Firme din Constanța Ce decizii au adoptat administratorii Termocentrale Constanța SRL, după preluarea activelor CET Palas ?

  • În luna iunie a.c., CET Palas din Constanţa, aflată în proprietatea Electrocentrale Constanţa SA, a fost transferată în patrimoniul public de stat
  • Valoarea de transfer a activului este 107,7 milioane lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă
  • Administratorii Termocentrale Constanța au luat act de preluarea activelor funcţionale de la Electrocentrale Constanța SA pentru producerea de energie termică necesară SACET al municipiului Constanţa şi a celor 45 de centrale termice de bloc şi 3 centrale termice de cvartal pe gaze naturale
  • Administratorii au mai stabilit ca sediul social al societăţii Termocentrale Constanţa SRL este în municipiul Constanţa, bd. Aurel Vlaicu nr. 123
  • Reamintim că, la Constanța se va construi primul CET din țară finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin intermediul Ministerului Economiei, pentru care a fost semnat contractul de finanțare
 
 
În luna iunie a.c., CET Palas din Constanţa, aflată în proprietatea Electrocentrale Constanţa SA, a fost transferată în patrimoniul public de stat.
 
Potrivit CITR, liderul pieţei de restructurare şi insolvenţă din România transferul a fost efectuat prin finalizarea cu succes a mecanismului prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă 60/2019.
 
Conform sursei citate, este primul transfer de acest tip realizat în România. Valoarea de transfer a activului este 107,7 milioane lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă.
 
Ulterior acestui transfer, administratorii Termocentrale Constanța SRL au adoptat hotărârea nr.48/27.07.2023 prin care au luat act de dispoziţiile Hotărârii Consiliului Local al municipiului Constanţa nr. 295/21.07.2023 pentru modificarea HCLM nr. 255/30.05.2022 privind înfiinţarea societăţii în vederea preluării activelor funcţionale de la Electrocentrale Constanța SA pentru producerea de energie termică necesară SACET al municipiului Constanţa şi a celor 45 de centrale termice de bloc şi 3 centrale termice de cvartal pe gaze naturale, aparţinând domeniului public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale municipiul Constanţa, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial partea a IV-a cu nr.3851 din data de 30 august 2023.
 
Administratorii au mai stabilit ca sediul social
al societăţii Termocentrale Constanţa SRL se stabileşte pe durată nedeterminată, în municipiul Constanţa, bd. Aurel Vlaicu nr. 123, judeţul Constanţa.
 
Directorul general al societăţii, Monica Neacşu a fost împuternică să facă demersurile legale privind înregistrarea prezentei hotărâri la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Reamintim că, la Constanța se va construi primul CET din țară finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin intermediul Ministerului Economiei, pentru care a fost semnat contractul de finanțare.

 
„Proiectul, „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, depus în cadrul PNRR, Măsura de investiții 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
 

Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde)“ - au mai precizat reprezentanții Primăriei Constanța.
 
Noua sursă va include următoarele:
1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
 
2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural;
 
3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:
• sistemele de pompare a fluidelor;
• schimbătoarele de căldură pentru transferul termic;
• degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare;
• cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire, etc);
• sisteme de monitorizare a emisiilor la coș;
• sisteme de reducere a emisiilor poluante;
• stația electrică de transformare aferentă noii surse;
• acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență;
• forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.
 
Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei.
 
Construcția va fi realizată în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz flexibilă va fi, conform proiectului, de 97 MW.
 
 
 
Despre Termocentrale Constanța SRL
 
Termocentrale Constanța SRL a fost înmatriculată oficial la Registrului Comerțului, în baza cererii din 08.07.2022.
 
Capitalul social al societății comerciale este de 1.150.000 lei, integral vărsat, total părţi sociale: 115.000 a 10 lei fiecare.
 
Fondator este municipiul Constanța prin Consiliul Local Municipal iar administratori provizorii desemnați prin vot de fondator sunt: Sofronie Alexandru-Marian, Creţu-Sârbu Claudiu-Ionuţ, Popa Daniel, Anagnoste Angelo-Mihai și Dugăiaşu Adrian-Dan.
 
Potrivit actului constitutiv, SRL-ul funcționează pe durată nedeterminată.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 
Citește și:

Știri Constanța Consiliul Local aprobă împrumutul de 100 de milioane de lei către Termocentrale Constanţa SRL (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 271

Ce i-au transmis membrii TNL Constanța, primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac

25 Feb 2024 784

Poliția Locală a cerut punerea în siguranță Lucrarea de artă decorativă amplasată pe peretele sudic al fostei piscinei olimpice a hotelului Parc din Mamaia a fost distrusă! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1811

Investigate anul trecut de Consiliul Concurenței Asfalt Dobrogea și Autoprima Serv din Constanța s-au luptat pentru contractul de reabilitare străzi în orașul Murfatlar. Cui a dat dreptate CNSC?

21 Feb 2024 667

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 707

CNAIR demarează investigatiile de teren pentru realizarea nodului rutier Peștera din județul Constanța (DOCUMENT)

13 Feb 2024 915

Firme din Constanța Familia Vlăescu se întoarce în businnes. Cine a părăsit Cinemax SRL?

11 Feb 2024 925

CNSC a cerut reevaluarea ofertelor Totul despre SRL-urile care au vrut să câștige lucrările de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ Constanța

09 Feb 2024 486

Compania deținută de familia Cârlig-Horga pierde la CNSC Este vizată licitația de aproape 1,5 milioane de euro privind iluminatul public, organizată de Primăria Constanța!

09 Feb 2024 519

Decizii importante luate în prima ședință a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale „Administrația Porturilor Maritime” Constanţa din 2024

08 Feb 2024 743

Primăria Techirghiol scoate la licitație un contract de peste 2.1 milioane de euro. Sunt vizate lucrări pe 11 străzi din oraș!

06 Feb 2024 524

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 3777

Ședință a Comitetului Director al FPTR Problemele care blochează turismul românesc, în discuție

16 Jan 2024 651

Primăria Topraisar, județul Constanța, obligată de CNSC să reevalueze ofertele privind achiziția serviciilor de pază. Iată decizia Consiliului!

06 Jan 2024 2257

Firme Constanța Remunerația brută depășește 15.000 lei! Directorul economic al Termoficare Constanța SRL, mandat până în aprilie 2024!

31 Dec 2023 974