Tribunalul Prahova urmează să judece contestaţiile inculpaţilor arestaţi în dosarul Ferma Dacilor

Foto: ISU PrahovaTribunalul Prahova judecă, marţi, contestaţiile formulate de cei trei inculpaţi din dosarul Ferma Dacilor, fiind vorba despre patronul Cornel Dinicu, arestat preventiv, şi interpuşii săi, arestaţi la domiciliu.

Judecătoria Ploieşti a admis, săptămâna trecută, în parte propunerea de arestare preventivă formulată la data de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în acest dosar şi a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Cornel Dinicu, şi plasarea în arest la domiciliu a interpuşilor prin care acesta administra complexul turistic - Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie.

Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

"Din data de 03.01.2024, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei persoane fizice, respectiv faţă de un administrator statutar şi doi administratori în fapt ai societăţii comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. (...) Faţă de acestea, în cursul zilei de azi, procurorul de caz a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, în sarcina acestora reţinându-se, în esenţă, următoarele: în perioada 2016 - 26.12.2023, cele trei persoane au desfăşurat în mod convergent şi sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de "cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată", desfăşurate la sediul social din comuna Tohani, sat Tohani, judeţul Prahova", a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.


Construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru "intrarea în legalitate" au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii, arată anchetatorii.

"De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu. Situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind 'efectul termic al curentului electric'", precizează Parchetul.

Conform sursei citate, societatea comercială era racordată la reţeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea 'pompă de apă' având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susţinerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.

Totodată, anchetatorii spun că ancheta penală aflată în desfăşurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată.

Sursa: Agerpres.ro. 



Citește și: 

Incendiul de la Ferma Dacilor. Administratorii contestă mandatele

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, rămâne în arest la domiciliu

27 Feb 2024 488

Prahova Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, scapă de arestul preventiv, fiind plasat în arest la domiciliu

01 Feb 2024 750

Incendiul de la Ferma Dacilor Procurorii cer prelungirea arestului în cazul administatorilor complexului turistic din Tohani

28 Jan 2024 602

Decizia Tribunalului este definitivă Funcţionara ce fusese arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul Ferma Dacilor, plasată sub control judiciar

26 Jan 2024 787

Președintele ANPC, Constantinescu, nu se consideră vinovat pentru tragicul incident de la Ferma Dacilor

26 Jan 2024 751

Dosarul Ferma Dacilor. Instanţa amână judecarea contestaţiei funcţionarei arestată preventiv

25 Jan 2024 629

Oficial de la IGSU! Inspectorul șef al ISU Prahova, eliberat din funcție după incendiul de la Ferma Dacilor

23 Jan 2024 765

Tribunalul amână pronunţarea pe redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor

22 Jan 2024 668

Incendiul de la Ferma Dacilor Primarul de la Gura Vadului, dus cu mandat la audieri

17 Jan 2024 624

Magistrații amână judecata privind redeschiderea umăririi penale în legătură cu controlul ISU de la Ferma Dacilor

11 Jan 2024 790

Mii de unități de cazare din județul Constanța, exceptate de la obligativitatea autorizării la securitate la incendiu (DOCUMENT)

10 Jan 2024 1169

Patronul complexului turistic Ferma Dacilor, rămâne în arest preventiv

09 Jan 2024 739

Cererea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale în dosarul care viza modul în care au fost făcute controalele de la Ferma Dacilor, depusă la Tribunalul Prahova

08 Jan 2024 654

Incendiul de la Ferma Dacilor. Administratorii contestă mandatele

04 Jan 2024 674

Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, arestat preventiv! Doi administratori, în arest la domiciliu

03 Jan 2024 784