„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy” La Senat s-a înregistrat un proiect pentru purtarea obligatorie a uniformei în școli.

Sală de clasă, foto: Unsplash Partidul condus de George Simion, AUR, a depus la Senatul României un proiect de lege prin care să fie introdusă obligativitatea purtării de uniforme de către elevii din România.

Inițiatori sunt George Simion și Lilian Scripnic.

În expunerea de motive apar argumente precum: „În România, uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XlX-lea şi până în zilele noastre. Primele uniforme şcolare de pe teritoriul ţării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învăţământului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor şcolare s-a extins la nivel naţional”.

Tot în expunere se menționează următoarele: „Un avantaj economic real pentru părinţi îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor. Statistic, în unităţile de învăţământ în care se poartă uniformă şcolară, elevii sunt „mai disciplinaţi, mai atenţi, ascultă mai bine, nivelul de zgomot e mai mic, iar timpul irosit la începutul fiecărei ore, înainte de începerea predării, este redus”.

„Cel puţin la nivel vestimentar, pe durata orelor de şcoală, toţi elevii sunt egali. O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”, mai scriu inițiatorii..

Conform proiectului, Articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) In învăţământul preuniversitar de stat şi privat, este obligatoriu portul uniformei şcolare de către elevi.

(2) Pentru fiecare unitate şcolară, modelele uniformelor şi ale semnelor distinctive, se stabiiesc de către consiliul de administraţie împreună cu consiliiie profesorale, cu consultarea reprezentanţilor elevilor, şi cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor.

(3) Pentru procurarea uniformelor şcolare, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziţionarea acestora.


(4) Bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinaţie, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.

(5) Metodologia şi criteriile generale de acordare a burselor sociale elevilor din învăţământul preuniversitar, prevăzute la alineatul (3) se elaborează prin grija Ministerului Educaţiei.

(6) Modelele uniformelor şi ale semnelor distinctive prevăzute la alin. (2) vor fi comunicate Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratului de poliţie judeţean şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti ori inspectoratului de jandarmi judeţean”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe procesul pentru uniforma elevilor de la Școala 39 Nicolae Tonitza, din Constanța!

23 Jan 2024 761

Imaginea zilei Constanța Unitatea și devotamentul într-o singură imagine- polițist însoțit de fiica sa la parada de 1 Decembrie (FOTO)

01 Dec 2023 1830

Uniforma elevilor de la Școala 39 Nicolae Tonitza, analizată de judecători în 2024!

30 Oct 2023 1059

IPJ Giurgiu Pentru unii a fi poliţist este un vis din copilărie

25 Oct 2023 582

Școala 39 Nicolae Tonitza, Constanța, în proces pe uniformă! Curtea de Apel stabilește definitiv unde se judecă dosarul (MINUTA)

03 Oct 2023 955

Unul dintre cei mai cunoscuți ofițeri din Poliția Constanța iese la pensie! „Sper că m-am ridicat la înălțimea așteptărilor“

02 Oct 2023 2791

Proces pe uniforma școlară, la Tribunalul Constanța. Judecătorii explică de ce nu au putut lua o decizie în procesul cu Școala 39 Nicolae Tonitza

26 Sep 2023 1075

Ultima oră! Conflict de competență, la instanță, în procesul pentru uniforma de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța (MINUTA)

19 Sep 2023 3047

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu introducerea uniformei obligatorii în școli? „Uniforma înseamnă disciplină și egalitate între copii“

17 Sep 2023 1875

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu introducerea uniformei școlare obligatorii?

10 Sep 2023 2870

Școala 39 Nicolae Tonitza Constanța – Alb sau lila la uniformă? Decizia se ia în instanță. Când se pronunță judecătorii

05 Sep 2023 5402

„Vă dezbrac de uniforma de polițiști“ „Comandant de navă“, condamnat definitiv la Constanța, pentru ultraj!

05 Aug 2023 17216

Uniforme de polițist, vândute de o societate din Constanța. Ce măsuri au luat oamenii legii (GALERIE FOTO)

04 Aug 2023 1477

Constanța „Să mă îngropați în uniformă militară!". Un militar s-a stins din viață

29 May 2023 19699

Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța, proces pentru uniformă. Ce au făcut judecătorii

24 May 2023 2096