This is Sparta! Mazăre, primarul cu o mie de feţe (galerie foto)

cap_8.jpg „Din punct de vedere al educaţiei, spartanii au fost model de moralitate, de cinste, curaj şi spirit de sacrificiu"

Ultima înfăţişare pe care primarul Radu Mazăre a adoptat-o este cea de spartan. Alături de o gardă de domniţe, a inspectat carele alegorice cu care cluburile au defilat prin staţiunea Mamaia.

De-a lungul vremii, Mazăre ne-a obişnuit cu diverse înfăţişări şi cu.... o mie de feţe. A pornit ca un revoluţionar Che Guevara. Îl vedeam la evenimentele pe care le organiza şi ne aşteptam în orice moment să auzim: „Viva la revolucion!". Personaj la modă într-o anumită perioadă, el Che a „populat" hainele tinerilor, dar nu şi minţile lor. Probabil că nu mulţi dintre cei care purtau inscripţionat pe haine chipul lui Guevara ştiau că a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american. Rămânem la Cuba, dar trecem la Fidel Castro, cel cu trabucul veşnic între degete. Radu Mazăre a declarat în nenumărate rânduri că este un împătimit fumător de trabucuri. Că le preferă în locul ţigaretelor normale şi că a prins gustul foilor de tutun rulate într-o vizită în Cuba. Evident, are şi o marcă preferată: Montecristo - produse în Cuba. Pasiunea pentru „el lider maximo" l-a şi costat. „Mă uitam la nişte fotografii cu Fidel Castro în Havana, într-un Willys", a spus Mazăre, povestind cum a ajuns proprietarul unui astfel de Jepp. Şi bereta roşie are o poveste. A spus-o, în urmă cu câţiva ani, chiar primarul în revista Playboy: „Ăsta e felul meu de-a mă îmbrăca: mai fancy. Acum, sunt voios că mi-am luat din Vietnam o şapcă cu stea roşie, de la trupele Viet Cong-ului, care i-au bătut pe americani". De la Che şi Fidel a trecut la Al Capone şi la însemnele CCCP (URSS). A urmat o prezentare de modă în toată regula pentru designerul Mihaela Drafta. Şi nu oricum, ci personificându-l pe Bond. James Bond. Sau nu, pardon... Radu. Radu Mazăre. Că nu dădea bine să spună Mazăre. Radu Mazăre. Urmarea o ştie toată lumea: Jack Sparrow, piratul din Caraibe (pentru o revistă glossy), dansator (samba, dansuri greceşti), ofiţer nazist (ultracunoscutul scandal), toreador într-o prezentare a lui Cătălin Botezatu, militar şi, acum, spartan. De ce a ales tocmai această costumaţie?

Wikipedia: „Cultură războinică şi atrocităţi ridicate la grad de tradiţie"

Ce ne spune Wikipedia: „Sparta era caracterizată de o cultură războinică şi atrocităţi ridicate la grad de tradiţie. Pământurile din Sparta erau cultivate de sclavi, periecii, supravegheaţi intens, de vreme ce erau mai numeroşi decât spartanii, ceea ce a provocat diverse revoluţii. Spartanii erau caracterizaţi prin capa roşie şi barba stufoasă. Nou-născuţii bolnavi sau cu diferite deficienţe erau asasinaţi într-un mod teribil, fiind acceptaţi numai copiii capabili de a face faţă războiului. Spartanii erau poporul războinic cel mai temut şi doar atenienii au îndrăznit să-i înfrunte, plătind un preţ mare pentru acest lucru. Singura problemă a Spartei era lipsa marinei, motiv pentru care în bătălia de la Termopile a fost nevoită să recurgă la inamicul său, Atena. Prima derută a spartanilor a fost înregistrată în această bătălie contra Imperiul Persan. Sparta nu a trimis decât câteva sute de răzoinici sprijiniţi de marina greacă".

„Pasta moale"

Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, istoric, consideră că asocierea cu spartanii este... un bun model. „Sparta a fost una dintre cele două mari puteri ale Greciei Antice. Din punct de vedere al educaţiei, spartanii au fost model de moralitate, de cinste, curaj şi spirit de sacrificiu. Au avut un sistem organizat de educaţie, dar şi de o duritate extraordinară. Rezultatul a fost că, atunci când Sparta şi Atena au fost atacate de persani, câteva sute de spartani curajoşi conduşi de regele Leonidas le-au ţinut piept miilor de adversari câteva zile. Cu trimitere la perioada contemporană, asemănarea cu spartanii este bună, este un bun model", a declarat istoricul, făcând referire la „pasta moale" a contemporanilor.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Heka Hospital, unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din oraşul şi judeţul Constanţa

08 Sep 2022 8946

Proteste în Europa împotriva invaziei ruse. Rușii au ieșit și ei în stradă și au început reținerile (VIDEO)

24 Feb 2022 1755

Prezență numeroasă la „Crosul Năvodariului“. Printre alergători s-a numărat și militarul gălățean Laurențiu Cobzaru (galerie foto)

28 Jul 2021 3402

Evocări și portrete din Constanța interbelică (I) Tudor Șoimaru - barcagiul, plimbările nocturne, imaginea mării

18 Mar 2020 1679

#citeşteDobrogea Detalii economice din Dobrogea anilor ʼ30 (II). Preţuri şi salarii

12 Feb 2020 3505

Beneficiile sâmburelului de avocado

22 Jan 2020 2053

Mulți copii fericiți, în urma campaniei inițiate de RAEDPP Constanța în cadrul târgului „Poveste de Crăciun” (galerie foto)

17 Dec 2019 1957

Trofeu de excelenţă acordat de CCINA Dezvoltatorul imobiliar Solid House SRL, locul I în „Topul firmelor din judeţul Constanţa 2018“ (galerie foto)

01 Nov 2019 6091

Volumul „Revista Ovidiu, o biografie contemporană“, lansat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ (galerie foto)

26 Sep 2019 2240

Sportivi de elită la nivel mondial şi european vor participa la H3RO by TriChallenge, de la Mamaia

24 Aug 2019 2109

#citeșteDobrogea 136 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu, primul custode al pinacotecii de la mare

18 May 2019 4177

Mii de persoane evacuate în partea de nord a Crimeii, după o puternică poluare industrială. Ce spun autoritățile

07 Sep 2018 1373

Imagini de la eveniment Luptători de toate vârstele, prezenţi la seminarul de la Constanţa al campionului mondial Loren Javier Jorge (galerie foto)

24 Jun 2018 2453

Părintele arhimandrit Mina Dobzeu a fost înmormântat la Catedrala din Huşi. La slujbă a participat ÎPS Teodosie

09 Jun 2018 1954

De ce a dat în judecată Primăria Constanţa Asociaţia Clubul Sportiv al Sporturilor de Iarnă Mamaia?

12 Apr 2018 1864