„Va străluci!“ Anul fast pentru Cazinoul din Constanța. De la agonie la extaz, în mai puțin de 365 de zile•    Pe data de 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Române, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța.

•    Contractul a fost câștigat de asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.

•     „Îl putem salva și o vom face. Va străluci!“ – a fost angajamentul luat pe 15 ianuarie 2020 față de toți cei ce iubesc Cazinoul de către inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați SA.

•    Proiectul a fost întocmit de arhitectul Constanța Carp, din cadrul Remon Proiect.

•    Cazinoul a început anul 2020 cu o speranță plăpândă, în care nu știa dacă să creadă sau nu, și l-a încheiat falnic și demn, semeț și plin de vitalitate, sub șlefuirea blândă a meșterilor ce îl ajută să strălucească din nou.


Detestat de mulți, temut de alții și șters din calendar de aproape toată lumea, anul 2020 s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni ani din ultimii 10 (cel puțin) pentru Cazinoul din Constanța.

2020 a fost, practic, anul în care mărețul edificiu de la malul mării, iubit chiar și de peste hotare, dar ignorat sistematic de cei cu puteri decizionale, a început să renască în adevăratul sens al cuvântului, cu fiecare zi mai mult.

Totul a început la data de 13 ianuarie 2020, ziua la care a fost semnat Ordinul ministrului Dezvoltării privind începerea lucrărilor la Cazinoul din Constanța.

Semnarea Ordinului a venit în urma contractului încheiat, la data de 20 decembrie 2019, de Compania Națională de Investiții cu asocierea câștigătoare a licitației publice pentru Cazino, formată din Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.


Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

Ulterior semnării acestui ordin, la data de 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Românre, dar și de ziua nemuritorului Mihai Eminescu, al cărui chip sculptat veghează Cazinoul de la câțiva pași distanță, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor la Cazino.

„Îl putem salva și o vom face. Va străluci“ – a fost angajamentul luat în ziua respectivă față de toți cei ce iubesc Cazinoul de către inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați SA.

Într-adevăr, s-ar putea spune că ziua de 15 ianuarie 2020 a intrat în istoria recentă a Constanței drept ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor care l-au împiedicat ani la rând să renască.

A fost ziua în care s-a pus punct unui șir necontenit de tentative de licitații pentru reabilitare, de contestații și de degradare continuă.

15 ianuarie 2020 a fost ziua în care, în inimile celor mai mult, a început să se nască, încetul cu încetul, speranța că emblema Constanței ar putea străluci din nou.

Roata timpului a început să curgă în favoarea Cazinoului

Roata timpului a început de atunci să curgă în favoarea Cazinoului, față de ultimii zece ani, când timpul lucra împotriva sa.

Potrivit contractului semnat de CNI și Aedificia Carpați și partenerii săi, primele trei luni erau rezervate fazei de proiectare, proiectul pentru reabilitarea și consolidarea mărețului edificiu fiind întocmit de arhitectul Constanța Carp, din cadrul Remon Proiect.

Într-un timp foarte scurt, în condițiile în care în Constanța și în întreaga țară izbucnise deja epidemia de Coronavirus, proiectul pentru salvarea Cazinoului a fost realizat la timp.

La data de 3 aprilie 2020, a fost semnată autorizația de construire pentru lucrările de la Cazino.

„Sub asediul“ schelelor

Pe 7 aprilie 2020, constănțenii au avut parte de imagini ce vor face, cu siguranță, istorie: după ani de zile de indiferență și nepăsare, Cazinoul se afla „sub asediul“ schelelor ce l-au învăluit pentru următorii doi ani și jumătate, pentru a-l readuce la viață. Au fost puse schelele pe Cazino, un moment ce a marcat efectiv triumful speranței în reabilitarea edificiului.

Proiectul de restaurare a fost realizat și depus în timpul prevăzut prin contract astfel că, pe 15 aprilie 2020, la data stabilită, s-a deschis oficial etapa execuției lucrărilor de consolidare și reabilitare a Cazinoului din Constanța.

Iar de la acest moment, timpul s-a scurs efectiv în favoarea monumentului, iar lucrările s-au desfășurat și se desfășoară încă într-un ritm alert.

Mesaj de dincolo de timp

În luna mai 2020, o surpriză de proporții avea să fie dezvăluită pe parcursul avansării șantierului de la Cazino. Echipele de lucrători au dat peste un mesaj scris de 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în anii 1950 la renovarea monumentului, după bombardamentele din Cel de-al Doilea Război Mondial.

„Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin.
Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu“, se arată în mesjaul descoperit.

O nouă cumpănă

La mijlocul lunii iulie 2020 a existat însă o nouă încercare: lucrările de specialitate întreprinse până în acel moment au scos la iveală cât de afectată îi fusese, de fapt, structura edificiului. Situația era mai gravă decât se crezuse inițial, în baza documentației puse la dispoziție de autorități la momentul organizării licitației!

A fost însă o cumpănă trecută cu bine de bătrânul simbol al Constanței: pe data de 23 iulie 2020, autoritățile centrale aflate în vizită la șantierul de pe faleză au dat asigurări că există și sunt disponibile toate fondurile necesare pentru salvarea sa.

Moment anticipat cu sufletul

În prezent, șantierul de la Cazino este într-o forfotă continuă, iar echipele de specialiști ce s-au dedicat acestui impresionant proiect nu precupețesc niciun efort pentru și îndeplini țelul.

În mai puțin de un an de la începerea efectivă a etapei de executare a lucrărilor, Cazinoul renaște pe zi ce trece. A început anul 2020 cu o speranță plăpândă, în care nu știa dacă să creadă sau nu, și l-a încheiat falnic și demn, semeț și plin de vitalitate, sub șlefuirea blândă a meșterilor ce îl ajută să strălucească din nou.

La început de 2021, toți cei ce iubesc bătrânul monument de la malul mării privesc cu și mai multă nerăbdare, dar și mai multă speranță la viitorul an și jumătate, așteptând să se împlinească termenul prevăzut pentru finalizarea lucrărilor și anticipând cu sufletul și ochii inimii momentul în care vor putea păși, din nou, în Cazino.

Citește și:

”Stunning”, ”Magical”:
Cazinoul din Constanța, apreciat de ”peste șapte mări și șapte țări”. Ce spun străinii despre falnicul monument

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sute de trandafiri plantați pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto)

07 Apr 2021 720

Opere din cufărul cu giuvaiere al regalității Hotelul Palace din Constanța, în centrul unui proces pe rolul instanțelor! Ce a scos la iveală expertiza efectuată

02 Apr 2021 1226

Un nou PUD în consultare publică Se solicită extinderea Terasei Răsărit de Soare din Mamaia

20 Mar 2021 1400

Trei ani de la includerea Cazinoului pe lista monumentelor europene aflate în pericol. Timpul scurs în favoarea bătrânului edificiu (video)

15 Mar 2021 674

Experiența la online casino Mit sau realitate?

08 Mar 2021 502

Constănțenii sunt invitați să transmită observații în legătură cu o investiție imobiliară în zona Cazino din stațiunea Mamaia

17 Feb 2021 1455

Nu s-au înregistrat obiecții. Undă verde pentru investitorii care vor să construiască în zona Cazino din Mamaia

02 Feb 2021 1168

Demnitari la Cazinoul din Constanța Ministrul Cseke Attila - „Avem toată speranța că anul viitor Cazinoul din Constanța va fi redat publicului“

30 Jan 2021 1210

Ministrul Attila a pășit ieri pentru prima dată în Cazinoul din Constanța

30 Jan 2021 1463

LIVE Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vizită la Cazinoul din Constanța

29 Jan 2021 1805

A mai fost restaurată între anii 1984-1986. CNI a atribuit un contract pentru restaurarea bisericii de lemn a Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, județul Constanța

25 Jan 2021 1724

Fotoreportaj Imagini spectaculoase pe faleza Cazinoului din Constanța. Gerul a înghețat apa mării de pe stabilopozi

17 Jan 2021 4041

FOTO Superbele ornamente ale bătrânului Cazino „au prins viață”

12 Jan 2021 6941

„Părintele“ Cazinoului din Constanța, creator al unei bijuterii arhitecturale în Vrancea

08 Jan 2021 1933

Fotoreportaj Soarele i-a scos pe oameni din case. Faleza Cazinoului din Constanța, plină în primul weekend din 2021

02 Jan 2021 2416