Primăria Constanța Constănțenii, invitați să planteze o nouă pădure urbană în orașul lor


Sursa foto: Primăria Constanța


 
  • Sâmbăta, 16 martie, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța invită constănțenii la acțiunea de plantare a unei noi mini-păduri urbane în Municipiul Constanța, în zona Bulevardul Aurel Vlaicu, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța.

Conform sursei menționate, pe 16 martie, voluntarii vor da viață unui nou spațiu verde de 7.500 mp, cu peste 15 specii de arbori și arbuști, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare. Înscrierile se pot face accesând acest formular: https://forms.gle/pArVwc316SoiLcPJ6.

Locația este lângă Cimitirul Municipal Constanța, pe strada Baba Novac 194. Organizatorii vor asigura toată logistica necesară desfășurării evenimentului, inclusiv echipamentele de plantare și masa voluntarilor.

„Crearea mini-pădurii urbane presupune plantarea unei varietăți de arbori și arbuști pe o porțiune restrânsă, fiind lăsați să crească natural, fără intervenții majore. Această abordare accelerează creșterea puieților plantați, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Pădurile urbane sunt, totodată, o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele cu spații verzi limitate”, arată comunicatul.


Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi are un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.
 
Acțiunea de plantare de pe 16 martie face parte din programul strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de Act for Tomorrow, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor Constanța, care are ca obiectiv creșterea numărului de arbori și arbuști în zone cheie ale orașului. Plantarea mini-pădurii urbane este susținută prin programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Prima inițiativă din cadrul programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” a constituit-o plantarea pădurii urbane comunitare din zona Inel 2, în aprilie 2023.

Această primă mini-pădure urbană din municipiu, finanțată în cadrul programului „România plantează pentru mâine”, numără aproximativ 2.000 de arbori arbuști dintr-un mix de 14 specii și 750 arbuști, având o suprafață de 0.2 ha. Spațiul este prevăzut cu flori ornamentale, alei și zone de relaxare. Pe termen mediu, locuitorii se vor bucura de mai multe facilități în acest spațiu verde: un teren de sport multifuncțional, o pictură murală, o pistă de alergat, o pajiște urbană și un loc de joacă pentru copii.

 
Începând din anul 2024, sub umbrela programului „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța vor înființa Fondul de Renegerare Urbană al Municipiului Constanța. La acest fond pot contribui companiile din județul Constanța sau actorii privați care au activități economice în zonă. Contribuțiile pot fi realizate atât prin declarația 177, până la finalul lunii iunie 2024, cât și prin legea sponsorizării din România.

Toate fondurile destinate programului de regenerare urbană vor fi publice, iar folosirea acestora se va face în mod transparent. Fondul își propune să sprijine creșterea suprafețelor de spațiu verde la nivelul municipiului și crearea de păduri urbane, dezvoltarea de activități de voluntariat pentru comunitate, adresate copiilor, tinerilor și adulților din Constanța, precum și acțiuni pentru a spori gradul de colectare și reciclare a deșeurilor la nivel local.
 

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc”, se mai precizează în comunicat.
 
 Citește și:

Se reabilitează infrastructura pietonală în mai multe zone din Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța ​Lucrări în cartierul Tomis Plus! Sunt anunțate restricții de trafic

15 Apr 2024 310

Soarta imobilului de la Brotăcei Maratonul proceselor Georgetei Tapangea vs. Primăria Constanța continuă. Ce au decis magistrații la ultimul termen?

14 Apr 2024 837

Declarații avere Constanța Averea și interesele lui Corinei-Alina Trăilă-Gârbacea, secretar general, UAT Cobadin (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 443

Amânare de pronunțare în procesul dintre Holiday Club Olimp SRL, din Constanța și Consiliul Local al Comunei Chilia Veche prin primar, comuna Chilia Veche prin primar și primarul comunei Chilia Veche

14 Apr 2024 172

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 342

Se cere anularea autorizației de construire Când s-ar putea lua o decizie în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Blue Ink Residence SRL?

14 Apr 2024 491

Au fost emise autorizațiile de construire Două locuri noi de joacă, amenajate în Constanța. Iată unde vor fi situate

14 Apr 2024 644

Un bărbat care pretinde că este călugăr vrea să fie primarul Constanței! (VIDEO)

14 Apr 2024 2920

Investiții la Grădinița cu Program Prelungit „2 Pitici" din Constanța. Vor fi montate o rampă de acces și un foișor

14 Apr 2024 362

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 723

Imobiliare Constanța Firma administrată de un consilier local PSD modifică din nou proiectul de pe bulevardul Aurel Vlaicu

13 Apr 2024 608

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 443

Primăria comunei Tuzla, județul Constanța, achiziționează servicii de salvare acvatică

13 Apr 2024 403

Constanțeanul supărat Bariera improvizată care bloca parțial accesul pe strada Mihai Eminescu a fost înlăturată. În locul ei au reapărut stâlpișorii

13 Apr 2024 482

Cumpărări directe Primăria Comunei Mereni, județul Constanța a atribuit un contract de servicii de curățenie (DOCUMENT)

12 Apr 2024 677