Summitul B9 are loc astăzi la București

foto: presidency.ro

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, se reunesc vineri, 10 iunie, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format.

La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Iniţial, acesta îşi anunţase prezenţa fizică la Bucureşti, însă, în cursul zilei de joi, s-a relatat că Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster şi că va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România. 

Conform agendei, ceremonia primirii oficiale a şefilor de state va avea loc vineri, începând cu ora 14.40, în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, urmată, la ora 14.55, de o fotografie de familie în Sala Unirii.

În deschiderea sesiunii plenare a summitului, care va începe la ora 15.00, vor avea intervenţii preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

La ora 17.15 sunt programate declaraţii de presă comune ale preşedinţilor României şi Poloniei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului român va evidenţia că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale NATO cel puţin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambiţios şi ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare la adresa NATO şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor prezente şi viitoare, se arată într-un comunicat de presă.

Continuarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei Ucrainei şi a partenerilor din Vecinătatea Estică în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă aceştia, precum şi politica NATO a „uşilor deschise", inclusiv în ceea ce priveşte procesul de aderare a Finlandei şi Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuţiilor la nivel înalt, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Formatul Bucureşti 9 este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. B9 este o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti în noiembrie 2015.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baschet Constănțeanca Irina Macovei, premiu special la VMBA Summer Camp 2022. Antrenori de pe litoral, oficiali cu licență FIBA (GALERIE FOTO)

05 Aug 2022 617

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu „În prezent, suntem în măsură să răspundem oricărei provocări de securitate și să contribuim la stabilitatea regională“ (GALERIE FOTO)

31 Jul 2022 661

Constănțeanca Alina Șerban, pas important în cariera de antrenor. Aleasă pentru un important program european

27 Jul 2022 737

Industriile Casino & iGaming vor prezenta inovațiile anului la SBC Summit Barcelona

22 Jul 2022 608

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 494

SUA „Schimbări semnificative“ în relațiile NATO și Asia

12 Jul 2022 438

Întrevedere a ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la NATO Discuții în jurul adoptării unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice

11 Jul 2022 462

Vizita la MApN a unui grup de studenți americani

06 Jul 2022 447

Klaus Iohannis România, un actor „foarte” implicat în politica europeană (VIDEO)

05 Jul 2022 486

A început Summitul pentru Securitate de la Marea Neagră! Ce nume sonore de la nivel mondial sunt prezente la Constanța (GALERIE FOTO și VIDEO)

01 Jul 2022 1328

Summit NATO la Madrid Prezenţa suplimentară americană în România. Anunțul președintelui SUA (VIDEO)

29 Jun 2022 562

Klaus Iohannis, declarații înaintea de deschiderea summit-ului NATO din Madrid

29 Jun 2022 535

Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

28 Jun 2022 496

Nuclearelectrica Grant în valoare de 14 milioane de dolari, pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici

27 Jun 2022 489

SUA, finanțare de 14 milioane de dolari pentru etapa preliminară a studiilor de proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România

26 Jun 2022 597