Ucraina a exportat în primele opt luni din 2023 mai multe cereale prin portul Constanţa decât a făcut în tot anul 2022

foto: PixabayUcraina a exportat în perioada ianuarie-august 2023 mai multe cereale prin portul Constanţa decât a făcut în tot anul 2022, chiar dacă volumele au scăzut recent după ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre i-au făcut pe exportatorii ucraineni să se îndrepte spre rutele rutiere şi feroviare, transmite Reuters citat de Agerpres.ro

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa este acum cea mai importantă rută alternativă de export pentru Kiev, în condiţiile în care cerealele ajung în portul românesc cu camioanele, pe calea ferată sau cu barjele pe Dunăre.

Însă, începând din luna iulie, când Moscova a abandonat un acord internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, Rusia a atacat în repetate rânduri porturile ucrainene de la Dunăre. În consecinţă, Ucraina şi-a majorat livrările de cereale pe calea ferată şi rutieră, susţin brokerii intervievaţi de Reuters.

Datele prezentate de autoritatea portuară arată că în primele şapte luni ale acestui an o cantitate de 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au fost expediate prin portul Constanţa. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin portul Constanţa.

Oficialii români au anunţat că în perioada următoare vor să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ruseşti, până la patru milioane de tone, iar investiţiile în infrastructură sunt în derulare.

Însă, cerealele ucrainene trebuie să concureze pentru spaţiu în portul Constanţa, care în mod tradiţional gestionează exporturile de produse agricole ale României, cât şi cele alte statelor vecine fără ieşire la mare, cum sunt Ungaria şi Serbia.

Per total, în perioada ianuarie-august 2023, prin portul Constanţa au fost expediate 22,2 milioane de tone de cereale şi autoritatea portuară estimează că în acest an va fi depăşit recordul de aproximativ 25 de milioane de tone.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se va întâlni vineri, la Constanţa, cu reprezentanţi din Ucraina, Republica Moldova, SUA şi ai Comisiei Europene, pentru a discuta modalităţile prin care poate fi crescut tranzitul.

România este unul din cele cinci state membre din Europa de Est, alături de Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, care s-a confruntat cu o explozie a importurilor de cereale din Ucraina după invazia rusească, care au perturbat pieţele locale şi au provocat proteste din partea fermierilor, ceea ce a obligat Comisia Europeană să aprobe restricţii temporare la importuri.


Cele cinci state au cerut Bruxelles-ului să prelungească embargoul, care urmează să expire vineri, până la finele anului. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Exporturile de cereale ale Ucrainei, afectate de blocarea porturilor de la Marea Neagră

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la Autoritatea Vamală Română, referitor la cerealele din Ucraina intrate în România

20 Feb 2024 782

Ministrul Adrian Câciu „Împreună cu Comisia Europeană trebuie găsită o formulă de a compensa fermierii“

21 Jan 2024 764

Sprijin acordat sectorului vegetal din România, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

18 Jan 2024 673

Activitate record în Portul Constanța, cu cerealele din Ucraina

16 Dec 2023 854

În prezent, 70% din cerealele din Ucraina se exportă prin România. Anunțul prim-ministrului ucrainean

13 Dec 2023 744

Oficial de la ANR despre incendiul produs la o navă încărcată cu cereale în rada Portului Tulcea (GALERIE FOTO)

08 Dec 2023 849

Reuniune la nivel înalt la Tulcea pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene şi securitatea alimentară globală

07 Dec 2023 986

Autoritatea Vamală Română În ultimele 6 luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina

04 Dec 2023 614

Guvernul României Importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români

05 Oct 2023 954

Ucraina confirmă că două nave-cargo se îndreaptă către porturile sale la Marea Neagră

16 Sep 2023 1094

Eveniment în Portul Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Înalți reprezentanți ai SUA și UE discută despre transportul cerealelor din Ucraina (FOTO)

15 Sep 2023 1405

Premierul Marcel Ciolacu -„Am acordat astăzi un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal“ (VIDEO)

14 Sep 2023 921

Eveniment în Portul Constanța Înalți reprezentanți ai SUA și UE discută despre transportul cerealelor din Ucraina

14 Sep 2023 1045

Bulgaria va permite importurile de grâu din Ucraina

25 Aug 2023 781

Ucraina O nouă rută pentru livrările de cereale

21 Aug 2023 888