Peste 40 de persoane vor să înfiinţeze puncte gastronomice locale în Deltă. Anunțul preşedintei asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23

Peste 40 de persoane care locuiesc în Delta Dunării şi vor să deschidă puncte gastronomice locale (PGL) participă la un curs gratuit de administrare a acestora, organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM).


Cursul şi-a propus să diversifice oferta turistică actuală a Deltei Dunării şi să vină în întâmpinarea localnicilor care se confruntă cu probleme în administrarea PGL-urilor.


Ce a declarat preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu
 

"Interesul nostru este ca oamenii să înţeleagă că din punct de vedere economic, principala lor forţă o reprezintă natura, dar şi această gastronomie locală. Mulţi poate au renunţat la produsele tradiţionale, la lucrurile pe care le făceau bunicile lor, crezând că dacă cele mai multe pensiuni prezintă anumite produse, le va fi şi lor mai bine. Noi credem că autenticitatea este cea mai importantă şi că cel mai bine ar fi să gătească ceea ce le place şi ce ştiu cel mai bine, produse pe care le-au mâncat în familie", a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu.Întrebată ce le-ar oferi turiştilor de mâncare dacă ar avea un PGL în Delta Dunării, ea a amintit multe preparate tradiţionale gustoase specifice zonei.
 

"Mie îmi place şi scordoleaua, mănânc şi plachie, storceagul e mai sus de ştiuca umplută, dar e foarte greu să spui că ăsta e cel mai bun. Nu ştiu dacă ar trebui să fie un produs emblemă pentru Deltă, fiindcă sunt foarte multe şi e important ca vizitatorii să încerce din mai multe produse", a afirmat Ivona Patzaichin-Rusu.Cursul gratuit de administrare a PGL-urilor a reunit peste 40 de persoane, mai multe decât cele care şi-au anunţat participarea iniţial, fiind susţinut de reprezentanţii ANZM.
 

"Pe parcursul anului trecut, am avut 2.700 de cursanţi în 76 de serii. Pe noi ne bucură cel mai mult faptul că numărul acestor PGL-uri creşte. În 2021 s-au înfiinţat circa 60-70% mai multe PGL-uri decât în 2020 şi aşteptăm ca în 2022 să vedem cu adevărat rezultatul muncii noastre", a menţionat directorul general adjunct al ANZM, Sabin Fărcaş.Cea mai importantă provocare pentru persoanele care doresc să dezvolte un PGL este fiscalizarea, chestiune legislativă nesoluţionată până în prezent.

 

"Încercăm să completăm cadrul de reglementare, pentru ca lucrurile să fie clare şi simple, iar ca oamenii să dezvolte PGL. Ele constituie baza unei viitoare strategii gastronomice naţionale. PGL-urile pot fi deschise teoretic şi de o persoană fizică, deci nu e nevoie de o formă de organizare juridică. Însă azi, pentru aceste persoane fizice nu există un cadru de fiscalizare. În urma discuţiilor din grupurile interministeriale, acum există o propunere de act normativ care să definească PGL, care sunt condiţiile în care poate fi înfiinţat, de cine poate fi înfiinţat, care e specificul PGL, iar în urma emiterii acestui act normativ să se poată crea şi legislaţia specifică fiscală pentru impunerea veniturilor care sunt realizate în PGL-uri de către o persoană fizică", a precizat directorul general adjunct al ANZM.


 Sursa foto cu rol ilustrativ: Facebook/ Consiliul Județean Tulcea

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va arăta Ansamblul memorial Ivan Patzaichin care va fi construit pe faleza municipiului Tulcea?

07 Feb 2023 923

Canoe Tulceanul Cătălin Chirilă, campion mondial și european, a ocupat, acum 12 ani, locul doi la etapa națională a Olimpiadei de Limba Rusă Maternă

17 Jan 2023 882

Județul Tulcea Canotca realizată de copiii de la Mila 23 este lansată la apă (GALERIE FOTO)

28 Oct 2022 832

Campionii Cătălin Chirilă și Petre Capusta, cetățeni de onoare ai comunei tulcene Sarichioi

27 Sep 2022 1243

Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul manifestărilor cu public numeros. Ce trebuie să știe tulcenii

08 Sep 2022 809

Delta Dunării este gazda primului concurs feminin de pescuit la biban din România

16 Jun 2022 939

Faleza municipiului Tulcea va purta numele marelui campion olimpic Ivan Patzaichin. Cine a luat decizia

01 Oct 2021 1279

Omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică Subcarpați și Rusalka, piesă în memoria lui Ivan Patzaichin (video)

09 Sep 2021 1911

Lacrimi și durere Ivan Patzaichin, condus pe ultimul drum de familie și prieteni! (video)

07 Sep 2021 1715

Patriarhul Daniel, mesaje după moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

06 Sep 2021 1605

Ivan Patzaichin va fi înmormântat, marţi, cu onoruri militare

06 Sep 2021 1553

Simona Halep, mesaje emoţionante în memoria regretaților Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

06 Sep 2021 1544

Județul Tulcea Altar de flori și lumânări la Mila 23, locul de suflet al lui Ivan Patzaichin (video)

06 Sep 2021 10297

„Rămas bun, «amirale»!“. Marele campion Ivan Patzaichin s-a ridicat la ceruri „Eroul din Delta Dunării, prieten şi frate al Constanţei“

06 Sep 2021 3375

Klaus Iohannis Azi ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat

05 Sep 2021 1524