Unitatea 1 a CNE Cernavodă ar urma să fie închisă pe termen lung pentru retehnologizare (document)

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA organizează o licitaţie pentru atribuirea de servicii de inginerie în vederea elaborării unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor şi componentelor Unităţii 1 a CNE Cernavodă, pentru operarea pe termen lung.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 1 februarie 2019, iar valoarea estimată a contractului se ridică la 49.169.764,18 lei, conform licitatiapublica.ro.
 
Orice unitate nucleară are o durată de viaţă limitată, stabilită prin proiect. Date fiind costurile majore pe care le propune realizarea unor unităţi noi de producţie de mari dimensiuni, o pondere însemnată în realizarea acestora având-o costurile de construcţie, una dintre opţiunile atractive pentru proprietarul unui asemenea obiectiv este aceea de a derula un proiect de retehnologizare, care să îi permită operarea în continuare pe termen lung a obiectivului respectiv.
 
Retehnologizarea unei unităţi nucleare este o lucrare de mare complexitate, care nu se poate realiza decât într-o oprire prelungită a unităţii şi cu scoaterea combustibilului din reactor. Pregătirea unui astfel de proiect cuprinde în primul rând un proces amplu de definire a scopului proiectului de retehnologizare în vederea stabilirii a ceea ce trebuie făcut, precum şi a fezabilităţii acestuia.
 
Durata de viaţă a Unităţii 1 Cernavodă este de 30 de ani. Unitatea 1 a intrat în operare comercială pe data de 2 decembrie 1996. Ca urmare, unitatea trebuie să fie oprită pentru retehnologizare în decembrie 2026. Având în vedere experienţa altor operatori economici care au derulat proiecte de retehnologizare, sunt necesari circa 4 ani pentru iniţierea procesului de achiziţii şi a procedeului ulterior. Pe această bază s-a stabilit ca studiul de fezabilitate să fie întocmit până la finele anului 2021.
 
Având în vedere complexitatea activităţilor ce se vor desfăşura, precum şi faptul că durata estimată de realizare a raportului final al evaluării este cuprins între 16 şi 20 de luni calendaristice, această etapă de evaluare şi analiză se situează deja pe drumul critic al procesului de retehnologizare. De finalizarea acestei etape depinde planificarea întregului proiect de retehnologizare a Unităţii 1 a CNE Cernavodă.
 
Persoanele responsabile pentru buna desfăşurare a licitaţiei sunt: Cosmin Ghiţă; Viorel Lary Toni; Dan Laurenţiu Tudor; Adrian Gabriel Dumitriu; Mihai-Dan Gheorghievici; Romeo; Adrian Jelev; Emil Macovei; Laura Constantin; George Codruţ Tudor; Vlad Chiripuş; Cristina Bacaintan; Iuliana Cormoş; Cristina Nazarevscky; Dana Banea; Răzvan Dumitru Sandu; Stella Ciulcov; Ionel Bucur; Mircea Gheorghe; Niculae Florescu; Alexandru Giura; Ileana Rodica Boboc.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza anunţul de participare.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cernavodă, județul Constanșa lansează licitație pentru dotări la rețeaua agent termic secundar (DOCUMENT)

25 Apr 2024 517

Contracte publice Cerna Pro Construct SRL, din Cernavodă, cere să intre în insolvență!

25 Apr 2024 319

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 526

IPJ Constanța Infracțiuni rutiere, constatate de polițiști

23 Apr 2024 397

Firme Constanța CL Cernavodă preia rolul de asociat unic în Utilităţi Publice-Gospodăria Comunală SRL

22 Apr 2024 453

Licitații Constanța Spații verzi și locuri de joacă modernizate la Cernavodă. Cine execută contractul (DOCUMENT)

22 Apr 2024 420

Licitații Constanța Achiziție de peste jumătate de milion de lei făcută de Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

22 Apr 2024 500

Doi copii din Cernavodă au fugit de acasă pentru a se plimba singuri din municipiul Constanța! Mama minorilor, sancționată de polițiști

21 Apr 2024 687

Fotbal Liga a 3-a Gloria Băneasa s-a impus în prelungiri în duelul cu Axiopolis Cernavodă

21 Apr 2024 692

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 769

Constanța Miercuri a fost cel mai cald din țară! Temperaturile au scăzut și cu 20 de grade Celsius

18 Apr 2024 374

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 466

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a încheiat un contract cu o firmă din Medgidia. La mijloc sunt 18.000 de euro (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 2317

Depistați cu droguri în Cernavodă, județul Constanța (FOTO)

14 Apr 2024 569

Liga a 3-a Axiopolis Cernavodă a învins liderul din play-out, Recolta Gheorghe Doja. Gloria Băneasa, victorie după un meci nebun!

14 Apr 2024 1577