Prejudiciu de cinci milioane RON produs de firmele fantoma

Comisarii Garzii Financiare au reusit sa descopere, in primele doua luni ale anului, 15 societati care nu functionau la sediul social declarat si ai caror actionari sau administratori erau de negasit * Cu toate acestea, firmele respective operau tranzactii, pentru care insa nu plateau taxele aferente bugetului de stat * Acestea au reusit sa creeze un prejudiciu de peste 50 de miliarde lei vechi, pe numele actionarilor fiind intocmite dosare penale

In primele doua luni ale anului, comisarii Garzii Financiare au descoperit, in urma verificarilor efectuate, un numar de 15 firme asa-zise fantoma, in sensul ca nu functioneaza la sediul social declarat, iar actionarii principali sau administratorii sunt de cele mai multe ori de negasit. Pe numele acestora au fost intocmite sesizari penale, dosarele ajungand la Parchet. Printre aceste firme se regasesc Oil Provest, Best Engineering, North & Pol, Lory Chipyyng & Com, Electric Comatec, Chemical Protect, Theora Holding, Razet Group Import Export, Debarcader, I Ligaria, Claudiu Star, Cereal Tomis, Club 2000 Far, Industrial Market si EuroGreen. Prejudiciul provocat de aceste societati depaseste cinci milioane RON, jumatate din totalul descoperit de comisarii Garzii Financiare, in urma verificarilor efectuate in lunile ianuarie si februarie la persoanele juridice. De altfel, la nivelul anului 2005, angajatii institutiei respective au descoperit un prejudiciu total de 500 miliarde lei vechi, produs de firmele constantene, iar numai in primele doua luni ale lui 2006, acesta a fost de 100 miliarde. Potrivit comisarului sef al Garzii Financiare Constanta, Cristian Radu, in topul acestor societati fantoma conduce de departe Oil Provest, care din afaceri cu cereale si combustibil, a reusit sa produca un prejudiciu bugetului de stat de peste 45 de miliarde, insa aceasta cifra este relativa, intrucat sunt descoperite in continuare alte afaceri de acest gen ale firmei respective. Se estimeaza ca prejudiciul produs de Oil Provest, al carei principal actionar a fost Aida Jipa, in mai putin de un an de zile, poate sa ajunga pana la doua milioane de euro. De mentionat ca in majoritatea cazurilor, administratorii societatilor respective instraineaza chiar de a doua zi activele acestor firme si isi iau talpasita, fiind foarte greu de gasit. De altfel, Cristian Radu a precizat ca din prejudiciul constatat de Garda Financiara in fiecare an, nu se recupereaza decat sume infime, bugetul de stat fiind pagubit cu milioane de dolari anual. Numai in judetul Constanta, sunt verificate anual 8.000 de firme de catre cei 36 de comisari activi din cadrul Garzii, insa la nivel de judet sunt inregistrate circa 40.000 de persoane juridice, dar aceasta cifra este relativa. Numarul mare de societati fantoma se datoreaza si usurintei cu care pot fi inregistrate persoanele juridice la Registrul Comertului. Astfel, cine are probleme cu firma sa, poate foarte simplu sa-si infiinteze o noua societate, fara a fi in prealabil verificat cu privire la activitatea sa precedenta ca si persoana juridica.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 374

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 646

Licitații Constanța Laura Maria Actual Business SRL, contract de 200.000 de euro cu Primăria Mihai Viteazu, pentru catering la Liceul Tehnologic din comună (DOCUMENT)

08 Apr 2024 425

Opereta „O noapte la Veneția” de J. Strauss, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danov Danovski” Constanța

29 Mar 2024 656

Opereta „O noapte la Veneția” de J. Strauss, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

23 Mar 2024 675

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța- opereta „O noapte la Veneția”

16 Mar 2024 564

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, marcată și de SRCF Constanța (VIDEO)

08 Mar 2024 526

Deputata Cristina Rizea a participat dezbaterea despre femei și abuzurile sexuale din lumea sporturilor, la Bruxelles

08 Mar 2024 597

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 575

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 508

Incident șocant în Franța Un român a fost prins cu doi adolescenți vietnamezi ascunși în gențile de voiaj din portbagajul său

02 Feb 2024 790

Violența domestică. sub lupa poliției! 57.851 de infracțiuni în 2023! Date din raportul anual

27 Jan 2024 734

TNOB Week-end cu Strauss. În această seară, opereta „Liliacul”

20 Jan 2024 768

Dosar DNA Constanța Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, condamnat definitiv! (MINUTĂ+DOCUMENT)

19 Jan 2024 1526

Genți de mână mici pe care le vor iubi pasionații de modă în 2024

18 Jan 2024 1498