Structurile Ministerului Afacerilor Interne, mobilizate pentru siguranța elevilor și a dascălilor pe parcursul anului școlar. Recomandări

Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: MDLPA
  • Luni, 11 septembrie 2023, cu ocazia începerii noului an școlar, la nivel național, peste 9.300 de polițiști și 1.000 de jandarmi, sprijiniți de pompieri și angajați ai structurilor de prevenire, au fost prezenți în incinta și în proximitatea a peste 18.000 de unități de învățământ preuniversitar, publice și private.
 
Luni, 11 septembrie 2023, cu ocazia începerii noului an școlar, la nivel național, peste 9.300 de polițiști și 1.000 de jandarmi, sprijiniți de pompieri și angajați ai structurilor de prevenire, au fost prezenți în incinta și în proximitatea a peste 18.000 de unități de învățământ preuniversitar, publice și private. Totodată, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru fluidizarea traficului pietonal și rutier în zona școlilor și pe arterele intens circulate din aria adiacentă acestora, transmite un comunicat de presă din partea MAI.
 
Începând de astăzi, dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice au fost adaptate, fiind incluse în itinerariile de patrulare școlile și traseele folosite de elevi. Pentru protecția elevilor și a dascălilor, zilnic, se va asigura o prezență activă a efectivelor MAI la orele de începere/terminare a cursurilor.
 
Măsurile de ordine publică și de prevenire vor fi menținute și adaptate pe tot parcursul anului, siguranța copiilor fiind unul dintre principalele obiective asumate de Ministerul Afacerilor Interne.
 
Pentru prevenirea consumului de droguri și de substanțe cu efect psihoactiv, specialiștii Agenției Naționale Antidrog vor desfășura campanii, proiecte și activități interactive pentru dezvoltarea abilităților emoționale și sociale ale elevilor, precum și pentru dezvoltarea cunoștințelor despre efectele și consecințele negative ale consumului de droguri.
 
De asemenea, vor fi intensificate activitățile de informare și conștientizare a părinților și a cadrelor didactice, cu privire la consumul de droguri, atât în mediul școlar, cât și în comunitate.
 
În cadrul întâlnirilor directe în unitățile de învățământ din întreaga țară, specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor continua să prezinte elevilor, părinților și profesorilor informații preventive. De asemenea, vor promova linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, 116111, și numărul Telverde 0800 800 678, special destinat sesizării unor posibile cazuri de trafic de minori.
 
Anterior începerii anului școlar, pompierii au efectuat controale la clădirile în care funcționează școli, în scopul creșterii protecției pentru elevi și profesori și pentru a elimina eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.
 
Ca referință, în ultimele 12 luni, au fost derulate 3.732 de controale de prevenire la unități de învățământ, la nivel național.

 
Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat:
  • asigurarea permanentă a condițiilor de evacuare;
  • dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora;
  • funcționarea la parametrii proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor;
  • funcționarea iluminatului de securitate pentru evacuare.
 
De asemenea, au fost desfășurate peste 7.400 de instruiri și exerciții de evacuare și intervenție, la care au participat peste 250.000 de preșcolari, elevi, cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ.

 
Au fost explicate riscurile, măsurile de prevenire și comportamentul care trebuie adoptat în diferite situații de urgență de amploare sau dezastru. Astfel de acțiuni vor continua și pe parcursul acestui an școlar.
 
Ministerul Afacerilor Interne le recomandă elevilor următoarele:
  • dacă asistați la un conflict violent, anunțați imediat profesorii, personalul de pază, patrula de poliție ori de jandarmi aflată în apropiere sau apelați numărul unic de urgență 112;
  • solicitați imediat ajutorul dacă voi sau colegii voștri vă aflați într-o situație periculoasă;
  • nu interacționați cu persoane necunoscute;
  • nu purtați la vedere obiecte de valoare pentru a nu deveni ținta persoanelor rău-intenționate;
  • atât la școală, cât și pe stradă, este important să aveți un comportament civilizat, a încheiat sursa citată.
 
 

Citește și:
Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia începerii noului an școlar


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Transporturi de lemn fără documente. Poliția aplică măsuri drastice și confiscări (FOTO)

09 Dec 2023 255

MAI De la începerea conflictului din Ucraina, câți ucraineni au solicitat azil în România

09 Dec 2023 367

Accident rutier în Bistrița. Un tânăr șofer băut și cu permisul reținut a avariat mai multe mașini

09 Dec 2023 342

Un remarcabil medic a murit. „Lumea medicală și universitară este de acum mai săracă“

09 Dec 2023 1088

Constanța, sub avertizare Cod galben de vânt!

09 Dec 2023 497

RAJA Constanța Se oprește apa în mai multe zone din Constanța! Lista completă a zonelor

09 Dec 2023 679

Accident rutier pe DJ701. Mai multe persoane rănite, printre care și un copil (FOTO)

09 Dec 2023 460

Ce sărbătoare este pe 9 decembrie 2023 în Calendarul ortodox?

09 Dec 2023 1136

Doliu în lumea filmului. Un celebru actor a murit

09 Dec 2023 716

Accident între patru mașini pe DJ720. Mai multe persoane rănite

08 Dec 2023 642

Franța Muzeul Luvru va majora preţurile biletelor sale, cu şase luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

08 Dec 2023 490

Celebrul interpret de colinde, Ștefan Hrușcă, a împlinit 66 de ani

08 Dec 2023 520

Magistrații au dictat restituirea sumelor, dobânzi penalizatoare și cheltuieli de judecată Președintele Consiliului Județean Constanța, învins în instanță de o angajată a instituției! (DOCUMENTE)

08 Dec 2023 1181

Păstrăvăria Arinul a intrat în faliment! Valentin Buksz, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, asociat unic și administrator (MINUTĂ)

08 Dec 2023 494

Editorial! Magia Sărbătorilor poate fi spulberată de generozitatea unora! De ce Moșii iubesc mai mult alți copii?

08 Dec 2023 457