Recuperarea patrimoniului cultural Brățări preistorice din aur, aduse în țară. Dosar penal pentru furt calificat (FOTO)

 
În cursul zilei de astăzi, 20 februarie 2024, doi procurori din cadrul PÎCCJ - Secția de urmărire penală, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigații Criminale (IGPR – DIC), au adus în țară trei bunuri culturale mobile, respectiv trei brățări preistorice din aur (epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia.

La evenimentul de predare-primire a brățărilor, care a avut loc ieri, a participat și inspectorul general al Poliției Române.Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ): 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 20 februarie 2024, doi procurori din cadrul PÎCCJ - Secția de urmărire penală, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigații Criminale (IGPR – DIC), au adus în țară trei bunuri culturale mobile, respectiv trei brățări preistorice din aur (epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia. La evenimentul de predare-primire a brățărilor, care a avut loc ieri, a participat și inspectorul general al Poliției Române.

Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior, înstrăinate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitații publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziției domiciliare la reședința din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitații din Monte Carlo cele două brățări, în vederea vânzării publice.

Autoritățile judiciare belgiene au semnalat pe, 27 octombrie 2020, apariția celor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo, iar pe 11 noiembrie 2020 organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul IGPR - DIC, Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național s-au sesizat din oficiu cu privire săvârșirea infracțiunii de furt calificat.


Dosarul penal a fost înregistrat inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, iar la data de 31 martie 2022 a fost preluat de către PÎCCJ- Secția de urmărire penală și criminalistică.

Prin ordonanță, s-a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de furt calificat, iar ulterior extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni de export ilegal. Tot prin ordonanță, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există.
            
La data de 7 iunie 2022 , PÎCCJ - Secția de urmărire penală a emis ordinul european de anchetă adresat autorităților judiciare belgiene, solicitând transferul/transmiterea către autoritatea judiciară română, în speță, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a mijloacelor materiale de probă (cele trei brățări din aur, aflate în custodia judecătorului de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne–Belgia), precum și o copie, conform cu originalul, a dosarului aflat pe rolul judecătorului de instrucție.
Pentru a face posibilă returnarea brățărilor în România, a fost necesară declanșarea de către Ministerul Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură a unei proceduri de declasare (brățările fiind protejate de legea flamandă ca artefacte prețioase, fiind înscrise pe o listă de bunuri de patrimoniu).

Acțiunea de returnare a brățărilor a fost posibilă printr-o foarte bună cooperare judiciară cu judecătorul de instrucție de la Tribunalul de Primă Instanță din Veurne - Belgia și a beneficiat de sprijinul Ministerului Regional Flamand - Departamentul pentru Cultură, Ambasadei României la Bruxelles și a membrului național la Eurojust.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize pluridisciplinare (fizico-chimice, muzeografice ș.a.).


Citește și:

Administratora Liceului Dimitrie Cantemir, din Tulcea, condamnată pentru delapidare! A recunoscut tot în fața procurorilor din Constanța (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scene demne de „Final destination“, la Cogealac! Judecătorii din Constanța au dictat 70 de ani de închisoare. Pedepse definitive (VIDEO)

03 Apr 2024 1017

Brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență, achitat

02 Apr 2024 664

A sustras bani și bijuterii din apartamente în municipiul Constanţa. Bărbatul este arestat și cercetat pentru furt calificat!

29 Mar 2024 600

Judecători și procurori stagiari la Constanța și Tulcea! Au absolvit INM cu medii peste 8, au fost notați și cu 10 la Organizare Judiciară! (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 1053

Cătălin Ciupercă, fost șef al AFDJ Galați, reacție după declarațiile lui Cristian Antohi, de la Tehnorex International - „Eu mi-am executat doar obligațiile de director! Am ignorat total amenințările“

29 Mar 2024 960

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

27 Mar 2024 1041

Exclusiv! Șeful procurorilor din Mangalia, primele declarații după cererea de strămutare a dosarului privind tragedia de la 2 Mai

21 Mar 2024 1392

Daniela Bîlha, Gabriela Anca Budacă și Costea Gheorghe Trei procurori vor fi eliberați din funcţie, prin pensionare

20 Mar 2024 492

„Infracţiuni de corupţie“ Militar din Constanța trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă!

17 Mar 2024 1042

Bărbat din Reșița cercetat pentru că și-ar fi violat fiica vitregă minoră. Aceasta a și dat naștere unui copil, în urma actului

14 Mar 2024 528

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionale Secția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare

14 Mar 2024 503

Decizii CSM Mai mulți procurori numiți în funcții de conducere! Iată cine sunt

13 Mar 2024 660

UPDATE. Hussein Shamieh, medicul specialist în chirurgie plastică cercetat, a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1169

Medicul specialist în chirurgie plastică cercetat pentru vătămare corporală din culpă și evaziune fiscală, este așteptat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

13 Mar 2024 616

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3542