Proiect de eficientizare a instalației de cocsare întârziată, implementat de Rompetrol Rafinare

  • Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a finalizat un nou proiect investițional pentru creșterea gradului de procesare a țițeiului și optimizarea fluxurilor operaționale.
Cu o valoare de peste 1.4 milioane de dolari, proiectul a fost implementat recent pe parcursul reviziei generale a rafinăriei Petromidia și a vizat instalarea unui nou sistem de recuperare a motorinei ușoare la coloana de fracționare din cadrul instalației de Cocsare Întârziată.

„Compania noastră a reușit implementarea unui proiect care susține planurile și obiectivele de creștere a eficienței, de reducere a costurilor, de optimizare a fluxurilor operaționale, dar și de modernizare și aliniere la cele mai moderne soluții de prelucrare a țițeiului. Această inițiativă se alătură proiectelor ample de reducere a impactului asupra mediului înconjurător și proiectelor de digitalizare, menite să aducă un plus de eficiență”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Introducerea proiectului în fluxul instalației de Cocsare Întârziată va optimiza profilul termic pe coloană, ceea ce va conduce la o recuperare suplimentară de motorină ușoară de cocsare la aceeași calitate, prin reducerea cantității de motorină grea de cocsare.

De asemenea, reducerea randamentului de motorină grea de cocsare conduce la creșterea de materii prime prelucrate în rafinăria Petromidia.

Din punct de vedere tehnologic, îndepărtarea suplimentară a căldurii din coloana de fracționare 180-C2 duce la o producție de aproximativ 7 tone/oră de abur și, implicit, la reducerea presiunii pe sistem.

Modernizarea uneia dintre cele mai importante instalații aflată în angrenajul Petromidiei vine în contextul aniversării a 35 de ani de la începerea funcționării instalației de Cocsare Întârziată. Din 1985, instalația a reprezentat un vector de stabilitate în buna desfășurare a proceselor operaționale din cea mai mare rafinărie a României și una dintre cele mai importante din Sud-Estul Europei.

În 2013, instalația de Cocsare Întârziată a trecut printr-un amplu proiect de modernizare, cu costuri de peste 50 de milioane de dolari, care a dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, precum și o diminuare a consumului energetic.

În 2019, rafinăria Petromidia a consemnat o producție totală de 1.37 milioane de tone de benzină și 2.93 milioane de tone de motorină (în creștere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reușit să obțină 406 kt de combustibil de aviație Jet A1, nivel record în istoria de peste 40 de ani a unității.

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,69%).

Sursa foto: KMG International

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Mediu Constanța a amendat firma care operează Rafinăria Petromidia, după explozia de vineri

03 Apr 2024 617

Răspuns pozitiv de la APM Constanța Rompetrol Rafinare SA poate transforma un cazan cu circulație naturală în cazan cu circulație forțată multiplă

31 Mar 2024 547

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1830

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1597

Acţionarii Rompetrol Rafinare SA, convocați în Adunare Generală Ordinară! Pe ordinea de zi sunt zece subiecte

26 Mar 2024 774

Rompetrol Rafinare SA anunță noi investiții pentru care a solicitat acord de mediu de la APM Constanța

17 Mar 2024 651

Rompetrol Rafinare SA, reclamant într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Constanța

12 Mar 2024 863

​Rompetrol Rafinare a început revizia generală a rafinăriei Petromidia de la Năvodari

08 Mar 2024 835

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 974

Rompetrol Rafinare SA a solicitat acord de mediu pentru construirea unei conducte de racordare la Făclia, județul Constanța

01 Mar 2024 767

Constanța Reparații la instalația MHC, efectuate de Rompetrol Rafinare. Documentația, depusă la Mediu

15 Feb 2024 719

Trei localități din județul Constanța, fără apă la robinete din această noapte din cauza unei avarii

11 Feb 2024 3777

RAJA Constanța Consumatorii din Eforie Nord, Lazu și Agigea, fără apă la robinete

11 Feb 2024 811

Atenție, se oprește apa în localitățile Eforie Nord, Lazu și Agigea!

09 Feb 2024 771

Trei localități din județul Constanța, fără apă la robinete la începutul săptămânii viitoare

08 Feb 2024 4372