a Filialei Constanța 1 a UAPR. Despre expoziția Față în față, coordonatoarea doctoratului său, prof. univ. dr. Unda Popp scrie următoarele:

Este un proiect în derulare pe care Anca Pașa Deaconu l-a început ca pe o modalitate creativă și neconvențională de a apropia elevii de limbajul plastic. Această cercetare efectuată în domeniul artelor vizuale încearcă să lege preocupările de atelier ale artistei de cele de pedagog. Pentru a le stimula imaginația, autoarea a propus elevelor sale să-și închipuie că sunt personaje dintr-o poveste. Ziua și noaptea, Lumina și Întunericul au fost evident sugerate de contrastul cromatic valoric. Fetițe gemene înveșmântate în alb și negru s-au transformat în elemente compoziționale ale unor lucrări de artă vizuală înregistrate foto-video. Anca Pașa Deaconu a încurajat jocul copiilor, considerat cea mai potrivită metodă de stimulare a creativității și în același timp un bun prilej de a explica tinerilor strânsa legătură dintre artele vizuale, teatru și dans. Diversele acțiuni ale elevelor devenite personaje s-au coagulat în secvențe de artă performativă.

Experimentele inițiate de Anca Pașa Deaconu încadrate în categoria generală a artelor acțiunii, nu vorbesc doar despre limbajul plastic ci mai ales despre o modalitate sensibilă de compunere a unor imagini expresive, care surprind inocența trupului uman, grațios, adolescentin.

Autoarea invită spectatorii să se implice în descifrarea și interpretarea ideilor sale transmise în egală măsură de fotografii și de performance. Nivelul cultural ridicat al publicului unui muzeu de artă va înlesni interpretarea mesajelor mai mult sau mai puțin ascunse în imaginile elaborate de artista Anca Pașa Deaconu.


Sursă foto: Muzeul de Artă Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu” și-a desemnat participanții

08 Jun 2021 2176

Directorul Muzeului de Artă Constanța „Sperăm ca de azi înainte publicul să se bucure și mai mult de lucrările din minunata colecție Topalu!“

08 Jun 2021 1820

Muzeul de Artă Constanța - Comunicat de presă

02 Jun 2021 359

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Cum a fost „răscumpărat“ prețul plătit de Muzeul Național de Artă al României pentru un nou viitor

31 May 2021 870

Post vacant la Muzeul de Artă Constanţa

27 May 2021 1151

Workshop dedicat Zilei Constanței organizat la Muzeul de Artă Constanța

19 May 2021 2180

#citeșteDobrogea Efigii ale spațiului dobrogean. 138 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu

19 May 2021 1351

Muzeul de Artă Constanţa sărbătorește Ziua Muzeelor

14 May 2021 2424

Peste 200 de opere de artă sunt în joc Proces decisiv pentru județul Constanța, analizat astăzi la Galați

12 May 2021 1024

Muzeul de Artă Populară Constanța va fi restaurat. A fost eliberat un document important

05 May 2021 806

S-a stins din viață dr. Florica Cruceru, primul director al Muzeului de Artă din Constanța, la vârsta de 94 de ani

04 May 2021 1488

Identitate culturală, etnocentrism și reprezentare socială la Muzeul de Artă din Constanța

28 Apr 2021 608

Muzeul de Artă Constanța deschide expoziția Memorie și Dialog Intercultural prin Arta Vizuală

23 Apr 2021 557

Muzeul de Artă Constanța Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu”

22 Apr 2021 4139

100%. RO, noua expoziție tematică de la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

19 Apr 2021 749