Universitatea Ovidius din Constanţa organizează un workshop internațional pe tema schimbărilor climatice

  • Universitatea Ovidius din Constanţa organizează workshopul internaţional „Rezistenţa culturii de floarea-soarelui la secetă în contextul schimbărilor climatice”
 
Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) găzduieşte joi, 19 august, în calitate de coorganizator, workshopul internațional pe tema schimbărilor climatice „Rezistenţa la secetă a culturii de florea-soarelui”, informează şef de lucrări dr. Marian Tudor, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole.

Potrivit sursei citate, evenimentul organizat în perioada 19-20 august, a. c, va debuta la Sala Senatului UOC, cu o conferinţă pregătită în sistem mixt cu participare fizică şi online, în cadrul căreia vor fi prezentate 18 teme de cercetare dedicate culturii de floarea-soarelui în contextul schimbărilor climatice evidente din ultimii 20 de ani, din toate zonele geografice ale planetei.

„Workshopul, la care îşi aduc contribuţie peste 60 de specialişti din nouă ţări (România, Serbia, Franţa, Spania, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Turcia, China şi Bulgaria) este organizat de Asociația Română a Florii-Soarelui, Universitatea Ovidius din Constanța prin Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea, împreună cu Asociația Internațională a Florii-Soarelui (ISA) şi va acoperi aspecte legate de adaptarea acestei culture la schimbările climatice prin înțelegerea funcționării genomului, dăunătorilor și bolilor în noile condiţii cllimaterice”, precizează Marian Tudor.

Conform organizatorilor, schimbările climatice din ultimii ani (scăderea cantităţii precipitațiilor, creșterea globală a temperaturilor, creșterea variabilității climatice într-o perioadă de un an) au o influență ridicată asupra producției de floarea-soarelui iar studierea acestei culturii, în prezent, are o mare importanță pentru identificarea adapătrii plantelor la schimbările climatice. Este necesar să se înțeleagă mecanismele genetice și moleculare care controlează fiziologia plantelor și creșterea şi să se identifice caracteristicile bune pentru hibrizi, în viitorul apropiat. De asemenea, trebuie determinaţi factorii moleculari și genetici implicați în rezistența la secetă şi identificarea genelor ce pot optimiza capacitatea de combinare pentru productivitate, în condițiile schimbărilor climatice.

Schimbările climatice influențează, de asemenea, dezvoltarea agenților patogeni, rezistența plantei gazdă, precum și interacțiunea agent patogen-gazdă. Pentru creșterea durabilității producției, în condițiile schimbărilor climatice este necesară și adaptarea şi regândirea practicilor de cultivare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Universitatea Ovidius din Constanța investește în servicii de mentenanță și asistență tehnică aplicație EMSYS (DOCUMENT)

02 May 2024 323

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 962

Universitatea Ovidius din Constanța Conferința „Pământul - planeta noastră cea de toate zilele”, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole

26 Apr 2024 348

Întâlnire cu Ambasadorul Japoniei în România, ES Takashi Katae, la Universitatea Ovidius din Constanța

25 Apr 2024 516

Universitatea Ovidius din Constanța și-a prezentat oferta educațională la Târgul TehnoSKILLS (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 461

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de Universitatea Ovidius din Constanța

24 Apr 2024 515

Universitatea „Ovidius” Constanța, convocată la Reuniunea Consorțiului Universitaria

22 Apr 2024 395

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 363

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 427

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 562

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 807

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 603

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit testarea candidaților înscriși la Concursul național organizat de ANFP

05 Apr 2024 755

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 688

Competiția de comunicare pentru tineri cercetători, „Games of Science 2024”, la Universitatea Ovidius din Constanța

04 Apr 2024 531