Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită oficială în România

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Administraţia PrezidenţialăPreședintele României, Klaus Iohannis, o va primi vineri, 29 iulie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi șefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23-24 iunie 2022 prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În contextul întrevederii, Președintele României va reafirma sprijinul ferm al țării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022.

Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

„Președintele Klaus Iohannis va evidenția asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă, și vor fi discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe.

Totodată, va fi punctată importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania și Franța, cu relevanță solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să mențină Republica Moldova în atenția prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităților de la Chișinău în ceea ce privește reformelor necesare integrării europene.

În cadrul convorbirilor celor doi Președinți, vor fi abordate, de asemenea, teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova și cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de România și Republica Moldova, precum și al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova“ - se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 05 martie 2024

05 Mar 2024 336

Ministrul de externe al Republicii Moldova şi-a anunţat demisia

24 Jan 2024 614

Maia Sandu susține că Rusia a intensificat acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova

13 Jan 2024 610

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că va candida pentru un nou mandat

24 Dec 2023 700

Maia Sandu, mesaj de la Chișinău, de Ziua României „România este iubită aici. Ne leagă trecutul, dar și mai mult ne leagă viitorul'”

01 Dec 2023 820

Maia Sandu „Zi importantă pentru viitorul Moldovei! Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030“

08 Nov 2023 697

Maia Sandu, apel către toate guvernele Uniunii Europene să sprijine deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova

04 Nov 2023 773

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

23 Oct 2023 1307

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Republici Moldova, maia Sandu

06 Sep 2023 821

Marcel Ciolacu, la summitul „Inițiativei celor Trei Mări“. Discuții cu Maia Sandu

06 Sep 2023 702

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu Maia Sandu, în contextul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări și a Forumului de Afaceri

05 Sep 2023 873

Ziua Independenței Republicii Moldova „În ochii lor, Moldova e bogată - clădită pe truda lor, moștenire transmisă copiilor“

27 Aug 2023 904

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei. Ce a transmis șeful statului (VIDEO)

24 Aug 2023 882

Reacția Maiei Sandu după atacul armat de pe Aeroport

30 Jun 2023 1285

Ministrul Angel Tîlvăr „Ca ministru al apărării naționale am fost și voi fi mereu un promotor al dialogului direct și permanent cu autoritățile Republici Moldova”

03 May 2023 927