UPDATE. Primăria Municipiului Tulcea Prețul plătit de populație până la finalul anului va fi de 450 lei/Gigacalorie

Primăria Municipiului Tulcea anunță că în acest sezon rece locuitorii care sunt carordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti mai mult pentru o gigacalorie. 

Potrivit unui comunicat al Primăriei Tulcea, în urma creșterii prețurilor pe piața internațională a energiei, au crescut și costurile pentru producerea agentului termic. În cazul Energoterm, prețul unei Gigacalorii a ajuns la 1071,13 lei cu TVA (față de 531,15 lei cu TVA în sezonul rece trecut) *.
 

„Cu toate acestea, din cei 1071,13 lei, prețul plătit de populație între 25.11-31.12 va fi de 450 lei/Gigacalorie, restul de 621,13 lei urmând a fi suportat din subvenții de la bugetul local și bugetul de stat. Începând cu 1 ianuarie 2022, va scădea cota de TVA de la 19 la 5%, iar prețul plătit de populație va fi 397 lei cu TVA/Gigacalorie, restul de 548 lei fiind suportat din subvenții acordate din bugetul local.
 
Subvenția suportată de bugetul local va însuma 32,742 milioane lei, față de o medie de 17 milioane în anii anteriori. Ca valoare procentuală, Primăria a crescut subvenția la 58% din prețul Gigacaloriei, față de 50% cât a fost în anii anteriori.
 
Peste 32 milioane lei (6,6 milioane euro) însumează efortul de susținere pentru o singură iarnă. Energoterm are puțin peste 7000 de abonați“ au transmis reprezentanții Primăriei Tulcea.

 
Conform sursei citate, pentru a avea un ordin de mărime al sumelor implicate,  45 de străzi din municipiu urmează să fie complet reabilitate (infrastructură hidro-edilitară și asfalt) cu un buget de aproximativ 100 milioane lei, din care 87 milioane sunt bani împrumutați, cu o perioadă de rambursare de 15 ani. Este vorba de o investiție de care cetățenii pot beneficia 15-20 de ani.
 

„In intervalul 2012-2020, subvențiile pentru căldură au însumat aproximativ 158 milioane lei, din  care, din bugetul local s-a plătit suma de 130 milioane lei. Adică 26.5 mil euro, bani care ar fi putut fi investiți în infrastructura edilitară a orașului.
 
Primăria Municipiului Tulcea a depus toate eforturile pentru a pune o presiune cât mai mică pe bugetul local, solicitând 38 milioane lei sub formă de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului pentru aprobarea unui preț mai mic al Gigacaloriei. Alături de Tulcea, au mai solicitat fonduri alte 24 de orașe, în cele din urmă fiindu-ne alocate 12.9 milioane lei, condiții în care prețul Gigacaloriei  plătit de populație a ajuns la 450 lei‰ - au mai transmis reprezentanții Primăriei Tulcea.

 
 
*Evoluția prețurilor 2020 vs 2021:
Gaz ...... 100 lei/Mwh (2020) – 298 lei/Mwh (2021) preț brut fără taxe;
Energie electrică ..... 220 lei/Mwh (2020)  – 530 lei/ Mwh (2021) preț brut fără taxe;

Certificate de emisii gaze cu efect de seră ..... cost mediu 44 Euro/certificat (2020) – peste 60 Euro/certificat (2021). Necesarul Energoterm este de cca. 13.000 certificate.
    

„Ani de-a rândul, abonații Energoterm au plătit jumătate din ceea ce au consumat, restul fiind acoperit din bani de la buget. Anul acesta, odată cu dublarea costului energiei termice, s-au agravat, în aceeași măsură, și consecințele unui sistem falimentar. Nu este vina abonaților, ci a administrației, care de-a lungul timpului s-a complăcut în această situație.
 


Sistemul Centralizat de mari dimensiuni este un model nefuncțional. Reformarea Energoterm este un proces care trebuia început acum mulți ani.
 
Soluții există, însă implementarea lor necesită timp, bani și dorință de schimbare a stării de fapt: extinderea rețelei de gaz, construirea unor centrale de cvartal, crearea de facilități pentru instalarea unor centrale de bloc“ - se mai arată în comunicatul Primăriei Tulcea.

 
Exemple de soluții concrete și imediate, în curs de implementare:
 
- Închiderea CAF (Cazanul de Apă Fierbinte), cel mai mare generator de pierderi. Acesta deservește aproximativ 3000 de locuințe.
- Construirea de centrale termice de cartier sau de bloc.
- Transformarea a 7 puncte termice în 7 centrale de cvartal, în zonele unde rețeaua de gaz este la distante mari față de locuințe. (Vest x 4 centrale, Neptun x 2 centrale, Spitalului x 1 centrală);
- Instalarea de baterii murale (centrale de bloc) în blocurile de garsoniere, unde nu pot fi montate centrale individuale pe gaz.
- Acordarea de subvenții, in funcție de venituri, pentru cetățenii care locuiesc în blocurile care au gaz pe scară sau în apropierea scării.
- Extinderea rețelei de gaze naturale (detalii mai jos).
 
Stadiul proiectului ”Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în municipiul Tulcea, județul Tulcea” la data de 21.10.2021
 
Acest proiect a fost inițiat de Primăria Municipiului Tulcea în decursul acestui an. Pentru finanțarea proiectului, se încearcă obținerea de fonduri europene, deși, dată fiind natura relației contractuale cu Tulcea Gaz S.A., municipalitatea nu este avantajată pentru a deveni beneficiar eligibil. În cazul în care finanțarea europeană nu va fi posibilă, proiectul va fi  implementat gradual, din bugetul local, în colaborare cu Tulcea Gaz S.A.
 
Rețeaua de gaze naturale se va extinde pe următoarele străzi și însumează o lungime de 37,646 km:
 
str. Elizeului, str. Dianei, str. Grădinarilor, str. Eternității, str. Isaccei, str. Iasomiei, str. Timișoarei, str. Milcov, str. Mistreți, str. Costache Negruzzi, str. Malcoci, str. George Georgescu, str. Panait Cerna, str. Sofia Nădejde, str. Jupiter, str. Constantin Brătescu, str. Lacului, str. Orizontului, str. Grădinarilor, str. Fraților, str. Radu Negru, str. Brizei, str. Urzicii, str. Bogdan Vodă, str. Amurgului, str. Maramureș, str. Miron Costin, str. Plugarilor, str. Heracleea, str. Teiului, str. Timpuri Noi, str. Ion Creangă, str. Traian Vuia, str. Salcâmilor, str. Transformatorului, str. Mănăstirii, str. Ferigei, str. Cavalului, str. Răsăritului, str. Aurel Vlaicu, str. Taras Sevcenko, str. Pictor Andreescu, str. Aleea Cimbrișor, str. Lalelelor, str. Aleea Crinului, str. Crăițelor, str. Bujorului, str. Aleea Spicului, str. Brândușei, str. Năframei, str. Granitului, str. Mentei, str. Intrarea Viorelelor, str. Intrarea Toporași, str. Cimbrului, str. Fortunei, str. Rândunicii, str. Flamingo, str. Meteor, str. Macului, str. Colinei, str. Aleea Liliacului, str. Căruțașilor, str. Istria, str. Narciselor, str. Aleea Zagăn, str. Aleea Ilgani, str. Intrarea Mălinului, str. Lăstunului, str. Dobrogei, str. Dorobanți, str. Văcărescu, str. Aleea Văcărescu, str. Străbună, str. Soarelui, str. Rondă, str. Surorilor, str. Brumărel, str. Berzei, str. Semințelor, str. Nufărului, str. Cotită, str. Prelungirea Taberei, str. Aleea Taberei, str. Intrarea Taberei, str. Intrarea Taberei Impas, str. Combustibilului, str. Energiei, strada Prislav, strada Veseliei, strada Alexandru cel Bun, strada Impasului, strada Gloriei, strada Deltei, strada Ovidiu, Intrarea Șoimului, strada Independenței, Intrarea Alexandru cel Bun, strada Pescarilor, nr. 1-10, Intrarea Urzicii, strada Carierei, Intrarea Heracleea, Aleea Miron Costin, strada Nalbelor (Lotusului), Intrarea Prislav I, Intrarea Prislav II, strada Argilei, Aleea Prislav
 
Contracte încheiate:
1.             Contractul de servicii nr. 26841/21.07.2021 - Elaborare studiu geotehnic pentru obiectivul de investiții ”Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în municipiul Tulcea, județul Tulcea” – durata contractului: 6 luni de la data semnării contractului
2.             Contractul de servicii nr. 26859/21.07.2021 - Elaborare studiu Topografic pentru obiectivul de investiții ”Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în municipiul Tulcea, județul Tulcea” - durata contractului: 6 luni de la data semnării contractului
 
Stadiul actual:
- Au fost efectuate măsurătorile în teren pentru elaborarea studiului geotehnic și topografic;
- Este în lucru documentația pentru atribuirea contractului de achiziție publică de servicii de elaborare temă de proiectare, Studiu de Fezabilitate și documentații pentru avize/ acorduri conform certificatului de urbanism, în vederea realizării obiectivului de investiții „Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în municipiul Tulcea, Județul Tulcea”.
 
UPDATE: 

Primăria municipiului Tulcea a primit din partea Guvernului 12,9 milioane de lei, aproape o treime din suma solicitată pentru a acoperi subvenţia necesară furnizării agentului termic în sistem centralizat la un preţ de 450 de lei pe gigacalorie, cost cu aproape 41,2% mai mare decât cel plătit până acum, informează Agerpres.ro

Autoritatea locală este una dintre cele 25 de primării din ţară care, prin Asociaţia Municipiilor din România, au solicitat luna trecută peste 1,2 miliarde de lei pentru subvenţionarea căldurii furnizate populaţiei, suma cerută de Primăria municipiului Tulcea fiind de 38 de milioane de lei.

"Am primit suma de 12,9 milioane de lei, iar reprezentanţii Guvernului au declarat în mass-media că în prima parte a anului viitor ne vor mai acorda bani pentru subvenţia la căldură. Ne dorim mult acest lucru, dar este greu de crezut că se va întâmpla", a declarat pentru AGERPRES primarul Ştefan Ilie.


Sursa foto: Primăria municipiului Tulcea
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul în atenția consilierilor locali Iată cât vor plăti consumatorii racordați la sistemul centralizat de termoficare din Constanța începând cu 1 aprilie (DOCUMENT)

25 Apr 2024 681

Se ieftinește gigacaloria la Constanța! Proiectul, pe masa consilierilor municipali

29 Jan 2024 829

Ședință CLM Cât vor plăti constănțenii pentru căldură în 2024? (DOCUMENT)

24 Dec 2023 2068

Sondaje de opinie Constănțenii nu par impresionați de ieftinirea gigacaloriei! 76% spun un NU hotărât sistemului centralizat de termoficare

12 Nov 2023 1163

Primăria Constanța Constănțenii ar putea plăti mai puțin pentru căldură, din această iarnă! Ce anunță primăria

07 Nov 2023 1150

Sondaje de opinie Luați în calcul rebranșarea în sistemul centralizat în contextul anunțului scăderii prețului gigacaloriei la Constanța?

05 Nov 2023 4349

Deputatul Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța „Prețul gigacaloriei va scădea și mai mult atunci când se va termina tot procesul de înlocuire a conductelor termice“

31 Oct 2023 946

Scade prețul gigacaloriei la Constanța! Anunțul făcut de primarul Chițac pentru abonații Termoficare SRL

30 Oct 2023 1891

Constanța Începând de astăzi, se pot depune solicitări pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire

01 Jun 2023 2734

Municipalitatea a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023! „După mai bine de 40 de ani, acum schimbăm instalația termică a orașului“

05 Apr 2023 1493

Constanța, cel mai mare preț la gigacalorie Pentru a-și păstra clienții din sistemul centralizat, Primăria a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023!

01 Apr 2023 3491

De la 1 aprilie prețul aprobat este de 1.800 de lei Primăria analizează prelungirea subvenției gigacaloriei pentru abonații Termoficare Constanța SRL

15 Mar 2023 2068

De la 1 aprilie nu se mai acordă subvenție la căldură! Abonații Termoficare Constanța SRL vor plăti 1.800 de lei pentru gigacalorie! (DOCUMENT)

03 Mar 2023 8310

LIVE TEXT+VIDEO Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Cât vor plăti constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare pentru o gigacalorie în sezonul rece 2022-2023(VIDEO+DOCUMENT)

21 Oct 2022 2305

Vergil Chițac - „Mă bazez pe sprijinul Guvernului României pentru plata subvenției la gigacalorie în această iarnă”

31 Aug 2022 1407