Protest al sindicaliștilor din Poșta Română la Constanța. Ce nemulțumiri au angajații (GALERIE FOTO+VIDEO)

Sindicatul Poșta Română Constanța, organizează astăzi, 27 septembrie 2023, în intervalul orar 8:00 - 9:00 un miting de protest pe platoul din fața Prefecturii din Constanța.

La protest se estimează o participare de circa 100 de membri de sindicat. 

Conform Sindicatului Poșta Română Constanța, protestul este organizat pentru a atrage atenția cu privire la:
 
1. Lipsa primirii vreunui răspuns la Petiția nr. 177/14.06.2023, înregistrată la Instituția Prefectului Județului Constanța, sub nr. 51445/12867/14.06.2023;
 
2. Starea avansată de sărăcire a salariaților poștali din cauza salariilor foarte mici acordate de către angajator.
 
Asfel, în prezent, peste 16.000 dintre poștașii cu vechime, încadrați în meserii specifice domeniului poștal (agent poștal, factor poștal, oficiant poștal, muncitori auxiliar etc.) și calificați, din companie, sunt retribuiți cu salariul minim brut pe economie aflat în plată de la 01.01.2023, respectiv 3.000 lei. În acest fel, vechimea lor în munca de zeci de ani a fost anulată prin salarizarea lor cu salariul unui muncitor necalificat.
 
Angajatorul dorește, în prezent, să schimbe din pix încadrarea specifică salariaților poștali calificați și care au dat concurs pe post (exemplu: factor poștal - curier; oficiant poștal - ofițer suport client; casier poștal - cash manager; diriginte oficiu poștal - manager unitate poștală etc.) cu denumiri de meserii noi, nespecifice poștei, care nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România. Totodată, poștașii sunt la limita traiului de subzistent, din cauza creșterilor galopante din ultimii 3 ani ale prețurilor la alimente, energie electrică, gaze, combustibili și ale tuturor bunurilor și seviciilor necesare unui trai decent.
 
3. Condițiile proaste de muncă: în ultimii 3 ani, lipsa echipamentelor de lucru și de protecție, lipsa sau insuficiența mijloacelor de încălzire și de ventilație în majoritatea subunităților poștale, starea precară a multor unități poștale din punct de vedere al igienizării (mucegai/igrasie), lipsa luminii naturale, lipsa accesului la un grup sanitar, infiltrații ale apei de pe acoperiș, grave deficiențe la unitățile poștale unde s-au făcut reparații, lipsa programelor de formare profesională continuă a personalului poștal, lipsa echipamentelor IT etc.
 

4. Pierderea locurilor de muncă din cauza managementului defectuos; ca urmare a deselor „reorganizări” ale CN POȘTA ROMÂNĂ SA din ultimii 10 ani, în care salariații poștali cu vechime și experiență au fost „epurați”, acestora luându-le locul oameni fară experiență în domeniu, aduși de la partid, angajați pe timpul „pandemiei” și care, după încetarea ei, nu au mai plecat din sistemul poștal. În prezent se desfășoară o astfel de procedură de disponibilizare și, că de fiecare data, fară niciun fel de repercusiuni asupra managementului „sălbatic” al CNPR.
 
După fiecare „reorganizare” CN Poșta Română SA, a pierdut segmente de piață, contracte, salariați calificați și s-a ales cu manageri diletanți și necalificați care nu au fost trași la răspundere pentru pierderile aduse companiei în urma „experimentelor” desfășurate în perioada actului lor managerial. Singurii care au plătit, până acum, prin pierderea locurilor de muncă au fost salariații poștali. Cu toate că CNPR nu este instituție bugetară, managerii și guvernanții actuali au început procedura de reducere a numărului de salariați bugetari, culmea, cu cei de la Poșta Română care nu sunt bugetari!

 
Având în vedere cele prezentate și în scopul îmbunătățirii situației existente, salariații poștali, membrii sindicatului, solicita următoarele:Demiterea/Demisia directorului general interimar al CN POȘTA ROMÂNĂ SA;

Salarizarea celor peste 16.000 dintre angajații din Poștă care sunt, în prezent, plătiți cu salariul minim pe economie, la nivelul muncitorilor extracomunitari aduși în România, (pe contingente de lucru pentru a suplini lipsa de forță de muncă în diverse domenii, chiar și din activitatea poștală) cu salariul mediu brut pe economie. Astfel s-ar diminua plecarea forței de muncă românești în afara granițelor. Din data de 1 octombrie 2023, prin majorarea salariului minim brut de la 3000 lei la 3300 lei se vor mai adaugă câteva mii de salariați poștali celor 16.000 cu salariul minim pe economie. 
Acordarea de tichete de vacanță și salariaților poștali, așa cum este prevăzut în legislație pentru salariații din sistemul bugetar, cât și, mai nou, pentru salariații din sistemul privat.
 Remedierea tuturor lipsurilor care conduc la condițiile precare de muncă și care afectează sănătatea salariaților din Poșta Română. 
Stoparea experimentelor de genul:
 Desele reorganizări ale companiei în urma cărora Poșta Română a pierdut, de fiecare dată, segmente de piață, salariați calificați, venituri, prestigiu (în prezent Poșta Română, are numai 5% din piață de curierat din România);
cumpărarea și montarea a doua cutii poștale digitale dintr-un număr de 3.000, care nu aveau soft-ul corect;
colaborarea cu Auchan în proiectul pilot de la Pitești (județul Argeș), privind vânzarea de produse alimentare în oficiile poștale.
Înființarea filialei din Chișinău, Republica Moldova a Poștei Române, sub denumirea de Poșta Română SRL care la 8 luni de la înființare nu a declarat niciun profit, în schimb are prevăzut în Planul de afaceri al companiei la finalul anului, o datorie de 134.440 euro;
Instalarea primului ghișeu postal digital care s-a blocat la deschidere în primul moment al demonstrației. 
La protest se estimează o participare de circa 100 de membri de sindicat, a încheiat sursa citată.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

TUTUIANU

27 Sep, 2023 08:51

In anul de grație 2023 când guvernanții vor scoaterea numerarului și plățile să se facă doar cu cardul,la POȘTA ROMÂNĂ nu poți face o plată cu cardul.........

Articole asemanatoare

Polițiștii protestează din nou în fața sediului IPJ Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 620

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Declarații de ultim moment ale șefului IPJ Constanța (VIDEO)

25 Apr 2024 660

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Iată ce nemulțumiri au (FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 1146

Polițiștii constănțeni vor protesta în fața IPJ Constanța! Ce nemulțumiri au oamenii legii

24 Apr 2024 1013

Protest la Oficiul Registrului Comerțului Constanța! Ce revendicări au sindicaliștii (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1220

Demonstrație în sprijinul prizonierilor de război ucraineni la Constanța

10 Apr 2024 475

LIVE Acțiune de protest la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (FOTO+VIDEO)

03 Apr 2024 947

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 600

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, se alătură protestului UNTRR

13 Mar 2024 658

LIVE Protest spontan al taximetriștilor în Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1536

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 837

Protest al filialei Constanța a partidului SOS România, în fața Prefecturii din Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 1020

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 879

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 1261

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1565