Poliția Română a operaționalizat Registrul automatizat cu persoanele care au comis infracțiuni sexuale

  • Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale – instrument de prevenire și combatere a acestui tip de fapte.

Poliția Română a operaționalizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Registrul se organizează și se ține de unitățile Poliției Române, prin structuri specializate în acest domeniu.

Registrul se constituie ca o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Modelele formularelor-tip folosite în activitățile prevăzute de lege au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 127/13.02.2020, pentru stabilirea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

În Registru se ține evidența următoarelor persoane:
  • persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele române competente;
  • persoanelor de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel;
  • persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Certificatul de integritate comportamentală este documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

Persoanele fizice interesate pot obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care se poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv în baza unei cereri-tip, cu datele cu caracter personal completate și motivată, depusă personal la orice unitate sau subunitate de poliție în care funcționează ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

Solicitanții vor putea depune cererea-tip completată în prealabil sau vor putea opta pentru tipărirea acesteia din sistemul informatic, de către personalul de la ghișeu, caz în care le va reveni doar obligația semnării documentului.


Certificatul de integritate comportamentală se poate solicita și de către avocatul persoanei fizice, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 sau de către un alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către un notar public.

Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

Certificatul de integritate comportamentală nu substituie certificatul de cazier judiciar, cele două documente având conținut diferit. În certificatul de cazier judiciar se înscriu hotărârile judecătorești rămase definitive care produc efecte juridice, în timp ce în certificatul de integritate comportamentală se înscriu datele disponibile cu privire la săvârșirea infracțiunilor indicate de lege.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caz șocant în București! Fetiță de 11 ani răpită și violată de un individ. Suspectul, reținut

06 Aug 2023 1527

Un român, considerat cel mai periculos agresor sexual din Spania, a abuzat zeci de copii. A fost condamnat la aproape 300 de ani de închisoare

16 Mar 2022 1268

Clipe de panică în liftul unui bloc din Constanța! Un bărbat a încercat să agreseze sexual o femeie. Cine este făptașul

14 Mar 2022 1624

„Voiam să culeg niște corcodușe“ Agresiune sexuală pedepsită la Tulcea cu patru ani de închisoare. Cum se apără inculpatul

08 Feb 2022 2937

Tânăr de 26 de ani, reținut după ce ar fi agresat o femeie pe stradă. Ce au stabilit anchetatorii

04 Jan 2022 1246

UPDATE Doi copii dintr-un centru de plasament, cerșetori în piață, au fost violați. Agresorul a fost arestat

16 Nov 2021 2003

Poliţistul zilei, declarat de MAI - Ligia a prins şi a dus la secţie un bărbat care hărţuia sexual o minoră

04 Mar 2019 2476

Decizie în cazul agresorului din Năvodari. Victima sa, o fetiţă de 13 ani. Ce au hotărât judecătorii

27 Sep 2017 3605

Agresorul sexual al unei copile a fost lăsat liber, deși şi-a recunoscut fapta și dezvăluit că nu este la prima agresiune

30 Jul 2016 1713

Vasluiul, zguduit de scandaluri sexuale! Un copil de 11 ani, supus unor perversiuni și filmat.

01 Apr 2016 1875

Charlie Hebdo, o nouă caricatură controversată. Băieţulul sirian Aylan Kurdi, înfăţişat drept agresor sexual

15 Jan 2016 2154

Acuzat de agresiuni sexuale în România şi Franţa, clericul Dominique Lefèvre a fost condamnat la opt ani de închisoare

29 May 2015 1708