Nasul Iorgus, catre finul sau, Tusac "Esti un mincinos"

1225142625.jpg

Actualul primar al Mangaliei sustine ca intentioneaza sa faca plangere penala impotriva fostului edil, pe motiv ca ar fi semnat inchirierea unor terenuri la preturi derizorii

Actualul primar al Mangaliei, Claudiu Tusac, l-a acuzat public, ieri, pe fostul edil, Zanfir Iorgus, de faptul ca ar fi semnat, pe vremea cand era primar, inchirierea unor terenuri la preturi derizorii, fapt ce a produs un mare prejudiciu bugetului local. Afirmatiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la sediul Consiliului Judetean Constanta (CJC), la care a participat si seful CJC, Nicusor Constantinescu. Presedintele CJC a subscris la asertiunile colegului sau de partid, declarand, totodata, ca stia de aceste nereguli inainte ca Tusac sa devina primar. Avand in vedere faptul ca, in 2006, primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus, trecea de la PSD la PD-L, intrebarea este de ce seful CJC nu a dezvaluit pana acum aceste informatii?! Se prea poate ca aceste date sa fi fost aduse acum in atentia opiniei publice din cauza faptului ca se apropie campania electorala, iar Zanfir Iorgus candideaza pentru un mandat in Camera Deputatilor. Asadar, Claudiu Tusac a iesit la rampa cu un dosar intreg, zice el, de contracte incheiate de Primaria Mangalia, pe 20 sau 25 de ani, cu o serie de agenti economici de pe plan local si a sugerat ca in spatele multora dintre firmele in cauza s-ar afla apropiati ai fostului primar sau chiar Zanfir Iorgus. Tusac a declarat ca, "in prezent, s-a ajuns ca anumite societati comerciale sa detina in concesiune, asociere sau inchiriere terenuri situate in zone centrale din statiunile turistice adiacente municipiului Mangalia, pentru care se platesc sume derizorii".

Tusac: "S-a dat teren pe o paine"

El a dat ca exemplu faptul ca, pentru 100 mp de teren, pe luna s-ar fi platit contravaloarea unui pachet de tigari, a unei paini sau a unei cutii de chibrituri, fiind o diferenta foarte mare intre pretul practicat de Administrarea Domeniului Public si Privat (ADPP) si pretul pietei. Un exemplu prezentat de Tusac il constituie contractele de asociere incheiate de SC Uranus SA cu ADPP Mangalia, pentru terenurile in suprafata de 12.014 mp, situate in centrul statiunilor Neptun si Olimp, pentru care el sustine ca se plateste, in medie, o suma de 1.260 lei vechi/mp/luna, pretul pietei fiind de aproximativ 180.000 lei vechi/mp/luna. Tusac sustine ca, in acest caz, prejudiciul estimativ este de 2,1 miliarde lei vechi/luna, de 25,2 miliarde lei vechi/an si de 604,8 miliarde lei vechi pe toata perioada contractului. Actualul primar a mai dat ca exemplu si asocierea primariei cu firmele SC Euforbia SRL si cu Solaris Zimcom, declarand despre ultima ca apartine sotiei lui Zanfir Iorgus. Tusac a spus ca firmele care au contractat inchirierea sau concesionarea terenurilor nu sunt vinovate, responsabili fiind doar cei care au semnat. El i-a enumerat aici pe fostul primar, dar si pe presedintele PNL Mangalia, Viorel Oleniuc, consilier local, care a dat aviz favorabil acestor contracte la vremea respectiva, in calitate de presedinte al Comisiei de Urbanism. Tusac a adaugat ca printre firmele care au inchiriat pe sume derizorii terenuri de la primarie se afla si SC Venus Stil SRL, care ar apartine consilierului local PNL Sorin Andrei.

Iorgus: "Tusac este manipulator"

Acuzatiile lansate de reprezentantii PSD la Constanta nu l-au lasat fara replica pe Zanfir Iorgus, care a avut o reactie imediata. "Se confirma ca Tusac este un mare mincinos si manipulator al opiniei publice. Este mincinos pentru ca stie foarte bine ca nu primarul aproba contractele de asociere, inchiriere, licitatie si vanzare in Consiliul Local, iar toate aceste contracte au fost aprobate de consilieri din Mangalia, dintre care au facut parte si membri PSD si actuali consilieri ai acestei formatiuni, cum sunt Ion Petcu sau Gheorghe Mazalu", a declarat fostul primar, prin intermediul unui comunicat de presa. "Il intreb public pe dl. Tusac daca in lista cu agentii economici pe care ii blameaza sunt trecute si societatile lui, care, de-a lungul anilor, au obtinut contracte la aceleasi preturi cu toata lumea, contractele de licitatie de la Olimp, unde vrea sa isi construiasca un hotel (de aici si interesul lui Tusac pentru programul de locuinte ieftine, care se va dovedi peste cativa ani una dintre cele mai paguboase afaceri din Mangalia de dupa Revolutie incoace)", se mai arata in comunicat. Iorgus a mai vorbit si despre un contract de asociere al lui Tusac pentru 2.000 mp, pe cordonul Saturn-Venus, pe care nu i-ar fi achitat timp de doi ani de zile. "A platit cumva penalitati la bugetul local? Sau contractele de inchiriere de la moara de asfalt? Este cumva in aceasta lista si contractul aprobat acum o luna pentru Daniel Slavescu, consilier PSD, pentru "Gili" SRL, unde pretul pietei este de cinci ori mai mare...?", a mai spus Iorgus.

Sfaturi pentru finul

El a mai pomenit si despre afacerea "buna" cu Serviciul Salvamar, unde ar fi castigat firma lui Dan Georgescu, consilierul personal al primarului, care a ofertat 14,5 miliarde de lei vechi, fata de George Lipoveanu, care ar fi cerut de la bugetul local numai sase miliarde de lei. "Ii recomand lui Mihai Claudiu Tusac, si in calitate de nas al lui, sa termine cu toate minciunile si dezinformarile catre populatie, sa termine cu amenintarile la adresa agentilor economici, intimidari asupra functionarilor publici si cadrelor didactice. Sa se apuce de treaba si chiar il felicit ca azi (n.r. ieri) a reusit sa ajunga la munca inainte de ora 12.00, adica la 10.07. Mangalia s-a acoperit de gunoaie si e plina de caini maidanezi, iar primaria pierde, una dupa alta, finantarile cu bani europeni. Nu in ultimul rand, precizez ca in urma controalelor efectuate de catre Curtea de Conturi, pe parcursul a 12 ani, nu a fost descoperita nicio neregula la Primaria Mangalia ", a adaugat Zanfir Iorgus.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Mihaela MARIN DUBEI{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 388

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 669

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 922

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1224

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1502

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 937

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 747

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 583

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 800

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 669

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 580

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 957

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 602

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 725

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 741