„Singura expertiză pe care o avem este în repararea navelor“ Consiliul de Supraveghere Damen Shipyards Mangalia SA, întrunit în ședință

  • În aceeași ședință, avocații societății au prezentat Consiliului prevederile Legii 187/2023 și, respectiv, ale HG 639/2023 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (nr., prin Legea 187/2023 s-a decis, printre altele, înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice).
  • Cu privire la aceste prevederi, Directoratul societății a vorbit despre o „schimbare fundamentată în funcţionarea Damen Shipyards Mangalia, aşa că vom face tot posibilul ca şi Directorat pentru a forma o echipă şi a căuta contracte, dar să fiţi conştienţi de faptul că singura expertiză pe care o avem este în repararea navelor, asta înseamnă că am avea nevoie de o curbă de învăţare cu ducerea de noi contracte“.
Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA s-a întrunit în ședință, pentru a discuta, printre altele, cash-flow-ul negativ de circa 4,7 milioane de euro așteptat pentru mijlocul lunii septembrie 2023, dar și noile prevederi legislative privind guvernanța corporativă.
 
Informația este cuprinsă în Monitorul Oficial al României Nr. 4592 din 16 octombrie 2023, unde a fost publicată Decizia nr. 31 a CS al Damen Shipyardds Mangalia SA, din data de 9 august 2023.
 
Conform sursei citate, în cadrul ședinței, CS a fost informat de către Directoratul companiei cu privire la modificarea organigramei societății, schema de recompensare pentru creșterea eficienței muncii și fluxul de numerar negativ de 4,7 milioane de euro preconizat că se va înregistra la mijlocul lunii septembrie 2023.
 
În aceste condiții, „membrii Consiliului de Supraveghere, pe baza informării Directoratului, decid includerea în scrisoarea către acţionari de la pct. 2, a unei informări cu privire la situaţia cash-flow-ului negativ ce se va înregistra la mijlocul lunii septembrie 2023“.
 
De asemenea, scrisoarea transmisă către cei doi acționari ai societății cuprindea și solicitarea „de a desemna urgent noi membrii ai Consiliului de Supraveghere pe cele două posturi vacante, astfel încât Consiliul de Supraveghere să îşi poate derula activitatea în formulă completă“.
 
În aceeași ședință, avocații societății au prezentat Consiliului prevederile Legii 187/2023 și, respectiv, ale HG 639/2023 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (nr., prin Legea 187/2023 s-a decis, printre altele, înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice).
 
Cu privire la aceste prevederi, Directoratul societății a vorbit despre o „schimbare fundamentată în funcţionarea Damen Shipyards Mangalia, aşa că vom face tot posibilul ca şi Directorat pentru a forma o echipă şi a căuta contracte, dar să fiţi conştienţi de faptul că singura expertiză pe care o avem este în repararea navelor, asta înseamnă că am avea nevoie de o curbă de învăţare cu ducerea de noi contracte“.
 
„Acest lucru este cu scopul transparenţei şi pentru ca Dvs. să fiţi conştienţi de toate aspectele acestui nou mod de operare“, au mai precizat membrii Directoratului.
 

Consiliul de Supraveghere a transmis: „să respectăm legea, suntem conştienţi de opiniile contradictorii de interpretare a legii şi până când vom obţine mai multă claritate, trebuie să ne asigurăm de principală noastră sarcina importantă este interesul Companiei şi în acest sens, considerăm că Directoratul are dreptul să încerce să obţină contracte, cu condiţiile care au fost menţionate anterior: aprobare pentru tranzacţii cu părţi afiliate de peste 50.000 de euro şi dacă obţineţi orice contract sau dacă vă putem ajuta cu orice contract, vom încerca să găsim o procedură, care va fi prezentată la punctul numărul 6 (Iniţial 5 pe ordinea de zi), procedură care vă va ajuta să aveţi viteza necesară în legătură cu tranzacţiile“.
 
În cadrul ședinței, au fost aprobate tranzacțiile estimate pentru perioada iulie – decembrie 2023, acestea nefiind publicate în MO, pentru respectarea clauzelor de confidențialitate.

 
Ședința din luna august 2023 s-a desfășurat prin teleconferință, în prezența celor cinci membri în funcție, respectiv, Constantin-Dan Dobrea, vicepreşedinte; Ion Iordăchescu, membru; Manuel Zaharia, membru; Lambert Zielhuis, membru; Dorin-Ionuţ Grosu, membru.
 
Au fost invitați Sofien Lamiri - preşedinte al Directoratului; Liana-Laura Constantin - membru al Directoratului; Dan - Egmond Ognef - membru al Directoratului; Alice Văideanu - asistent management; Georgiana Singurel - avocat; Fraga Varadi - avocat; Octavian Teletin - avocat; Deon Andre Vorster - fost preşedinte al Directoratului.
 
Dată fiind demisia lui Matheus Christianus Henricus Vermeulen din funcţia de Preşedinte şi membru al Consiliului de Supraveghere, precum şi urgenţa alegerii unui Preşedinte de Şedinţă pentru asigurarea bunului mers al lucrărilor, a fost votat Dorin Ionuț Grosu președinte al ședinței respective.
 
Amintim, ulterior ședinței CS din august 2023, s-a decis numirea a doi noi membri în Consiliul de Supraveghere al societății, respectiv Brezoi Constantin George şi Deon André Vorster, cetăţean olandez, ambii având mandate valabile până la data de 10.11.2026.
 
Cu aceeași ocazie, acţionarii Damen Shipyards Mangalia au mai hotărât numirea membrului Consiliului de Supraveghere Grosu Dorin-Ionuţ, cetăţean român, domiciliat în Olanda, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere, până la data de 10.11.2026.
 
Despre Damen Shipyards Mangalia SA
 
Damen Shipyards Mangalia SA a fost înființată în anul 1997 și are sediul social în Mangalia, pe strada Portului nr. 1, având ca obiect de activitate „construcția de nave și structuri plutitoare“.
 
Acționar majoritar este Șantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deține 49%.
 
În 2021, Damen Shipyards Mangalia a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cine sunt noii membri din Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

George

25 Oct, 2023 19:06

Vor sa zica de faptul ca singura expertiza care o au este in numiri police.La asta de adauga neamurile si de aici reteta de succes.

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța anunță când și dacă Șantierul Mangalia va intra în insolvență!

14 Jun 2024 750

Tribunalul Constanța, anunț important! Este vizată cererea Șantierului Mangalia de intrare în insolvență

05 Jun 2024 982

Șantierul Mangalia cere să intre în insolvență! Liderul de sindicat Laurențiu Gobeajă – „Nu se agravează situația, este o măsură de protejare!“

31 May 2024 847

Se cere intrarea în faliment a Șantierului din Mangalia! Angajații semnează o decizie de mărire a salariului și una privind șomajul tehnic

30 May 2024 1122

Oficial! Se cere intrarea în faliment a Șantierului din Mangalia! Laurențiu Gobeajă, lider de sindicat - „Această știre reprezintă un șoc!“

29 May 2024 1883

Firme Constanța Administratorii de la Șantierul Naval 2 Mai SA ar urma să aibă mandat de patru ani! A fost convocată AGA

29 May 2024 597

Damen Holding cere falimentul Damen Shipyards Mangalia SA (Șantierul Mangalia)

29 May 2024 2446

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA nu au luat act de tranzacțiile cu părțile afiliate pentru anul 2024

17 May 2024 1088

Ministerul Apărării achiziționează servicii adiționale de reparații și andocare pentru puitorul de mine și plase „Vam. Constantin Bălescu“

29 Apr 2024 608

Firme Constanța Demisie la vârful Damen Shipyards Mangalia SA!

21 Apr 2024 1096

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați pe 29 aprilie în AGEA și AGOA. Mai multe puncte, inlcuse pe ordinea de zi

01 Apr 2024 1061

Problemele șantierului naval Damen Shipyards Mangalia, discutate la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)

20 Mar 2024 902

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați în adunare generală. Ordinea de zi a ședinței, completată la cererea Damen Holding BV

26 Feb 2024 1187

Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați în ședință ordinară și extraordinară

10 Feb 2024 2114

Angel Tîlvăr Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români

25 Jan 2024 828