Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” revine în Portul Constanţa, după participarea la exercițiile multinaționale „Repmus 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia

Imagine cu rol ilustrativ Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” sosește luni, 17 octombrie, în Portul Militar Constanța, din Oceanul Atlantic, unde a participat, în perioada  20 august -17 octombrie, la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”.
„REPMUS” și „DYNAMIC MESSENGER” („DYMS 22”) sunt exerciții NATO, desfășurate în raioane din Atlanticul de Nord, menite să promoveze dezvoltarea capacităților sistemelor maritime fără echipaj și să îmbunătățească interoperabilitatea acestor sisteme.

Obiectivul principal al exerciţiilor l-a constituit consolidarea cooperării și creșterea interoperabilității între structuri NATO în domeniile hidrografiei, oceanografiei și a echipamentelor autonome de cercetare hidrografică și oceanografică.

Scopul participării marinarilor militari români la aceste exerciţii internaționale, alături de parteneri din state membre NATO, constă în perfecționarea nivelului de instruire al echipajului în acțiunile de cercetare hidrografică, prin punerea în aplicare a procedurilor comune cu celelalte nave și echipaje partenere participante la exerciții. pentru creșterea gradului de interoperabilitate al forțelor NATO specializate în acest domeniu., transmit reprezentanții Forțelor Navale Române. 

Acțiunile desfășurate pe mare au cuprins cercetări hidrografice, în conformitate cu procedurile Alianței, precum și exerciții comune de căutare și salvare, reaprovizionare, remorcaj, vitalitate, apărare apropiată, manevre tactice, exerciții complexe de comunicații și manevre de trecere printr-un canal dragat.

De asemenea, la data de  29 septembrie, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a sărbătorit 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române.

Potrivit sursei citate, după 24 de ani de la participarea cu succes a distrugătorului „Mărășești” la exercițiul „Strong Resolve 98” (cel mai mare exercițiu organizat de NATO în acel an), în Golful Biscaya, prima misiune a Marinei Militare desfășurată în Oceanul Atlantic după semnarea Parteneriatului pentru Pace, Forțele Navale Române au revenit, în acest an, cu succes la exerciții în Oceanul Atlantic.

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este comandată de locotenent-comandorul Toma Laurențiu și are la bord un echipaj format din 59 de militari precum şi patru ofiţeri de stat major.

Forțele Navale Române se adaptează permanent la schimbările mediului de securitate produse pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice și participă cu personal și platforme de luptă la exercițiile organizate de aliați, pentru a contribui la consolidarea măsurilor de apărare colectivă., mai informează sursa citată. 

                                                     
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier în Portul Agigea. Trei victime. Implicate un autoturism și un camion cu numere de Republica Moldova (GALERIE FOTO)

26 Jan 2023 2038

Portul, digul și litigiul! Peste 150 milioane lei, mărul discordiei dintre olandezii de la Van Oord și CN APM Constanța (DOCUMENTE)

24 Jan 2023 1131

Contract de peste un milion de lei atribuit de CNAPMC. Care sunt firmele câștigătoare? (DOCUMENT)

21 Jan 2023 902

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța organizează licitație publică deschisă, cu strigare, pentru închirierea unor spații administrative

20 Jan 2023 507

VIDEO Comandantul navei MAI 1106, comisar Stignei Nicolae – „Putem să stăm pe mare fără să ne întoarcem în port timp de trei zile”

20 Jan 2023 973

LIVE Eveniment în Portul Constanța. Ceremonial de intrare în flotă a două nave maritime de patrulare, din dotarea Poliției de Frontieră Române (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Jan 2023 1355

Parcul auto al Administrației Porturilor Maritime, înnoit cu autoturisme electrice și 10 stații de încărcare. Cum sunt localizate (FOTO)

16 Jan 2023 692

Dragaj de investiții în Portul Midia. Mediul și-a dat acordul. Ce conține proiectul

13 Jan 2023 646

Captură în Portul Constanța Ce au descoperit inspectorii vamali în patru containere sosite din China (VIDEO)

13 Jan 2023 628

#citeșteDobrogea Unele aspecte referitoare la portul Constanța în perioada interbelică

11 Jan 2023 922

Descoperire în Portul Constanța! Ce au găsit oamenii legii într-un container sosit din China (FOTO)

09 Jan 2023 722

Cum au deliberat magistrații de la Tribunalul Constanța? Primăria Constanța pierde procesul cu Garda de Mediu! Groapa de gunoi de la Poarta 9 rămâne închisă

07 Jan 2023 967

Boboteaza, fără gerul specific. Mii de oameni, alături de ÎPS Teodosie, la procesiunea din Portul Tomis

07 Jan 2023 814

Înghesuială de Bobotează la Constanța pentru ... dopuri, apă sfințită și un loc în față la slujba din Portul Tomis (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2023 1081

LIVE VIDEO+TEXT Mii de persoane participă la procesiunea de Bobotează de la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2023 1186