Vești bune pentru studenți! Taxele de şcolarizare nu pot fi modificate în timpul perioadei de studii

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi, informează Agerpres.ro

"Această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi. De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul 'cu taxă', modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ 'cu taxă' în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor", se stipulează în expunerea de motive.


Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de parlamentari USR, susţinuţi de PSD, minorităţi şi neafiliaţi, aşa cum se prezintă lucrurile acum, universităţile de stat din România îşi stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de şcolarizare, în condiţiile în care, studenţii au parte pe perioada derulării cursurilor de "elementul surpriză" privind creşterea taxelor stabilite iniţial. Practic, se conferă universităţilor o poziţie superioară raportat la cea a beneficiarilor educaţiei.

"Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusivă a universităţilor are ca efect creşterea abandonului universitar, scăderea motivaţiei de a continua studiile şi, din cauza lipsurilor materiale, studenţii sunt nevoiţi să îşi restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condiţiile de trai din timpul facultăţii. Este injust ca studenţii să debuteze în anul universitar, ştiind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare şi că bugetul individual este bulversat. Dorim să asigurăm astfel principiul echităţii, principiul calităţii, principiul incluziunii sociale şi interesul studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învăţământ", mai precizează iniţiatorul.


Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învăţământului superior 199/2023 a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Agerpres.ro 

Citește și: 

Studenți ai Universității Ovidius din Constanța au participat la cel mai important exercițiu românesc de securitate cibernetică organizat de SRI

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pregătire a studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la „Maritime Security Common Module" în Grecia (FOTO)

27 Apr 2024 326

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 595

O propunere legislativă, depusă de PNL prevede instituirea programului de finanţare pentru studenţii români din diaspora

07 Apr 2024 513

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța găzduiește studenți internaționali prin programul Erasmus+ (FOTO)

22 Mar 2024 341

Eveniment cultural la Colegiul Național Costache Negri din Galați. Cei prezenți au primit semne de carte cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

21 Feb 2024 640

Universitatea Harvard, dată în judecată de studenţi evrei pentru propagarea antisemitismului în campus

11 Jan 2024 713

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța cumpără laptopuri de peste 400.000 de lei (DOCUMENT)

20 Dec 2023 898

Polaris Holding Studenții de la Ingineria și Protecția Mediului în Industrie-UMC au vizitat stația de sortare și reciclare (FOTO)

31 Oct 2023 806

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța Cine a urcat pe podium la Crosul „Gaudeamus”, de la Mamaia (GALERIE FOTO)

25 Oct 2023 1013

Studenți ai Universității Ovidius din Constanța au participat la cel mai important exercițiu românesc de securitate cibernetică organizat de SRI

20 Oct 2023 944

LIVE TEXT Zi emoționantă la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța. Studenții din anul I depun Jurământul Militar (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Oct 2023 1887

Campanie de informare a străinilor aflați la studii pe teritoriul României desfășurată de polițiștii de la Imigrări

12 Oct 2023 707

Nuclearelectrica lansează Programul de burse pentru studenți „Bursa Tânărului Nuclearist”, ediția 2023-2024

02 Oct 2023 913

Mesajul PF Daniel la deschiderea anului universitar 2023-2024

02 Oct 2023 854

Tarif redus cu 90% Guvernul a aprobat Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți

08 Sep 2023 1004