Premierul Marcel Ciolacu „Atacurile de la graniţa dunăreană nu sunt accidentale“

Foto: FacebookAtacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre "nu sunt accidentale", în contextul în care peste jumătate din exportul de cereale din ţara vecină tranzitează România, pe cale navală, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis participanţilor la Bucharest Security Conference, conform agerpres.ro

"Atacurile ruse din proximitatea teritoriului nostru cresc în mod alarmant riscurile de incidente şi de agravare. Este clar că Rusia va continua să preseze navele comerciale şi va impune zone în care nu se circulă în Marea Neagră. Atacurile de la graniţa dunăreană nu sunt accidentale, deoarece Rusia ştie că peste jumătate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate în prezent prin intermediul culoarelor de navigaţie din România. Este important să reflectăm asupra modului în care NATO se va pregăti pentru scenariul în care (atacurile - n.r.) Rusiei vor escalada în România, în regiunea Mării Negre şi a Dunării. Pentru moment, este binevenită consolidarea prezenţei aliate înaintate pe Flancul estic, în urma summiturilor de la Madrid şi Vilnius şi mai ales cele mai recente suplimentări. Aceasta este poziţia de apărare corectă, reţinând că provocărilor ruse nu le lipseşte nici imaginaţia şi nici versatilitatea", a subliniat Ciolacu, în mesajul prezentat la reuniune de Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei premierului.


Potrivit prim-ministrului, în prezent, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, unde "campania de teroare 'de tip ISIS'" împotriva Israelului este "de bun augur la Moscova".

"În loc să se concentreze exclusiv pe ameninţările ruse, pe sancţiuni şi pe susţinerea faţă de Ucraina, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, care au un potenţial ameninţător de a se propaga şi în Europa. Deja există atacuri teroriste în Europa, iar serviciile secrete cresc nivelul de vigilenţă la maxim. De asemenea, există spectrul încă unui val de refugiaţi din Orientul Mijlociu către Europa, cu tot cu impactul negativ cunoscut asupra politicii interne a statelor europene", a transmis Marcel Ciolacu.


Există o campanie de fake news cu privire la războiul din Gaza, "care îşi găseşte ecou în campania agresivă a Rusiei de dezinformare care s-a desfăşurat în Europa, la începutul agresiunii militare din Ucraina", a completat premierul.

"România îşi va juca rolul în cadrul comunităţii diplomatice europene şi euroatlantice, pentru a aduce împreună Israelul şi ţările arabe care au aceleaşi convingeri ca acest stat. Trebuie să aibă un dialog mai intens şi să se coordoneze împotriva terorismului şi finanţatorilor săi", a arătat premierul.

"Liderii europeni trebuia să ia în considerare fragilitatea societăţilor democratice care se confruntă cu numeroase ameninţări simultane şi să se adapteze la volatilitatea situaţiei de securitate din lume", a evidenţiat Marcel Ciolacu. 

Sursa:; agerpres.ro

Citește și: 

România va avea instalat pe teritoriul său un sistem nou, modern, de apărare antidronă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 880

Atac cu rachete şi drone Iranul lansează o ofensivă diplomatică după atacul asupra Israelului

15 Apr 2024 453

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 492

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 499

"Întuneric... fără lumină... fără zi..." - Un cunoscut poet ucrainean, ucis pe front

08 Jan 2024 671

Rusia a lansat 31 de drone şi două rachete spre Ucraina în cursul nopţii

25 Dec 2023 775

Atac cu drone în Ucraina! Forţele aeriene ucrainene au doborât 30 de dispozitive explozive

16 Dec 2023 607

Rusia a lansat 42 de drone explozive şi 6 rachete în sudul Ucrainei în cursul nopţii

14 Dec 2023 636

Pericol în județul Tulea, la granița cu Ucraina! Locuitorii avertizați prin RO Alert cu privire la un atac cu drone

14 Dec 2023 804

Rusia a declanșat cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul războiului. Zelenski confirmă

25 Nov 2023 1011

Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra Ucrainei

18 Nov 2023 1166

NATO precizează că nu deţine informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat

13 Sep 2023 801

Stoltenberg NATO nu are niciun indiciu privind un atac intenţionat al Rusiei asupra României

07 Sep 2023 788

Ministrul Luminița Odobescu „Mijloacele utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României“

04 Sep 2023 898

Oficial! Ce spune Ministerul Apărării despre presupusa cădere a unei drone rusești pe teritoriul României

04 Sep 2023 849