Patriarhul Daniel „Naşterea Domnului este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor“

Foto: BasilicaNaşterea Domnului este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor, a afirmat luni Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în predica rostită, de Crăciun, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală, informează Agerpres.ro

"Această sărbătoare a Naşterii Domnului, a Pruncului Iisus, a Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor. Ceea ce ne atrage atenţia cel mai mult este că Dumnezeu nu a venit în lume ca om în vârstă de 30 de ani doar ca să se răstignească pentru noi, ci a venit ca prunc. Dumnezeu copilul - aceasta este minunea Crăciunului. Dumnezeu copilul", a spus Patriarhul.


Colindele noastre, a adăugat PF Daniel, au surprins, ca şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii, acest contrast mare între atotputernicia lui Dumnezeu şi smerenia copilului care se naşte în peşteră şi apoi este culcat în iesle.

"'Astăzi s-a născut/ Cel făr' de-nceput', se spune într-o colindă. 'Mititel înfăşăţel/ În scutec de bumbăcel/ Neaua ninge/ Nu-l atinge/ Vântul bate/ Nu-l străbate/ Astăzi s-a născut/ Cel făr' de-nceput'. Astăzi Fecioara naşte pe cel mai presus de fiinţă, pe cel care e mai presus de toată creaţia. Şi, de asemenea, vedem că pruncul Iisus este, ca orice prunc, ca orice mititel înfăşăţel, în scutec de bumbăcel, total neputincios. Dar, cu toate acestea, Fericitul Augustin spune: 'acest prunc din pântecele mamei sale conduce întreg universul, conduce toate galaxiile, pentru că, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, este creatorul lumii, al cerului şi al pământului. Ceea ce a dorit să arate Dumnezeu este că el nu este doar atotputernic, ci şi atotsmerit şi smerenia lui se vede prin faptul că a fost copil", a arătat Patriarhul Daniel.


Înaltul ierarh ortodox a accentuat că un copil nu poate să facă nimic pentru sine, iar dacă nu este iubit şi ajutat piere.

"El are nevoie de iubirea părinţilor ca să se îmbrace, să se hrănească şi să fie purtat. Deci atotputernicul este total neputincios în Pruncul Iisus, dar dacă nu ar fi fost şi copil Pruncul Iisus nu putea vorbi mai târziu despre iubirea părintească a lui Dumnezeu faţă de lume. Căci, în copilărie, de la părinţi învaţă copilul ce este iubirea părintească. Cine nu a fost copil nu este om deplin, pentru că nu a învăţat iubirea părintească de la părinţi, iar cine nu are dragoste faţă de copii, chiar dacă nu sunt propriii lor copii, de asemenea nu este un om matur sau deplin. Este vorba de o iubire dezinteresată, smerită şi milostivă. Aceasta este iubirea pe care ne-o arată Naşterea lui Hristos ca prunc. Şi, desigur, ea se vede şi prin faptul că păstorii de la Bethleem, împreună cu îngerii, preamăresc această iubire smerită a lui Dumnezeu care coboară la noi", a explicat Patriarhul.


PF Daniel a mai spus că Hristos vine să sfinţească umanitatea începând din interiorul ei.

"Prin naşterea din Fecioară, Hristos sfinţeşte umanitatea din interiorul ei. Prin naşterea pruncului în peşteră se sfinţeşte pământul. Prin culcarea pruncului în ieslea animalelor, a turmelor sau vitelor se sfinţeşte regnul vegetal şi regnul animal şi prin botezul Lui în apele Iordanului se sfinţeşte firea apelor, iar prin răstignirea pe cruce se sfinţeşte aerul şi lemnul, după cum ne arată cărţile noastre liturgice. Deci Hristos vine să sfinţească umanitatea începând din interiorul ei, nu din exterior. De aceea această zi este o zi de binecuvântare pentru părinţi, pentru copii şi pentru toţi cei care îi ajută pe cei mici. Unii care nu au propriii părinţi, sau care nu au propriii copii i-au adoptat, dar iubirea părintească şi iubirea frăţească şi iubirea filială vin ca binecuvântare din Sfânta Treime în Biserică şi în lume", a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe.


Acesta a urat tuturor celor care poartă numele de Cristian, Cristina şi derivate "Ani mulţi cu sănătate, fericire şi mult ajutor la Dumnezeu". "Să trăiţi întru mulţi ani", a încheiat Patriarhul Daniel.

Înaltul ierarh a oficiat slujba Sfintei Liturghii împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul şi un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujba de la Patriarhie a asistat şi premierul Marcel Ciolacu.

Creştinii ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi protestanţi sărbătoresc, la 25 decembrie, Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Sărbătoare a naşterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Crăciunul este primul praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea cronologică a vieţii Mântuitorului. 

 Agerpres.ro

Citește și: 

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului – „Să petrecem Crăciunul în bucurie, în dragoste, în familie, așa cum se cuvine“ (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vladimir Putin nu mai ține cont de sărbători. În ajunului Crăciunului pe rit vechi a transmis un mesaj războinic

07 Jan 2024 811

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului – „Să petrecem Crăciunul în bucurie, în dragoste, în familie, așa cum se cuvine“ (VIDEO)

24 Dec 2023 1028

ZIUA de Constanța Mesaj de Sărbători

24 Dec 2023 885

Mesajul de Crăciun al Ministerului Apărării Naționale

24 Dec 2023 690

IPS Teodosie susține o conferință de presă înainte de sărbători!

21 Dec 2023 832

Știri Constanța Președintele Asociației militarilor veterani- „Ziua Veteranilor din teatrele de operații, o ocazie de a celebra legăturile noastre“ (FOTO)

11 Nov 2023 976

Papa Francisc „Fie ca privirea noastră să se îndrepte spre chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric“

25 Dec 2022 1178

Preşedintele Klaus Iohannis „Să întâmpinăm Nașterea Domnului cu bucurie și cu credință“ (VIDEO)

25 Dec 2022 1369

ÎPS Teodosie „Naşterea Domnului este cea mai mare veste bună a istoriei, refacerea deplină a firii umane prin unirea cu Dumnezeirea“ (VIDEO)

25 Dec 2022 1585

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju „Vă doresc să primiţi cu inimile deschise Naşterea Domnului“

25 Dec 2022 1511

Monolog de Crăciun emoționant în Las Fierbinți. „Suntem săraci. De ce să fim și răi?” (VIDEO)

26 Dec 2021 4008

Papa Francisc, mesaj de Crăciun „Riscăm să devenim surzi la strigătele de durere şi suferinţă ale atât de multor oameni“

25 Dec 2021 2119

MAI, mesaj de Crăciun cu luminile autospecialelor, pe ritm de colind (VIDEO)

25 Dec 2021 2396

Premierul Nicolae Ciucă „Întâmpinăm Crăciunul şi în acest an sub presiunea crizei sanitare”

24 Dec 2021 1482

Mesajul de Crăciun al președintelui Klaus Iohannis. „Ocrotindu-i pe cei dragi, vom trece cu bine, solidari, peste această perioadă”

24 Dec 2021 1468