Se împlinesc 104 ani de la aruncarea în aer a podului de la Fetești

  • Astăzi se împlinesc 104 ani de la aruncarea în aer a podului de la Fetești de către trupele române.

În timpul Primului Război Mondial, în noaptea de 11/24 spre 12/25 octombrie 1916, un grup de marinari aruncă în aer podul de la Fetești, pentru a opri astfel înaintarea armatelor bulgaro-germane din Dobrogea către Muntenia.

Astfel, potrivit wikipedia.org, abandonarea pozițiilor defensive terestre din capul de pod Cernavodă din noaptea respectivă a fost precedată de ordinul trimis către trupele de geniu de a arunca în aer podurile de peste Dunăre.

„Veți căuta a distruge cu orice preț podul Cernavodă. În caz de imposibil, distrugeți cel puțin o parte peste Borcea... Veți bara intrarea vaselor inamice pe Borcea și pe Dunăre la sud de Cernavodă. Veți fi gata în orice moment a respinge atacul flotei de operațiuni, atacând-o când împrejurarea va cere aceasta. Se cere vigoare și energie“


Fragmentul de mai sus este desprins din Ordinul adresat de către Marele Cartier General la 12 octombrie 1916 contraamiralului Nicolae Negrescu, după cum se arată în articolul scris de Constantin Iordache „Rolul Marinei în Războiul pentru întregirea neamului (II)“, publicat în revista Marina Română, Anul II, Nr. 8, septembrie 1991; p. 6 și preluat pe wikipedia.org.

Surse vremii atestă că, pentru această operațiune, fuseseră aduse în stația „Dunărea” șase vagoane de dinamită, conform wikipedia.org.

Deși acțiunea fusese precedată de studii desfășurate timp de luni de zile, acțiunea din ziua de 11/24 octombrie desfășurată timp de 7 ore, a dat greș.

Ca efect, la 12/25 octombrie Marele Cartier General a ordonat contraaamiralului Nicolae Negrescu să distrugă cu orice preț podul de peste Dunăre și – în caz de nereușită, să-l distrugă cel puțin segmentul de peste brațul Borcea.

Se arată în continuare pe wiipedia.org că, prin urmare, marinarii de pe monitorul Lahovary și de pe vedetele care-l însoțeau – aflați sub ordinele comandorului V. Toescu, au reușit la 13/26 octombrie 1916 să distrugă podul de la Fetești instalând mine de baraj plutitoare Hertz puternic încărcate cu trotil, burate pe plăcile de susținere ale aparatelor de așezare a grinzilor independente pe console.

Tablierul a fost astfel dislocat și a căzut în apele fluviului. Alături, a fost distrus și podul intermediar tot de către minele Marinei.

După ce Comandamentul Armatei de Dobrogea hotărâse să abandoneze Cernavodă, dat fiind că nu se reușise distrugerea podului Regele Carol I, detașamentul rus format din canonierele Doneț, Kubaneț și Tereț a primit ordin de la contraamiralul Constantin Bălescu să distrugă segmentul de pod dinspre malul dobrogean, în timpul retragerii.

În contextul avansului rapid al trupelor inamice, navele nu au reușit să ducă la îndeplinire misiunea încredințată.


Cu toate acestea, podul era deja nefuncțional datorită faptului că centurile superioare și inferioare fuseseră afectate de explozii.

Problemele segmentului de pod dinspre Cernavodă au fost rapid remediate de germani întimpul ocupației, se arată pe wikipedia.org.

Reconstrucția podului peste brațul Borcea a fost finalizată la 22 decembrie 1921.

Sursa foto: wikipedia.org

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noutate Ce categorie de persoane este scutită de taxa de pod de la Fetești și Cernavodă

05 May 2021 1575

Eliminarea taxei pentru podurile Cernavodă-Fetești și Vadu Oii-Giurgeni, în continuare, amânată de deputații din Comisia pentru Transporturi

05 May 2021 9019

CNAIR A fost desemnat câștigătorul pentru reabilitarea podului peste brațul Borcea

19 Mar 2021 748

O categorie de autoturisme, scutite de plata taxei de la Fetești și Cernavodă

15 Mar 2021 1267

Salvatorii nu au mai putut face nimic O femeie a decedat după ce s-a aruncat în Dunăre de pe podul de la Feteşti (galerie foto)

12 Feb 2020 1105

Interesele dobrogenilor, îngropate în sertarele Parlamentului Proiectul de lege privind anularea taxelor de pod de la Giurgeni şi Feteşti nu a mai ajuns la Camera Deputaţilor

06 Aug 2019 2999

Ministerul Transporturilor Actualizarea tarifelor pentru trecerea peste podurile rutiere. Este vizat şi sistemul de taxare la punctul Feteşti - Cernavodă

18 Dec 2018 1694

Șoferii din Constanța pot folosi aplicația gratuită TPARK pentru a plăti parcările și alte servicii similare

29 Oct 2018 5893

Proiectul de lege pentru desființarea taxei de pod la Fetești și Giurgeni, inițiat de deputații PNL de Constanța, susținut de 64 de parlamentari

17 Sep 2018 1917

Maşină răsturnată pe A2, pe pod, între Fetești şi Cernavodă (galerie foto + video)

16 Aug 2018 5804

Atenţie şoferi. Mâine nu se va putea achita tariful de trecere a podului de la Feteşti din reţeaua RCS&RDS timp de două ore. Ce recomandă CNAIR

19 Jun 2018 1090

Ce se întâmplă cu plata taxei de pod de la Fetești în minivacanța de Rusalii

25 May 2018 1133

Anunț important de la CNAIR. Vor fi probleme în funcționarea serviciului de emitere a rovinietelor și a taxei de pod

03 May 2018 1733

Liviu Dragnea „Am primit multe mesaje astăzi de la oameni care se întorceau de la mare, pe Autostrada Soarelui, că nu pot plăti taxa de pod la Feteşti prin SMS„

01 May 2018 936

Ce spune DRDP Constanța despre restricția instituită pe Autostrada Soarelui, zona podului de la Fetești

19 Dec 2017 1192