Președintele României, Klaus Iohannis, în vizită oficială la Sofia, Bulgaria, la invitația Președintelui Rumen Radev

Președintele Klaus IohannisPreședintele României, Klaus Iohannis, efectuează miercuri, 15 martie 2023, o vizită oficială la Sofia, Republica Bulgaria, la invitația Președintelui Rumen Radev.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, vizita are loc în continuarea dialogului susținut la nivel înalt dintre România și Bulgaria, atât în ceea ce privește cooperarea bilaterală, cât și în plan european și euroatlantic, având în vedere mai ales provocările de securitate generate de războiul din Ucraina.

„Punctul central al vizitei va fi ridicarea relației româno-bulgare la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către Președinții României și Bulgariei a unei Declarații comune în acest scop. Parteneriatul Strategic este rezultatul interesului reciproc al României și Bulgariei, ca state vecine și prietene, de intensificare a  cooperării în numeroase domenii de interes comun, și stabilește direcțiile de dezvoltare viitoare a cooperării româno-bulgare.

Declarația de Parteneriat Strategic prevede intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice și a cooperării transfrontaliere, îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii dintre cele două țări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securității energetice, promovarea energiei verzi. De asemenea, Declarația se referă la cooperarea în domeniul afacerilor europene, precum și la colaborarea întărită în domeniile apărării și securității, în contextul dificultăților numeroase provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susținerea în continuare a Ucrainei, întărirea Flancului Estic al NATO și restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre“ - au mai precizat Adrministrația Prezidențială.


Printre subiectele de pe agenda de discuții a celor doi șefi de stat se află dezvoltarea schimburilor economice și a investițiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătățirii infrastructurii fluviale și rutiere, precum și avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independența și securitatea energetică a celor două țări.

„Președintele Klaus Iohannis  și omologul său bulgar vor discuta și despre obiectivul comun al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an.

De asemenea, cei doi înalți oficiali vor aborda și aspecte legate de combaterea migrației ilegale și protejarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, pornind de la deciziile adoptate la Consiliul European din februarie.

Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acestuia, alături de sprijinul susținut pentru Ucraina și Republica Moldova, se vor afla pe agenda celor doi lideri. Va fi abordat, totodată, stadiul pregătirii Summitului NATO de la Vilnius“ - mai transmite sursa citată.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor „Cea mai nobilă cale de a le cinsti memoria este de a continua lupta pe care au început-o” (VIDEO)

25 May 2023 423

Președintele Klaus Iohannis „Germania este, de mulți ani, primul partener comercial al României“ (VIDEO)

24 May 2023 498

Președintele Klaus Iohannis „După părerea mea, calendarul inițial al rotativa guvernamentale poate fi respectat“

24 May 2023 573

Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan, oferit preşedintelui Republicii Federale Germania

24 May 2023 417

UPDATE. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier „Germania este de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen“ (VIDEO)

24 May 2023 462

Președintele Klaus Iohannis „S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate“

24 May 2023 553

Legea care face referire la ordinea judecării proceselor în materie civilă, sesizată la Curtea Constituțională

24 May 2023 362

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 243

Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la voucherele de vacanță

22 May 2023 660

Președintele Klaus Iohannis „Implementarea proiectului SMR în parteneriat cu SUA va permite producția de energie curată și va spori securitatea energetică“

20 May 2023 609

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 514

Klaus Iohannis îl primeşte miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Federale Germania

19 May 2023 427

Klaus Iohannis a promulgat o lege despre Rezervaţia Biosferei ''Delta Dunării''

19 May 2023 486

Cine a fost propus șef în Judecătoria Constanța (DOCUMENTE)

17 May 2023 1029

Klaus Iohannis a promulgat proiectul! Preţurile finale facturate se plafonează

11 May 2023 797