Peste 40 de persoane vor să înfiinţeze puncte gastronomice locale în Deltă. Anunțul preşedintei asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23

Peste 40 de persoane care locuiesc în Delta Dunării şi vor să deschidă puncte gastronomice locale (PGL) participă la un curs gratuit de administrare a acestora, organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM).


Cursul şi-a propus să diversifice oferta turistică actuală a Deltei Dunării şi să vină în întâmpinarea localnicilor care se confruntă cu probleme în administrarea PGL-urilor.


Ce a declarat preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu
 

"Interesul nostru este ca oamenii să înţeleagă că din punct de vedere economic, principala lor forţă o reprezintă natura, dar şi această gastronomie locală. Mulţi poate au renunţat la produsele tradiţionale, la lucrurile pe care le făceau bunicile lor, crezând că dacă cele mai multe pensiuni prezintă anumite produse, le va fi şi lor mai bine. Noi credem că autenticitatea este cea mai importantă şi că cel mai bine ar fi să gătească ceea ce le place şi ce ştiu cel mai bine, produse pe care le-au mâncat în familie", a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu.Întrebată ce le-ar oferi turiştilor de mâncare dacă ar avea un PGL în Delta Dunării, ea a amintit multe preparate tradiţionale gustoase specifice zonei.
 

"Mie îmi place şi scordoleaua, mănânc şi plachie, storceagul e mai sus de ştiuca umplută, dar e foarte greu să spui că ăsta e cel mai bun. Nu ştiu dacă ar trebui să fie un produs emblemă pentru Deltă, fiindcă sunt foarte multe şi e important ca vizitatorii să încerce din mai multe produse", a afirmat Ivona Patzaichin-Rusu.Cursul gratuit de administrare a PGL-urilor a reunit peste 40 de persoane, mai multe decât cele care şi-au anunţat participarea iniţial, fiind susţinut de reprezentanţii ANZM.
 

"Pe parcursul anului trecut, am avut 2.700 de cursanţi în 76 de serii. Pe noi ne bucură cel mai mult faptul că numărul acestor PGL-uri creşte. În 2021 s-au înfiinţat circa 60-70% mai multe PGL-uri decât în 2020 şi aşteptăm ca în 2022 să vedem cu adevărat rezultatul muncii noastre", a menţionat directorul general adjunct al ANZM, Sabin Fărcaş.Cea mai importantă provocare pentru persoanele care doresc să dezvolte un PGL este fiscalizarea, chestiune legislativă nesoluţionată până în prezent.

 

"Încercăm să completăm cadrul de reglementare, pentru ca lucrurile să fie clare şi simple, iar ca oamenii să dezvolte PGL. Ele constituie baza unei viitoare strategii gastronomice naţionale. PGL-urile pot fi deschise teoretic şi de o persoană fizică, deci nu e nevoie de o formă de organizare juridică. Însă azi, pentru aceste persoane fizice nu există un cadru de fiscalizare. În urma discuţiilor din grupurile interministeriale, acum există o propunere de act normativ care să definească PGL, care sunt condiţiile în care poate fi înfiinţat, de cine poate fi înfiinţat, care e specificul PGL, iar în urma emiterii acestui act normativ să se poată crea şi legislaţia specifică fiscală pentru impunerea veniturilor care sunt realizate în PGL-uri de către o persoană fizică", a precizat directorul general adjunct al ANZM.


 Sursa foto cu rol ilustrativ: Facebook/ Consiliul Județean Tulcea

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu ocazia deschiderii Muzeului Ivan Patzaichin Arhitectul Teodor Frolu, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

27 May 2024 462

Tulcea Muzeul Ivan Patzaichin, primul din România inclus în rețeaua Bauhaus European Center

23 May 2024 582

La Mila 23, județul Tulcea, se va inaugura Muzeul Ivan Patzaichin

20 May 2024 566

Flash mob pe Faleza "Ivan Patzaichin" din Tulcea. Sute de tulceni au fost prezenți (FOTO)

28 Apr 2024 698

Tulcea Spectaculoasa fântână arteziană de pe Faleza Ivan Patzaichin va fi redeschisă!

25 Apr 2024 789

Prima operă de artă donată de România la UNESCO. Artistul, Mircea Cantor, este realizatorul uneia dintre cele cinci opere ce alcătuiesc Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin

25 Oct 2023 933

Tulcea La două zile de la inaugurare, Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, vandalizat în repetate rânduri (FOTO)

12 Sep 2023 1080

Marinarii militari, la inaugurarea Memorialului „Ivan Patzaichin” din Tulcea (FOTO)

11 Sep 2023 899

Cum s-a sărbătorit pe faleza Dunării? Ziua Marinei Române coincide cu Zilele municipiului Tulcea

15 Aug 2023 1037

Știri din Tulcea Când va fi inaugurat ansamblul memorial Ivan Patzaichin construit pe faleza municipiului?

11 Aug 2023 950

Festivalul „Delta Waves Fest“ din Tulcea, supravegheat de jandarmi! Recomandările forțelor de ordine pe durata evenimentului

27 Jul 2023 897

Delta Waves Fest. Eveniment de inaugurare a portului și a falezei „Ivan Patzaichin” din Tulcea

16 Jul 2023 1525

Max Boegl Romania construiește, cu bani de la Consiliul Județean Tulcea, Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin (DOCUMENT)

21 Jun 2023 1787

Tulcea. Încep lucrările la memorialul pentru Ivan Patzaichin! Când va fi inaugurat

16 Jun 2023 1038

CLM Tulcea a votat finanțarea ansamblului memorial Ivan Patzaichin

31 May 2023 1142