Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu la ceas aniversar. Ce evenimente au mai avut loc în istorie pe 24 mai

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Facebook/Maia SanduMaia Sandu, fost Ministru al Educației, prim-ministru, în prezent președinte al Republica Moldova împlinește astăzi 50 de ani. 

De asemenea, ziua de 24 mai marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:

1819: SS Savannah începe călătoria istorică plecând din Georgia, Statele Unite spre Liverpool, Anglia și devenind prima navă cu aburi care traversează Atlanticul. A ajuns la destinație la 30 iunie fiind salutată de sute de bărci și un vas de război.

1844: Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost: "Ce a făcut Dumnezeu?" (un citat biblic, numerele 23:23).

1875: A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.

1883: Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.

1900: Al Doilea Război al Burilor: Regatul Unit anexează Republica Orange.

1903: Este inaugurat Castelul Pelișor

1908: A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, în prezența regelui Carol I.

1915: Primul Război Mondial: Italia declară război Austro-Ungariei.

1943: Holocaust: Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.

1962: Astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.

1976: Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.

1981: Președintele ecuadorian Jaime Roldos a murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase.

1990: A luat ființă, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

2004: Explozia de la Mihăilești, accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale.

Aniversări

1945: Priscilla Presley, actriță americană

1954: Florin Iaru, poet român

1960: Guy Fletcher, instrumentist britanic (Dire Straits)

1964: Raed Arafat, medic român de origine palestiniană, fondatorul SMURD

1972: Maia Sandu, fost Ministru al Educației, prim-ministru și președinte din Republica Moldova

Sărbători

Sfântul Cuvios Simeon

Ziua internaţională a diademelor

Ziua internaţională a diademelor (#InternationalTiaraDay), sărbătorită la 24 mai, este o zi în care toată lumea poate purta o diademă şi are ocazia de a se simţi ca un membru al familiei regale. Este, de asemenea, "o zi în care toate femeile îşi îmbrăţişează şi îşi sărbătoresc puterile de lider".

Ziua fratelui

"Uneori, a fi frate este chiar mai bine decât a fi supererou", a spus Marc Brown, autor şi ilustrator de cărţi pentru copii.

Cuvântul "frate" provine din rădăcina latină "frater" şi din cuvântul proto-germanic "brothar", care la rândul său provine din rădăcina proto-indo-europeană "bhrater". Indiferent de origine, atât în cuvinte, cât şi în sânge, fraţii noştri ne acoperă întotdeauna spatele. Sunt cei mai apropiaţi prieteni ai noştri şi, uneori, cei mai enervanţi oameni pe care îi cunoaştem. Dar noi îi iubim oricum. Chiar şi unii dintre cei mai faimoşi oameni din istorie au avut fraţi pe care să se sprijine şi pe care să se enerveze.

Potrivit site-ului nationaltoday.com, Ziua fratelui (#BrothersDay) este sărbătorită pe 24 mai începând cu anul 2005, C. Daniel Rhodes din Alabama fiind cel care a organizat pentru prima dată această sărbătoare. Ea nu trebuie confundată cu Ziua fraţilor şi surorilor, care are loc în luna aprilie.

Cu toate ciudăţeniile şi neplăcerile pe care le creează uneori, un frate este cel mai bun păstrător de secrete, nu ne va expune niciodată şi nici nu ne va lăsa în urmă.

Ziua melcilor comestibili

Ziua melcilor comestibili (#EscargotDay) este sărbătorită în fiecare an pe 24 mai şi onorează gustosul aperitiv francez (escargot). Nimeni nu ştie cu adevărat cine a iniţiat această zi sau când. Dar acest lucru nici nu mai contează, pentru că sărbătorile alimentare distractive nu sunt niciodată prea multe.

Originile acestui fel de mâncare numit "escargot" în Franţa datează din perioada romană antică, dovezile arheologice arătând semne că oamenii l-au consumat. Se crede că romanii hrăneau melcii cu vin şi orz pentru a-i face mai apetisanţi şi îi considerau un fel de mâncare de elită, potrivit pentru împăraţi.

Cu toate acestea, nu este posibil să se mănânce toate speciile de melci, iar multe dintre ele sunt prea mici pentru a fi gătite şi consumate. Există şi alţi factori care trebuie luaţi în considerare, cum ar fi gustul diferitelor specii.

Escargotul nu este consumat pe tot globul, dar în unele ţări precum Franţa, Spania şi Portugalia, este adesea savurat ca antreu. În Franţa, cea mai consumată specie este Helix pomatia. Preparaţi cu unt şi usturoi, melcii sunt serviţi în cochilie. Francezii consumă o mulţime de melci în fiecare an.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce cadou i-a făcut Maiei Sandu, consilierul pe politică externă al primarului Chițac?

01 Aug 2022 967

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (GALERIE FOTO)

29 Jul 2022 705

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită oficială în România. A fost primită de președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

29 Jul 2022 554

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită oficială în România

29 Jul 2022 542

​Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, vizită în Chișinău

29 Jun 2022 467

Moldova Maia Sandu - „Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare“

24 Jun 2022 461

Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova, prelungită cu încă 45 de zile

23 Jun 2022 505

Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri rusești în Republica Moldova

19 Jun 2022 735

Președintele Republicii Moldova „Ne dorim să devenim stat membru al UE cât mai repede posibil“

18 Jun 2022 592

LIVE VIDEO Şedinţă comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova. Participă și președintele, Maia Sandu (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Jun 2022 619

Președintele Franței, în vizită oficială la Chișinău. Macron și Maia Sandu s-au plimbat pe străzile din capitala Republicii Moldova (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 677

Premierul Nicolae Ciucă consideră că aderarea României la spaţiul Schengen este o proritate

01 Jun 2022 679

Republica Moldova Maia Sandu nu va participa la evenimentele organizate de 9 mai. A fost anulată și întrevederea cu secretarul general al ONU

09 May 2022 721

România a acordat un ajutor de 100 milioane de euro Republicii Moldova

06 May 2022 1580

Vladimir Putin nu planifică vreo discuţie cu preşedinta Republicii Moldova, în contextul situației din Transnistria

26 Apr 2022 916