UPDATE Un bărbat a fost diagnosticat cu malarie, la Constanța! Care este starea sa de sănătate

  • Caz de malarie, depistat la Constanța!

UPDATE 

Acest caz de malarie, depistat la Constanța, este primul caz depistat de mai bine de doi ani. 

Pacientul infectat este de profesie navigator, recent sosit din Gabon, Africa, în urmă cu două aproximativ două săptămâni. Demn de menționat este că acesta nu a urmat tratamentul de prevenire a malariei.

Malaria este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Între 300 și 500 de milioane de persoane sunt infectate anual; aproximativ 1 - 3 milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană.

Malaria este cauzată de paraziți din genul Plasmodium (Regnul Protista). Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax, dar și alte specii înrudite (Plasmodium ovale and Plasmodium malariae) pot infecta oamenii. 

Acesta a făcut febră și și-a sunat medicul, acesta din urmă oferindu -i un tratament pentru scăderea febrei. Din păcate, starea lui s-a agravat. 

Din nefericire, din toate tipurile de malarie, pacientul mai sus menționat o are pe cea mai gravă .

Medicii readuc în atenția publică importanța prevenției atunci când plecăm în țări straîine, dar, desemenea, și importanța unui Spital de Boli Infecțioase la Constanța. Un pacient cu vârsta de peste 45 de ani a fost depistat pozitiv cu malarie în urma analizelor efectuate după ce a ajuns cu o stare generală de sănătate proastă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Febra puternică, durerile puternice de cap au dus la efectuarea de analize amănunțite, iar în 24 de ore a fost transferat la un spital de boli infecțioase din București, cu diagnosticul confirmat de malarie.


„Este vorba despre un pacient, ajuns la Urgența Spitalului Județean Constanța la începutul acestei săptămâni. Prezenta sindrom febril, cefalee, stare generală proastă. Având în vedere simptomele, a fost consultat de către medicul infecționist care a decis să îi facă analizele și testele aferente unei boli tropicale. În urma investigațiilor de specialitate s-a confirmat diagnosticul de malarie.  Ulterior pacientul a fost transferat la un spital de boli infecțioase din Capitală”, a transmis purtătorul de cuvânt al SCJU Constanța, Crina Kibedi.

Facem precizarea că malaria este o boala infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzatoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces. Malaria este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apăruta la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.
 
Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum, care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tușe, diaree și dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficientă renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces, conform unui ghid al Organizației Mondiale a Sănătății.
 
Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani. Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.
 


Sursă foto: pixabay.com

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lista Cabinetelor de Vaccinare Internațională din Constanța și Tulcea. Ce obligații ai dacă pleci într-o vacanță exotică?

06 May 2024 651

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 2551

Ovidiu. Omul Centenar Nicolae Ţibrea, medicul comunităţii de peste şase decenii

10 Aug 2018 5133

Sute de mii de români, diagnosticați cu hepatită Spitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei Alianței Mondiale pentru Hepatită

31 Jul 2018 3061

#citeșteDobrogea Cum a scăpat Sulina de malarie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

12 Mar 2018 3682

A supraviețuit malariei și acum face haine care îi protejează pe copii (galerie foto)

18 Jul 2016 1989

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai de succes exploratori a murit pe 24 decembrie

24 Dec 2015 2114

Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa

21 Oct 2015 1659

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat primul vaccin contra malariei

24 Jul 2015 1687

Pilotul diagnosticat cu malarie a murit la Spitalul "Victor Babeș" din Capitală

19 Jul 2015 2232

UPDATE 2. Mihălcioiu - „Este al doilea navigator constănțean care a murit de malarie“ Un marinar din Constanţa, diagnosticat cu malarie, a murit

08 Jul 2015 2404

Internat la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța Un navigator, suspect de malarie, a fost transferat în capitală

07 Jul 2015 1774

Ştiaţi că...? Exploratorul Vasco da Gama...

24 Dec 2014 10261

EXCLUSIV. Pacientul izolat la UPU în Spitalul Judeţean ar avea malarie Alerta de Ebola de la Constanţa nu se confirmă

30 Oct 2014 2972

Gălățeanul întors din Africa ar avea malarie, nu sunt suspiciuni de Ebola

28 Oct 2014 2112