Proiect de lege privind cinematografia, în dezbatere publică. Anunțul Ralucăi Turcan

foto: Facebook.com Un proiect de lege care vizează modernizarea finanţării pentru dezvoltare şi producţie de film prin renunţarea la creditul direct rambursabil şi introducerea subvenţiei ca formă de sprijin a fost pus, luni, 23 octombrie,  în dezbatere publică de Ministerul Culturii.

În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Culturii supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39 /2005 privind cinematografia.

În conformitate cu dispozițiile alin. (4) al art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 30.10.2023, prin completarea Formularului pentru colectarea de propuneri și observații, se arată în comunicatul Ministerului Culturii. 


Iată anunțul făcut de Raluca Turcan:

Industria cinematografică deține o poziție importantă în cadrul culturii și economiei naționale și reprezintă una dintre prioritățile Ministerului Culturii.

Am publicat astăzi proiectul de Lege privind modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 referitoare la cinematografie, o reformă ambițioasă care urmărește să aducă la zi sistemul nostru de cinematografie și să-l alinieze cu standardele internaționale actuale.

Cred că este crucial să ne concentrăm eforturile asupra promovării filmului românesc și a producțiilor de înaltă calitate artistică, care să reflecte valorile culturale, atât naționale, cât și europene, iar noul cadru de sprijin pentru calitate artistică își propune să încurajeze dezvoltarea tinerelor talente din industria cinematografică și să consolideze prezența noastră pe piața internațională de film.

Prin alinierea la normele europene și desecretizarea fazei concursului de scenarii, urmărim să asigurăm un sistem de finanțare transparent, clar și predictibil pentru producătorii și regizorii aflați la început de carieră și să maximizăm șansele acestora de a accesa oportunități de coproducție și finanțări internaționale.

Această reformă reprezintă încă un pas în angajamentul meu ferm pentru dezvoltarea unei industrii cinematografice robuste și prospere, capabilă să creeze opere de artă remarcabile și să promoveze cultura și identitatea noastră națională pe scena globală, contribuind astfel la consolidarea patrimoniului cultural și economic al țării noastre.- se arată în conținutul mesajului. 


Citește și:

„Până pe 15 ianuarie toate pensiile intră în plată mărite“Anul 2023 aduce vești bune pentru pensionari. Cu cât se vor mări pensiile
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul atragerii investiţiilor în producţia de film, prelungit cu peste doi ani. Anunțul Ralucăi Turcan

21 Mar 2024 460

Vila Reginei Maria din Mamaia și alte monumente istorice din țară vor intra într-un program de investiții al Ministerului Culturii

07 Mar 2024 996

A murit Petre Măsală, cel mai în vârstă călușar din țară și deținător al titlului de Tezaur Uman Viu

17 Feb 2024 927

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 803

Raluca Turcan, anunț de ultim moment despre majorarea de salarii pe partea de muzee şi biblioteci

18 Jan 2024 1161

Ziua Culturii Raluca Turcan- „Sprijinindu-se pe Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale“

15 Jan 2024 867

Raluca Turcan Ministerul Culturii va finanța Muzeul Național Brukenthal şi festivalurile consacrate din Sibiu

13 Jan 2024 866

Ministerul Culturii va da în judecată executantul lucrărilor la Muzeul Național „George Enescu"

11 Jan 2024 897

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 882

Ministrul Culturii „În cel mai scurt timp, vom începe lucrările de intervenţie la Castelele Peleş şi Pelişor“

08 Dec 2023 717

Ministrul Culturii a dispus controale la Bojdeuca lui Ion Creangă! Sunt verificate lucrările de restaurare

08 Dec 2023 721

Ministrul Culturii, Raluca Turcan - „Marile studiouri americane sunt interesate să revină în Romania“

02 Dec 2023 879

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

19 Nov 2023 892

Muzeul Naţional de Istorie a României va fi reabilitat! Ce sumă de bani a fost alocată pentru efectuarea lucrărilor

16 Nov 2023 737

Reabilitarea clădirilor monument Ce i-a cerut președintele PSD Constanța ministrului Culturii?

29 Oct 2023 1174