România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria


foto: Facebook/Ministerul Transporturilor și InfrastructuriiÎn cadrul ședinței desfășurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Beba Veche – Kübekháza.

Memorandumul vine în urma demersurilor inițiate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Județean Timiș, care a promovat inițiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localitățile Beba Veche – Kübekháza, informează Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. 

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcția infrastructurii și furnizarea dotărilor și utilităților necesare funcționării punctului de trecere a frontierei.

În conformitate cu prevederile Convenţiei dintre România şi Republica Ungară privind controlul traficului rutier şi feroviar, semnată la Bucureşti la 27 aprilie 2004, ratificată prin Legea nr. 191/2005, Guvernele statelor semnatare reglementează prin acorduri separate înfiinţarea sau desființarea de noi puncte de trecere a frontierei, orarul de funcţionare, caracterul traficului şi modificarea acestuia.

Acordul urmează să prevadă înființarea punctului de trecere de la Beba Veche - Kübekháza și să reglementeze regimul de funcționare. În motivarea urgenței acestui demers, Consiliul Județean Timiș a precizat că prin înființarea noului punct de trecere a frontierei se asigură mobilitatea transfrontalieră pentru locuitorii din județul Timiș.

Potrivit sursei citate, inițiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experți, desfășurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică și condițiile locale.
Această variantă implică și modernizarea drumului județean DJ 682 pe o secțiune de aproximativ 24 km și realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniță.

În contextul întâlnirii dintre ministrul român al Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și ministrul ungar al Afacerilor Externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, care a avut loc la Timișoara, la 1 septembrie 2023, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere prin care era consemnată intenția părților de a deschide acest punct.


Citește și:

Poliția de FrontierăCirculaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone, restricționată pe teritoriul Ungariei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 243

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 310

Tribunalul Constanța dispune intrarea în insolvență a LTA Mondial SRL, din Constanța! Decizia, contestată

25 Apr 2024 691

Vasile Gavrilescu și povestea dobrogeanului opozant al regimului comunist și dat pe mâna Securității chiar de soția lui

04 Apr 2024 655

ANPC Loturi de pui provenite din Polonia și Ungaria au fost retrase de pe piaţă după ce s-a depistat salmonela

31 Mar 2024 525

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 464

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 786

KK Innocons KFT, din Ungaria, cere insolvența LTA Mondial SRL, din Constanța, controlată de Liuță Adam

19 Mar 2024 2152

Ministrul de Externe al Ungariei „Nu doar România, ci şi Ungaria are interesul ca România să intre cât mai devreme în zona Schengen”

16 Mar 2024 579

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 517

Istoria Dobrogei - Bibliografie Cassius (sec. II-III) - „Istoria romană”

08 Mar 2024 3710

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5502

Preşedinta Ungariei a demisionat pe fondul unui scandal de abuz sexual

10 Feb 2024 1019

Operațiune amplă a poliției în Ungaria! Vizată o grupare ce ar fi pregătit o lovitură de stat

24 Jan 2024 975

Guvernul ungar amenință valorile, instituțiile și fondurile UE, potrivit Parlamentului European

18 Jan 2024 734