Riscul de a contracta HIV in urma unor transfuzii de sange

Majoritatea seropozitivilor s-au imbolnavit din cauza administrarii unei cantitati de sange infectat

Exista situatii in care reactivii, oricat de buni ar fi, nu reusesc sa descopere daca donatorul respectiv este sau nu infectat * Reactivii nu depisteaza mereu existenta virusului in sange * "Adevaratul risc de infectare cu acest virus este in perioada de fereastra, atunci cand virusul se afla la inceput, cand se intampla ca reactivii sa nu depisteze virusii", a declarat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta

Eficienta testelor HIV care se efectueaza in cadrul laboratorului Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta poate fi pusa sub semnul intrebarii. Exista situatii in care reactivii, oricat de buni ar fi, nu reusesc sa descopere daca donatorul respectiv este sau nu infectat. "Adevaratul risc de infectare cu acest virus este in perioada de fereastra, atunci cand virusul se afla la inceput, cand se intampla ca reactivii sa nu depisteze virusii", a specificat aceasta. Evidenta persoanelor care au contraindicatii in ceea ce priceste donarea sangelui este trimisa de fiecare sectie a spitalelor constantene in parte. "Problema este ca Sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Clinic Municipal nu a mai trimis de mult timp lista persoanelor aflate in evidentele lor", a afirmat medicul coordonator Alina Dobrota. Din aceasta cauza, lucrurile merg cu incetinitorul in cadrul Centrului de Transfuzii. Persoanele care doresc sa doneze sange sunt supuse unor serii de teste, mai exact sangele lor trece prin mai multe faze pana sa fie trimis catre beneficiari. "In momentul in care sangele este recoltat de la donatori, se iau si probe pentru efectuarea controlului biologic al acestuia. Sangele este testat ca nu cumva sa fie infectat cu diferite boli precum sifilis, HIV sau hepatitele de tip B si C", a explicat medicul Alina Dobrota. Aceasta a subliniat faptul ca sangele recoltat este pastrat in spatii frigorifice, aruncandu-se rebuturile. "Sangele este distribuit doar dupa ce se efectueaza toate testele. Nici un fel de produs sanguin nu iese din Centrul Regional, decat dupa finalizarea si reverificarea tuturor testelor", a afirmat Alina Dobrota. Cu toate acestea, mai mult de 50% din cei 1.000 de constanteni care au contractat virusul HIV-SIDA au fost infectati in urma unor transfuzii de sange. Acestia au capatat boala in perioada 1987-1988 si se afla in faza terminala. Pentru acestia sangele primit nu a avut nici un rol benefic. Soarta lor se indreapta spre un final mult mai tragic decat in cazul in care nu ar fi primit sangele infectat. Medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, Alina Dobrota, a explicat numarul imens de persoane infestate HIV prin faptul ca in acea perioada nu exista nici o modalitate de depistare a acestui virus. "S-a inceput testarea HIV a sangelui abia in anul 1995, cand am primit aparatura necesara", a explicat medicul Alina Dobrota. Aceasta a mai precizat ca sunt situatii extrem de rare cand sangele se trimite catre beneficiar fara a fi testat. Cu toate ca medicul coordonator a declarat ca aceste situatii sunt, practic, imposibil sa aiba loc, ne-a dat spre exemplu un accident colectiv in urma caruia zeci de persoane au nevoie urgenta de transfuzii. Sangele recoltat pana la acea ora nu a fost testat, asa ca, in situatia aceasta, transfuzia se face chiar daca sangele este netestat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANR Operaţiunea de căutare a celor trei marinari sirieni dispăruţi, suspendată

18 May 2024 310

Judecătoarea Popoviciu Ioana Ancuța, din Judecătoria Mangalia, vrea să plece de la Mangalia! Iată când s-ar putea decide totul (DOCUMENT)

18 May 2024 682

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 1119

Oficial de la IPJ Tulcea despre accidentul de pe DN 22A. Coliziunea s-a produs la depășire

17 May 2024 900

UPDATE ISU Delta Tulcea despre accidentul rutier de pe DN22, cu opt persoane implicate (Galerie FOTO)

17 May 2024 781

Trafic blocat pe DN22 Tulcea-Babadag, din cauza unui accident rutier!

17 May 2024 680

Știri Constanța Șofer băut, prins la volan de polițiști după ce a cauzat un accident rutier

17 May 2024 387

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre Corbu și Năvodari, în care culturistul Costel Căileanu a decedat

16 May 2024 848

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 6496

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 67

16 May 2024 226

Mesaje de condoleanțe pentru bărbatul decedat în accidentul de pe DJ 226 din județul Constanța (FOTO)

16 May 2024 2829

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 7302

IGPR InfotraficTrafic blocat pe E 70

16 May 2024 233

Accident rutier în apropiere de localitatea Greci, județul Tulcea! (FOTO)

15 May 2024 680

Justiție Constanța Dosarul tragediei de la 2 Mai! Se cer despăgubiri de peste 33 milioane de euro

15 May 2024 1650