Actualitate

Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Constituției României „Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 8 decembrie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Constituției României.

„Căderea regimului comunist în decembrie 1989 și adoptarea prin referendum național a Constituției din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziția României către democrație și stat de drept autentic.

În tot acest proces de maturizare a democrației noastre, interiorizarea valorilor constituționale, crearea unei culturi a constituționalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiți cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcția constituțională într-o realitate practică. Înțelegerea profundă a semnificației și spiritului textelor constituționale, buna-credință și loialitatea constituțională presupun un atașament autentic față de principiile Legii Fundamentale.

Cadrul constituțional solid din acești 28 de ani a răspuns aspirațiilor poporului român, funcționând ca un liant al societății în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient.

Constituția este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democrație. Constituția dă sens comunității politice, sancționează derapajele, limitează puterea și menține echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfășurarea activității instituțiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt efectiv garantate.

Ca Președinte al României, voi rămâne profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale și la buna funcționare a autorităților publice. A trăi sub protecția unei constituții democratice este, poate, unul dintre cele mai de preț privilegii pe care o societate le poate cunoaște, iar de înțelegerea literei și spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei națiuni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri

17 Jan 2020 432

Decret semnat de președinte Valerica Epure, rechemată din calitatea de ambasador în Indonezia și Timorul de Est

17 Jan 2020 386

Dorin-Mihail Gheorghe Dumitran profiler, în Poliţia Română, va fi avansat în grad!

17 Jan 2020 657

Președintele Klaus Iohannis, vizită în Israel la Forumul liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului

17 Jan 2020 359

Personalităţi marcante ale culturii dobrogene, decorate cu ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler

17 Jan 2020 1899

Klaus Iohannis, precizări despre alegerea primarilor în două tururi

16 Jan 2020 309

Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor aduse la Legea societăţilor comerciale

16 Jan 2020 324

Discursul Președintelui României susținut în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București (video)

16 Jan 2020 186

Klaus Iohannis a semnat decretele Mai mulți judecători și procurori, eliberați din funcție

16 Jan 2020 377

Președintele Iohannis, alocuțiune cu prilejul Zilei Culturii Naționale (galerie foto)

15 Jan 2020 454

Decrete de decorare semnate de președintele Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naționale (galerie foto)

15 Jan 2020 438

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre alocațiile copiilor, alegerea primarilor în două tururi și autostrăzile din România

15 Jan 2020 544

Klaus Iohannis a semnat decretele Mai mulți judecători, eliberați din funcție

15 Jan 2020 485

Președintele a semnat decretele Doi judecători, eliberați din funcții

14 Jan 2020 339

Legea privind dublarea alocațiilor s-a promulgat

14 Jan 2020 1112