Prețurile alimentelor de bază aproape că s-au redus la 50%! Detalii despre fiecare produs

Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: pixabay.com
  • Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de urgență au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din august 2023, comparatic cu luna iulie 2023, potrivit datelor Consiliului Concurenței.
 
Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august 2023 comparativ cu luna iunie 2023 în marile rețele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței.
 
Astfel, față de luna iunie 2023, în prima săptămână din august 2023, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puțin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preț au fost înregistrate și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.
 

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază“, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

 
Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai. Celelalte produse care se regăsesc în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.
 
În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%, precizează Consiliul Concurenței.
 
Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.
 
Reamintim, de asemenea, că autoritatea de concurență a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări2 referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Citește și:

Consiliul Concurenței anunțăPrețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Concurenței anunță Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut

07 Aug 2023 552

Lista completă a alimentelor care se vor ieftini

30 Jun 2023 989

Guvernul aprobă ordonanța pentru stoparea creştereii preţurilor la alimentele de bază (VIDEO)

30 Jun 2023 732

Editorial Când privim coșul de cumpărături... ne cuprinde groaza

26 Sep 2022 1295

Mii de persoane au manifestat în Spania împotriva creşterii preţurilor alimentelor, energiei şi carburanţilor (VIDEO)

19 Mar 2022 1748

Legumele s-au scumpit. Anul acesta, cel mai sărac coş pascal sare de 150 de lei!

06 Apr 2018 2875

Nou episod în scandalul prețurilor majorate Ministrul Agriculturii se întâlnește iar cu reprezentanţii retailerilor

05 May 2015 1631

Hipermarketurile, suspectate că ar fi mărit preţurile pentru ca după scăderea TVA să le poată aduce la nivelul iniţial

01 May 2015 1191

Ce ne aşteaptă după 1 iunie Producătorii şi comercianţii se războiesc, iar consumatorii suferă

29 Apr 2015 1582