Termocentrala CET Palas din Constanța, transferată cu succes în patrimoniul public al UAT Constanța

Sursa foto: Primăria ConstanțaTermocentrala "CET Palas" din Constanţa, aflată în proprietatea Electrocentrale Constanţa SA, a fost transferată în patrimoniul public de stat.

Potrivit CITR, liderul pieţei de restructurare şi insolvenţă din România transferul a fost efectuat prin finalizarea cu succes a mecanismului prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă 60/2019. 

Conform sursei citate, este primul transfer de acest tip realizat în România.

Valoarea de transfer a activului este 107,7 milioane lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă.

"Transferul termocentralei este o soluţie identificată de echipa CITR, în calitate de administrator judiciar al Electrocentrale Constanţa, în misiunea sa de a salva activitatea companiei prin asigurarea continuităţii producţiei de apă caldă şi agent termic în municipiul Constanţa. Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activităţii Electrocentrale Constanţa. Strategia pe termen lung este integrarea CET Palas într-un SACET eficient operaţional şi din punct de vedere energetic care să se poată auto-susţine. În acest proces foarte complex a fost realizat cu sprijinul Primăriei Constanţa, Ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor Publice, care au dat dovadă de multă implicare, deschidere şi viziune pe termen lung.", a afirmat Florin Constantin, Partener în cadrul CITR


Potrivit CITR, termocentrala "CET Palas" este un activ industrial de interes pentru sistemul energetic naţional, care aparţine de Electrocentrale Constanţa SA, "unul dintre puţinii operatori economici din România ce a putut îndeplini cerinţele legale privind transferul unui astfel de activ sub egida dispoziţiilor speciale ale Ordonanţei 60/2019".

"Mecanismul a implicat transferul termocentralei "CET Palas" în proprietatea statului român şi administrarea Ministerului Energiei şi stingerea creanţelor bugetare deţinute în procedură de către Ministerul Finanţelor Publice. Astăzi mecanismul a fost finalizat prin transferul activului în domeniul public al UAT Constanţa. Astfel, strategia pe termen lung de a integra CET Palas în SACET Constanţa a fost îndeplinită.", a declarat Andreea Găişteanu, Senior Insolvency Practitioner, CITR.


Procesul este închis prin aprobarea Hotărârii de Guvern privind trecerea activului din domeniul public al statului, în domeniul public al U.A.T. Constanţa adoptată astăzi, 22 iunie 2023.

„Electrocentrale Constanţa SA a intrat în insolvenţă în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanţul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanţa sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA Constanţa, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti şi ANAF.

Societatea Electrocentrale Constanţa SA este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii şi preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanţa. Societatea deţine termocentrala CET Palas, pusă în funcţiune în anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

Electrocentrale Constanţa SA este încadrată în categoria infrastructurilor critice naţionale (ICN), aflându-se sub protecţia şi reglementarea specială asigurată de O.U.G nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice.

Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanţa SA aflată în insolvenţă a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie 2022, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%. Principalul pilon de restructurare asumat prin planul de reorganizare a fost îndeplinit cu succes prin implementarea mecanismului de dare în plată, asigurând pe termen lung angajamentul de a menţine furnizarea serviciilor de apă caldă şi căldură pentru populaţia Municipiului Constanţa“ - au precizat reprezentanții CITR.

Citește și: 

Un nou pas către construirea noului CET la Constanța. Ce proiect se află pe masa Guvernului României
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Termoficare Constanța Revine apa caldă în municipiu!

19 Apr 2024 956

Toți abonații din municipiul Constanța rămân fără apă caldă! Când se va relua furnizarea apei calde

17 Apr 2024 1124

RAJA Constanța UPDATE. Avarie în această după-amiază. Iată consumatorii afectați

16 Apr 2024 871

Termocentrale Constanța S-a reluat furnizarea apei calde în mare parte a orașului

12 Apr 2024 475

Toți abonații din municipiul Constanța rămân fără apă caldă la robinete câteva zile. Anunțul Termocentrale Constanța

08 Apr 2024 4057

CET Palas are un nou director general. Monica Neacșu rămâne director tehnic

07 Mar 2024 1292

Știri Constanța Vremea rea a creat probleme, dar Termocentrale Constanța aduce vești bune!

26 Nov 2023 1208

RAJA Constanța Apă cu presiune scăzută în mai multe cartiere din municipiu. Iată zonele vizate

22 Nov 2023 974

RAJA Constanța Apă cu presiune scăzută. Ce consumatori sunt afectați

17 Nov 2023 793

Firme din Constanța Ce decizii au adoptat administratorii Termocentrale Constanța SRL, după preluarea activelor CET Palas ?

01 Sep 2023 1285

Atenție! De mâine se oprește furnizarea apei calde în tot municipiul Constanța pentru mai bine de două săptămâni

21 Aug 2023 5148

16 zile fără apă caldă la Constanța! Oprire temporară a producerii energiei termice și furnizării apei calde în Constanța! Iată perioada

17 Aug 2023 1183

CLM aprobă organigrama Termocentrale Constanța SRL care va prelua activele funcționale ale CET Palas va avea peste 250 de angajați (DOCUMENT)

28 Jun 2023 2628

Oficial de la Primăria Constanța despre preluarea bunurilor mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas”

23 Jun 2023 1051

Poliția, prezentă în mai multe cartiere din Constanța. S-au aplicat amenzi (FOTO)

12 Jun 2023 1280