Președintele Klaus Iohannis „România va continua să contribuie la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice“

Foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 23 octombrie 2023, un mesaj cu prilejul operaționalizării complete a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu.

Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat - Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT, în cadrul ceremoniei organizate la Sibiu.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului, conform Administrației Prezidențiale:

Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea și rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre. Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naționale și aliate susținute și conjugate, pe multiple paliere – politic, diplomatic și militar, și beneficiind de contribuțiile valoroase ale Aliaților noștri.

Îi felicit, așadar, pe toți cei care au contribuit la declararea capacității operaționale finale a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est, Comandament Militar Internațional NATO, înființat pe teritoriul României în contextul procesului de adaptare a Structurii de Comandă a Alianței Nord-Atlantice.

În anul 2018, la Summitul NATO de la Bruxelles, am făcut cunoscută intenția României de a completa arhitectura aliată de comandă și control de pe teritoriul național cu o capabilitate terestră de nivel corp pentru a consolida planificarea și modul de operare al forțelor și structurilor NATO din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor, Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est și Brigada Multinațională Sud-Est.

Acest demers al României a fost salutat și sprijinit de către autoritățile militare ale NATO și de către Aliați, ca și în cazul altor inițiative naționale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate și consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum prezența aliată înaintată în regiunea Mării Negre și Grupul de luptă NATO din țara noastră.

Mulțumesc, în numele statului român, pentru prezența și activitatea în cadrul Comandamentului a militarilor din Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania și Turcia, precum și pentru contribuția importantă a Statelor Unite ale Americii și a Luxemburgului.

Salut, de asemenea, toți Aliații prezenți în România în cadrul diferitelor structuri și activități NATO pe care le găzduim.


Consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră rămâne un obiectiv prioritar, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid și cele adoptate anul acesta la Vilnius. La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană și cunoașterea situației operaționale pe Flancul Estic și la Marea Neagră, astfel încât să creștem considerabil capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate.

Unitatea și solidaritatea noastre, ca Aliați, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal și brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO.


România va continua să contribuie la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră.

Dragi militari aliați,

Facem parte din cea mai puternică organizație politico-militară din istorie, iar prezența și activitatea dumneavoastră dovedesc, o dată în plus, solidaritatea și forța noastră colectivă.

Vă felicit pentru desfășurarea cu succes a Exercițiului STEADFAST JUPITER 2023. Ați demonstrat capacitatea de reacție, comandă și control și rolul important al Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est în cadrul posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră.

Vă încurajez să valorificați în continuare instruirea împreună cu militarii români, pentru a spori capacitatea noastră de acțiune comună și eficientă în cadrul NATO.

Vă doresc mult succes în îndeplinirea sarcinilor și misiunilor care vă revin!

Citește și: 

MAI participă la exercițiul NATO “STEADFAST JUPITER 23” care se desfășoară în 27 de locații din Europa și nordul SUA

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 525

Din Coreea de Sud, la Constanța. Klaus Iohannis a aterizat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

25 Apr 2024 1053

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 190

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după decizia Coaliției de retrage sprijinul pentru candidatul comun pentru Primăria Capitalei (VIDEO)

23 Apr 2024 445

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 265

Klaus Iohannis, mesaj de Pesah „În această perioadă dificilă, este nevoie de înţelepciune şi curaj în faţa violenţei şi a urii“

22 Apr 2024 547

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de legea care prevede închiderea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu sub 15.000 de locuitori?

21 Apr 2024 896

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 489

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11430

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 459

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 441

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 552

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1328

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 431