LIVE VIDEO Protestul transportatorilor continuă la Constanța. Președintele AUR George Simion, alungat de protestatari(GALERIE FOTO+VIDEO)

Continuă protestul transportatorilor la Constanța și azi, 15 ianuarie.

În zona Portului Constanța s-au adunat astăzi, în jurul orei 16.00 un TIR și câteva autoturisme. 

UPDATE: 1

La protestul din zona Portului Constanța a ajuns și președintele AUR, George Simion care le-a transmis protestatarilor că dorește să le asculte revendicările pentru a le transmite mai departe la București. 

Prezența liderului AUR nu a fost privită cu ochi buni de protestatari care l-au alungat pe George Simion. 

UPDATE: 2

Protestatarii se îndreaptă către Poarta 7 a Portului Constanța. 

UPDATE: ora 18.45

Protestatarii au blocat Poarta 7 a Portului Constanța. 


Reamintim că, mărturiile protestatarilor din transporturile de la Constanța reflectă o serie de îngrijorări și frustrări legate de condițiile de muncă, costurile de trai și schimbările economice.

Menționarea costurilor ridicate ale produselor esențiale, precum alimentele și produsele pentru copii, subliniază presiunea financiară pe care o simt familiile. Cresterea costurilor, inclusiv a RCA-ului și rovinetei, poate afecta semnificativ bugetele familiilor. 

Azi, premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni miniştrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii şi transportatorii care protestează.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, scopul discuţiilor de la Palatul Victoria a fost urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în prac-tică soluţiile convenite de cele două părţi prin procesele-verbale încheiate.

"Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele şedinţe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern şi ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor şi al transportatorilor", se arată în comunicat.


De asemenea, s-a discutat despre situaţia verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează.

Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piaţa internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanţa, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licenţă au fost adăugate făina şi zahărul", precizează sursa citată.

Revendicările transportatorilor sunt următoarele:

1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea au-tomată a valabilităţii.

2.Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și re-spectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

-Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene, şi evitarea dublei taxări

-Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi măsurării gabaritului pe teri-toriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, re-spectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere).

3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană

-Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative.

-Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare.

4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi: -Reglementarea unei legi antidumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri).

-Impunerea unui tarif minim de referinţă.

-Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc două ore.

-Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu.

-Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia.

-Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente.

5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa, care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port.





Citește și: 

Oficial de la IPJ Constanța! Dosar penal întocmit după protestele transportatorilor și al fermierilor din weekend

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Dorinel

18 Jan, 2024 22:59

E de bun simt ca domnii protestatari sa nu claxoneze noaptea dupa ora 10 pe bulevardele Constantei. Copilasii care vor sa doarma sau cei mai mari care merg dimi eata la scoala sunt nevinovati ca domnul cu ditamai camionul e nemumit. Si la urma. Urmei politia la ce vegheaza daca dansii nu au bun simt sa fie amendati.. Putem ptotesta si fara exces de zel cu claxon la 11 noaptea

Articole asemanatoare

Polițiștii protestează din nou în fața sediului IPJ Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 538

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Declarații de ultim moment ale șefului IPJ Constanța (VIDEO)

25 Apr 2024 607

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Iată ce nemulțumiri au (FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 1077

Polițiștii constănțeni vor protesta în fața IPJ Constanța! Ce nemulțumiri au oamenii legii

24 Apr 2024 987

Protest la Oficiul Registrului Comerțului Constanța! Ce revendicări au sindicaliștii (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1187

Demonstrație în sprijinul prizonierilor de război ucraineni la Constanța

10 Apr 2024 471

LIVE Acțiune de protest la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (FOTO+VIDEO)

03 Apr 2024 937

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 586

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, se alătură protestului UNTRR

13 Mar 2024 654

LIVE Protest spontan al taximetriștilor în Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1529

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 829

Protest al filialei Constanța a partidului SOS România, în fața Prefecturii din Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 1003

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 875

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 1255

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1553