Studiu Fraudele legate de plățile online se triplează în timpul sezonului Black Friday

  • Cercetătorii Kaspersky au analizat şi ce platforme populare au fost folosite ca momeală pentru a răspândi pagini de phishing, iar rezultatele au arătat că Amazon a fost în mod constant cea mai populară momeală folosită, analizând numărul total de încercări de phishing care au folosit numele companiei.
Kaspersky a realizat un raport unde a evidențiat creşterea atacurilor de tip phishing, care imită paginile de plată electronică, a fost observată în perioada premergătoare evenimentelor Black Friday, numărul total de atacuri de tip phishing financiar deghizat în sisteme de plată electronică dublându-se din septembrie (627.560) până în octombrie 2021 (1.935.905), ceea ce indică o creştere cu 208%.

"Sezonul reducerilor atrage atenţia cumpărătorilor şi retailerilor; cu toate acestea, este, de asemenea, o oportunitate preferată a infractorilor cibernetici care nu ezită să păcălească cumpărătorii online prin crearea de pagini false care imită cele mai mari platforme ale retailerilor, dar şi sistemele de plată electronică", se menţionează ntr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. 

În primele zece luni ale anului 2021, produsele Kaspersky au detectat peste 40 de milioane de atacuri de tip phishing, care vizau platformele e-commerce şi e-shopping, precum şi instituţii bancare.

Cercetătorii Kaspersky nu au observat tendinţele tipice sezoniere 

Pe măsură ce magazinele reveneau la activitatea lor, în 2021, după 18 luni dificile, iar oamenii se întorceau la cumpărăturile offline, cercetătorii Kaspersky nu au observat tendinţele tipice sezoniere pentru phishing legate de cumpărăturile online, precum afluxul semnificativ de pagini de phishing cu oferte prea bune pentru a fi adevărate sau creşterea înşelătoriilor legate de retail.

Cercetătorii Kaspersky au analizat şi ce platforme populare au fost folosite ca momeală pentru a răspândi pagini de phishing, iar rezultatele au arătat că Amazon a fost în mod constant cea mai populară momeală folosită, analizând numărul total de încercări de phishing care au folosit numele companiei.

Pentru cea mai mare parte a anului 2021, din acest punct de vedere, a doua cea mai populară companie a fost eBay, urmată de Alibaba şi Mercado Libre.

"Asistăm mereu la intensificarea activităţii de fraudă în timpul sezonului Black Friday. Poate ceva mai neaşteptată este atenţia acordată sistemelor de plată electronică.

De data aceasta, am descoperit o creştere uriaşă, cu 208%, a numărului de atacuri care imită cele mai populare sisteme de plată. Desigur, fiecare nouă aplicaţie de plată este văzută de atacatori ca o nouă oportunitate de a exploata utilizatorii.

Aşadar, pentru a vă proteja datele şi finanţele, o practică sigură este să vă asiguraţi că pagina de plată online este sigură: veţi şti că este dacă adresa URL a paginii web începe cu HTTPS în loc de HTTP obişnuit şi afişează pictograma unui lacăt, care va apărea de obicei lângă URL", a declarat Dan Demeter, expert în securitate la Kaspersky. 


Sursa foto: Pixabay 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri „necurate“ cu tomate Cine se află în spatele firmelor trimise în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene

25 Feb 2022 1242

Cluj Aproximativ 200 de angajaţi ai MAI, cercetaţi penal pentru fraude cu vouchere de vacanţă

11 Feb 2022 1015

Fraude cu indemnizaţii pentru creşterea copilului. Prejudiciul, peste 5,5 milioane de lei (VIDEO)

20 Jan 2022 1030

Șefa Institutului Ana Aslan, condamnată cu suspendare pentru fraude cu fonduri europene

29 Dec 2021 1050

Primar din județul Maramureș, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

29 Dec 2021 764

Prejudicii imense Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța! Procurorii au constatat și fraude cu fonduri europene

10 Dec 2021 1437

Nouă metodă de fraudă privind testele COVID. Mai mulți medici de familie din România sunt anchetați

20 Nov 2021 1317

Surse Omul de afaceri,Nicolae Badea, trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar de fraude cu fonduri europene

18 Nov 2021 760

IPJ Galați Comunicat prevenire Black Friday

10 Nov 2021 586

UPDATE Zeci de persoane cercetate de procurori într-un dosar de fraude prin firme fantomă. Printre suspecți sunt și regizori de film

18 Oct 2021 1273

DNA Percheziții la sediul Jandarmeriei Române. Fraude privind promovarea ofițerilor

13 Apr 2021 1005

DIICOT Managerul Operei Naționale din Iași, Beatrice Rancea, dusă la audieri

01 Mar 2021 1072

Șefa Spitalului Ana Aslan din Capitală, trimisă în judecată pentru fraude europene în proiectul "Anotimpuri la borcan"

08 Jan 2021 1177

Recomandările polițiștilor, pentru cumpărături online în siguranță

13 Nov 2020 1067

#DobrogeaDigitală-revista „Analele Dobrogei” „Ce mănâncă și beau dobrogenii”

05 Oct 2020 2968