Programul lui IPS Teodosie, cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului

  • Pe 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare ce are o importanță aparte pentru locuitorii orașului de la malul Mării Negre, fiind și Ziua Marinei Române.
Cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program:

13 august:

ora 15.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului” (zona ICIL, str. General Vîrtejan, nr. 5) din Mangalia;

ora 18.00, invitat la Radio „Dobrogea”, emisiunea „Cuvântul ierarhului - Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”;

ora 23.00, Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

14 august:

ora 6.30, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța;

ora 8.30, ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari la Monumentul Marinarilor de pe Faleza Constanța;

ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia);

ora 19.00, slujba Prohodului Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall) din Constanța;


ora 22.30, slujba Prohodului Maicii Domnului la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August. Tot aici, de la ora 23.00, va săvârși Sfânta Liturghie.

15 august:

- de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în Portul Militar, oficiază ceremonialul religios dedicat Zilei Marinei;

-  ora 11.00, Taina Sfântului Botez pentru doi copii instituționalizați, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.

16 august:

de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, de la ora 9.15, împreună cu PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.

Adormirea Maicii Domnului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului a trecut din viața pământească la cea cerească, eveniment reliefat de cântările Bisericii: „Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții”. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiție a Bisericii. Conform acesteia, Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea ei pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani și s-a rugat. Întorcându-se acasă, și-a luat rămas bun de la cei apropiați. Toți apostolii, cu excepția Sfântului Apostol Toma, au fost prezenți la înhumare.

A doua zi de la înmormântare a sosit și Sf. Ap. Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fiind mutat de către Fiul ei în Împărăția Cerurilor, tradiție intrată și în iconografia sărbătorii, care Îl înfățișează pe Hristos ținând în brațe o pruncă înfășată în alb.

Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din Siria,  în secolul V. Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfințirea unei biserici ridicate între Ierusalim și Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de nașterea Domnului. Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele VI-VII, când împăratul bizantin Mauriciu a rezidit biserica Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani și a fixat data praznicului la 15 august.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală, în anul 2008.

Ziua Marinei

Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, a fost oficializată la data de 15 august 1902. Atunci, din dorinţa de a atrage turişti, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, îi anunţa pe primarii din reşedinţele de judeţ din toată ţara: „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut, precum regate, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”.

Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te Deum la care a luat parte şi ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza.

Din an în an serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.

Perioada anilor 1960-1990 a fost una neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, ziua de 15 august a fost reinstituită drept Ziua Marinei Române.

Sfinții Martiri Brâncoveni

Pe 16 august, Biserica Ortodoxă Română cinstește pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu, Matei) și sfetnicul Ianache.

Voievodul Constantin Brâncoveanu este ctitorul mai multor lăcaşe de cult, şcoli, biblioteci şi mănăstiri din Ţara Românească, Transilvania şi de la Locurile Sfinte. În anul 1714, în Săptămâna Patimilor, sultanul Ahmet al III-lea a trimis ostaşi pentru a aduce la Constantinopol pe domnitor şi pe fiii săi, unde au fost întemniţaţi şi chinuiţi timp de patru luni. La 15 august 1714, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, când voievodul împlinea 60 de ani, a fost martirizat împreună cu copiii săi şi cu un sfetnic. După moarte, trupurile au fost aruncate în mare, de unde au fost recuperate de către creştini şi îngropate în insula Halchi. În anul 1720, Doamna Maria, soţia voievodului, a adus în ţară trupul acestuia şi l-a îngropat în biserica „Sfântul Gheorghe-Nou” din Bucureşti, unde se află şi astăzi. Sfântul Sinod a canonizat pe cei şase martiri brâncoveni în anul 1992.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces pentru terenul preluat abuziv de comuniști de la o parohie din Arhiepiscopia Tomisului. Ce s-a întâmplat cu dosarul

24 Apr 2021 1023

O parohie din Arhiepiscopia Tomisului revendică un teren preluat abuziv de comuniști, la sistematizarea orașului

31 Mar 2021 1436

#citeșteDobrogea Preotul Nicolae Paveliu, 147 de ani de la naștere. A lăsat Constanței două monumente istorice

25 Mar 2021 1464

Șase ceaiuri care elimină masiv toxinele din organism

16 Feb 2021 1097

#DobrogeaDigitală Preotul Nicolae Paveliu, ctitor de biserici și iubitor de cultură

11 Feb 2021 2022

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, gata de reabilitare. Cine asigură asistența tehnică și cine se ocupă de lucrări

22 Jan 2021 1470

Boboteaza la Hârșova. Tinerii curajoși au recuperat crucile din Dunăre (video)

05 Jan 2021 2152

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Părintele Niculae Costea a trecut la cele veșnice

27 Nov 2020 1842

Construită de bătrânii maramureșeni Biserica din lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, intră în reabilitare. Afaceriștii care vor să se ocupe de monument

31 Oct 2020 2468

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” „Se duc bătrânii”. Preotul Anton din Vulturu

06 Oct 2020 2699

Compania Națională de Investiții caută asistență tehnică pentru restaurarea bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului“, din Techirghiol (document)

25 Sep 2020 2530

#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei”, nr. 9/1928 Povestea mănăstirii Celic-Dere, „raiul pământesc” propovăduit de „societatea” lui Athanasie

23 Sep 2020 1834

ÎPS Teodosie slujește astăzi în Mamaia

17 Sep 2020 2680

Mâine este sărbătoare mare. Hram la mănăstirea de călugări Uspenia-județul Tulcea

27 Aug 2020 2277

Acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța transporturilor. Au verificat firmele de agrement de pe litoral

18 Aug 2020 634