Vila Reginei Maria din Mamaia și alte monumente istorice din țară vor intra într-un program de investiții al Ministerului Culturii

În această seară de 07 martie 2024, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat pe pagina de socializare că a aprobat un plan de investiții pentru reabilitarea a 13 monumente istorice din țară și/sau construirea altor clădiri cu destinație culturală.

Printre monumentele menționate se numără și reabilitarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, județul Constanța și amenajarea terenului aferent. 


Iată postarea de pe pagina de socializare a Ralucăi Turcan:

Guvernul a aprobat azi un nou program de investiții, “Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri noi, cu destinație culturală!

Proiectul aprobat, pregătit împreună cu Ministerul Finanțelor, înseamnă realizarea următoarelor investiții:
 •  construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din București.
 • restaurarea și modernizarea în integralitate a Operei Naționale Române din București și construirea unui depozit de decoruri.
 • restaurarea și amenajarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu.
 •  restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naționale a României.
 • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Muzeului Național de Artă Contemporană din București.
 •  restaurarea parțială la interior și refacerea unor instalații la Ateneul Român.
 • restaurarea și amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanța, și amenajarea terenului aferent.
 •  restaurare și punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela și anexele) de la Tescani, jud. Bacău - Secția „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”.
 •  consolidarea și restaurarea Casei Samurcaș din cadrul Muzeului Țăranului Român.
 • restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Național Muzeal „Moldova” din Iași.
 • consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spațiu cultural al Institutului Național al Patrimoniului din București.
 • restaurarea și amenajarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
 • consolidarea, restaurarea și amenajarea sediului Administrației Fondului Cultural Național, din București.

Investițiile se vor realiza din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.- se arată în conținutul postării 


Deputatul USR, Stelian Ion, a solicitat Ministerului Culturii clasarea Grădinii Palatului Reginei Maria din Mamaia, Constanța

Palatul Reginei Maria din Mamaia este clasat ca monument istoric de importanță națională și universală, grupa valorică A, din 1991.

„Grădina Palatului însă nu a fost niciodată clasată individual și, în ciuda prevederilor legale care protejează un monument „împreună cu terenul aferent delimitat topografic”, fragmente din grădină au fost separate de parcela istorică”, spune Ion Stelian.


Potrivit acestuia, chiar și în ciuda acestor intervenții nefericite, grădina regală are un potențial mare de restaurare și de integrare în proiectele de redefinire a peisajului litoral din Mamaia.„Am adus în solicitarea depusă la Ministerul Culturii de a proteja grădina Palatului înscriind-o pe lista monumentelor istorice argumente care arată că această grădină îndeplinește criteriile de clasare.

La o simplă evaluare realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, grădina Palatului Reginei Maria poate primi calificative necesare pentru a intra în clasa monumentelor istorice și, cel mai important, pentru a o feri de degradare și a o ține departe de interese imobiliare”, mai arată deputatul.


Stelian Ion susține că grădina regală poate primi calificativul „foarte mare” cel puțin la două criterii: cel referitor la frecvență (raritate și unicitate) și cel referitor la valoarea memorial-simbolică, imobilul fiind legat de personalitatea Reginei Maria a României și de cea a Regelui Ferdinand și de momentul istoric al dezvoltării stațiunii Mamaia ca urmare a construcției reședinței regale.

„Grădina Palatului Reginei Maria din Mamaia este printre foarte puținele exemple de spații verzi, deopotrivă publice și private, amenajate în perioada interbelică în Dobrogea și trebuie să ne asigurăm că va fi salvată”, subliniază deputatul USR.

 

Citește și:

Palatul Regal din Mamaia a fost preluat de stat! Ministerul Culturii va demara lucrări ample de reabilitare

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instanța a rămas în pronunțare, în procesul pentru simbolurile stațiunii Mamaia! (DOCUMENT)

22 Sep 2022 1854

Contractul de vânzare-cumpărare, anulat definitiv! Curtea Supremă a explicat de ce Vila Regală din Mamaia nu trebuia vândută! (DOCUMENT)

25 Jul 2022 7972

În urmă cu scurt timp Curtea de Apel Constanța a dictat impozit majorat pentru Vila Regală din Mamaia (MINUTA)

27 Jun 2022 1699

Curtea de Apel Constanța decide impozitul pentru Vila Regală din Mamaia, Palatul Reginei Maria!

27 Jun 2022 1617

Lupta pentru simbolurile stațiunii Mamaia! S-au invocat excepții în procesul deschis de compania Mehmetoglu

11 Jun 2022 1620

De la „Club Castel“ înapoi la Palatul Reginei Maria După aproape 20 de ani, Vila Regală din Mamaia se întoarce în proprietatea statului! Când vor avea loc discuțiile pentru preluarea monumentului

04 Apr 2022 4060

Lupta pentru Vila Regală din Mamaia. Firma privată al cărei contract a fost anulat, demers în instanță. Despre ce este vorba

28 Mar 2022 1833

„Acțiuni de minimalizare a importanței istorice“ Judecătorii din Constanța explică impozitul de 400% aplicat pentru Vila Regală din Mamaia (DOCUMENT)

03 Mar 2022 2006

Impozit majorat cu 400% pentru Palatul Reginei Maria din Mamaia! Cine şi de ce a luat decizia

18 Jan 2022 2075

Dosarul terenurilor de la Club Castel și Complex Cazino Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv! Motivare (document)

06 Sep 2021 9135

Vila Regală din Mamaia ar putea reveni statului român! Judecătorii au stabilit data exactă

09 Aug 2021 3007

Încă un pas pentru Vila Regală din Mamaia! S-a respins apelul Mamaia SA. Ce se întâmplă cu monumentul istoric

27 Nov 2020 2754

Vila Regală din Mamaia, în atenția Curții de Apel Constanța

22 Oct 2020 1842

Pastilă amară pentru Mamaia SA, în procesul pentru Palatul din Mamaia al Reginei Maria

25 Sep 2020 2425

S-a motivat decizia anulării contractului de vânzare a Vilei Regale „Calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era, fără dubiu, de notorietate“

07 Jul 2020 2846