Stocurile sunt suficiente. Constănțenii nu trebuie să își facă provizii multe. ANSVSA anunță producție peste cerere


Imagini cu rafturile magazinelor golite de oameni care se aprovizionează de teama unei eventuale carantine circulă intens în ultimul timp pe internet. Cel mai des achiziționate produse sunt alimentele neperisabile și produsele de igienă. Dezinfectanții, măștile de protecție și alte produse de igienă au dispărut din farmacii. Cu cinci cazuri confirmate la Constanța, la data de 13 martie, ora 12:00, oamenii trebuie să știe că stocurile magazinelor sunt suficiente și să nu ia cu asalt supermarketurile.


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populație și informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor.


Conducerea ANSVSA a avut discuții în acest sens cu reprezentanții industriei alimentare, care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali. Cu acest prilej, s-a menționat existența procedurilor interne ale operatorilor care au rolul de a asigura respectarea normelor și cerințelor de igienă, astfel încât produsele aflate la comercializare să fie sigure pentru consum.


Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producție a acestora este mai mare decât cererea actuală.
Discuții referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc și cu reprezentanții Marilor Rețele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor, că există stocuri suficiente de produse alimentare și că magazinele se aprovizionează în permanență. Marile magazine funcționează cu un stoc de rulaj, iar în funcție de cererea zilnică își ajustează stocurile și producția.


În momentul de față, la operatorii economici din domeniul alimentar și pe platformele logistice ale marilor magazine există cantitățile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă.


ANSVSA este în permanentă legătură cu reprezentanții acestor entități și monitorizează producția și comerțul cu alimente pe fiecare verigă a lanțului alimentar. În cazul fermelor comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice atât pătrunderea agenților patogeni care afectează animalele, cât și pe cei care afectează omul. Prin acest plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare și a necesarului zilnic de carne proaspătă.


Precizăm că, în conformitate cu prevederile din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 98/2010, privind identificarea, desemnarea şi protecția infrastructurilor critice, ANSVSA este responsabilă pentru sectorul Alimentație si agricultură - Producția şi furnizarea de hrană și asigurarea securității şi siguranței alimentelor.


Astfel, în responsabilitatea și monitorizarea permanentă a ANSVSA sunt 53 de operatori economici care sunt desemnați „Infrastructuri Critice Naționale”, pentru sectoarele: „Producție” (ferme de bovine, de porcine, de ovine/caprine, păsări), „Procesare/prelucrare” (morărit şi panificație, lapte şi derivate, abatoare carne roşie şi pasăre, ulei, zahăr, conserve de legume şi fructe) şi „Depozitare” (depozite de alimente), a căror producție și stocuri pot asigura necesarul de hrană pentru populație.


ANSVSA este în permanent contact cu alte instituții implicate în gestionarea unor situații de criză: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei și Instituția Prefectului.


ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, pentru a avea garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spunem „adio!“ testelor de salivă pentru elevi și preșcolari? Achiziția acestora a fost blocată (VIDEO)

07 Jan 2022 1025

Una dintre firmele care a câștigat contractul cu Ministerul Educației, precizări despre situația livrării testelor COVID-19

11 Dec 2021 734

CONTINVEST INSOLVENTA SPRL organizează licitație publică cu strigare în vederea vânzării unor active

06 Dec 2021 275

Sobele premium cu design rustic sau modern au ajuns și la Constanța!

30 Nov 2021 356

Ce faci când apa rece este oprită din cauza unei defecțiuni la conducta principală?

25 Nov 2021 597

Ministerul Sănătății Noi tranșe de Remdesivir și Tocilizumab, pentru spitalele care tratează pacienți cu forme medii și severe de COVID-19

05 Nov 2021 632

CONTINVEST INSOLVENTA SPRL organizează licitație publică cu strigare în vederea vânzării unor active

28 Oct 2021 408

CNSU a aprobat folosirea în școli a testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă (documente)

09 Oct 2021 991

CONTINVEST INSOLVENTA SPRL organizează licitație publică cu strigare în vederea vânzării unor active

01 Oct 2021 435

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei „Există asigurat un stoc de 30 milioane măşti de protecţie“ (video)

10 Sep 2021 808

centrulnatura.ro Ficatul, responsabil cu ordinea întregului organism

16 Jun 2021 2503

Aylin Cadîr, despre autoarea de care îi place „O mega “stocăresc” în ultima vreme“ (video)

07 Mar 2021 1340

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu Elevii care vor merge fizic la cursuri vor primi măști de protecție

29 Jan 2021 1299

#alegeriparlamentare2020 Bogdan Huțucă- „PNL a investit în sănătate, educație și economie, a majorat salariile și pensiile”

07 Nov 2020 1834

LIVE VIDEO. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru „Sistemul medical trebuie să-și mobilizeze toată capacitatea“

03 Apr 2020 1526