Ziua Autorității Electorale Permanente. Mesajul președintelui AEPCu ocazia aniversării Zilei Autorității Electorale Permanente, președintele AEP a transmis un mesaj „pentru a recunoaște însemnătatea instituției în infrastructura democratică din România.“
 
Astăzi, AEP împlinește 18 ani de activitate și performanță în domeniul alegerilor.
 
În continuare, vă redăm mesajul Președintelui Autorității Electorale Permanente:
 

„Aniversarea Zilei Autorității Electorale Permanente, în data de 29 octombrie, reprezintă un moment prielnic pentru a recunoaște însemnătatea instituției în infrastructura democratică din România.
 
Anul acesta instituția celebrează 18 ani de activitate, 18 ani de continuitate și performanțӑ ȋn domeniul alegerilor, 18 ani care reprezintă un semn de maturitate al dezvoltării Autorității, precum și o dovadă a evoluției democrației din România.
 
Scopul, misiunea și valorile pe care instituția le promovează răspund nevoii legitime a cetățenilor de a participa activ și direct la viața societății pe care o alcătuiesc. Prin activitatea intensӑ și eforturile deosebite AEP a reușit sӑ organizeze până în prezent 32 de procese electorale dintre care 11 au fost referendumuri naționale sau locale. Cu fiecare proces electoral organizat instituția a progresat și a devenit tot mai apropiată de cetățeni, alegerile libere și corecte reprezentând o dovadă a recunoașterii importanței reprezentării intereselor acestora.
 
Constituția României prevede la art. 73 alin. (3) lit. a) că prin lege organică se reglementează sistemul electoral și organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
 
Dacă în anul 2004 aparatul propriu de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente avea un număr de 105 posturi, în prezent instituția are un număr de 522 posturi. Merită amintit, însă, că una dintre reușitele remarcabile ale instituției este aceea de a fi coagulat o comunitate mult mai numeroasă de profesioniști în alegeri care cuprinde peste 69.000 de experți electorali și peste 54.000 de operatori de calculator.
 
Organizarea cu succes a alegerilor prezidențiale în anul 2019 și a alegerilor locale și parlamentare în anul 2020 a fost rezultatul experienței acumulate de Autoritate prin organizarea proceselor electorale din România începând cu anul 2004, al interacțiunii și schimbului de bune practici cu instituții omoloage și cu organizațiile internaționale specializate, precum IFES, ACEEEO, A-WEB, RECEF și International IDEA, precum și al cooperării eficiente interinstituționale.
 
O dovadă a angajamentului față de promovarea valorilor democratice o constituie colaborarea cu organizațiile internaționale cu responsabilități ȋn domeniul electoral. Succesiunea de acțiuni și activitӑți derulate de instituție de-a lungul timpului atât la nivel European, cât și la nivel mondial și participarea Autoritӑții la misiuni de observare a alegerilor au contribuit substanțial la extinderea ariei de cunoaștere a domeniului electoral prin accesarea și înțelegerea diversitӑții sistemelor electorale.
 
Astăzi, AEP reprezintӑ un adevӑrat reper al susținerii democrației prin împlinirea dezideratului respectării standardelor și principiilor internaționale ȋn materie electoralӑ și prin asigurarea transparenței și corectitudinii alegerilor.
 
Celebrarea Zilei Autorității Electorale Permanente este un prilej de recunoaștere a eforturilor și meritelor profesionale ale tuturor celor implicați direct în buna organizare și desfășurare a alegerilor din România: instituțiile partenere, membrii birourilor electorale, observatorii naționali și internaționali, reprezentanții presei, ai societății civile și ai formațiunilor politice.
 
Autoritatea Electorală Permanentă va continua să contribuie în mod activ la îmbunătățirea proceselor electorale în acord cu valorile, principiile și standardele internaționale și va menține un dialog deschis și constant cu instituțiile omoloage, organizațiile internaționale, instituțiile partenere, societatea civilă, formațiunile politice și alegătorii, pentru armonizarea și perfecționarea cadrului legislativ în domeniul electoral.
 
La mulți ani Autorității Electorale Permanente!
 
Președintele Autorității Electorale Permanente
Constantin-Florin Mitulețu-Buică
29 octombrie 2021“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A murit primul președinte al AEP, Octavian Opriș

28 Sep 2022 473

Partidul Makedonarmânilor se judecă la Constanța cu Autoritatea Electorală Permanentă

13 Apr 2022 1288

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 5432

Autoritatea Electorală Permanentă. Consultare online privind drepturile persoanelor cu dizabilități

28 Oct 2021 971

Un an de la validarea, în instanță, a lui Vergil Chițac în funcţia de Primar al municipiului Constanţa

15 Oct 2021 1226

UPDATE Președintele AEP, vizat de o anchetă a ANI. Se cercetează angajarea cumnatei sale în cadrul instituției (document)

31 Aug 2021 1527

Comunicat de presӑ privind participarea AEP la un curs internațional organizat de INE Mexic

30 Aug 2021 498

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat definitiv la 5 ani închisoare pentru delapidare

01 Jul 2021 1163

Comunicat de presă privind participarea AEP la webinarul organizat de IFES in data de 25 februarie 2021

25 Feb 2021 784

Comunicat de presă privind participarea AEP la webinarul cu tema Dimensiunea de gen a dezinformării în alegeri, politică și mediul informațional digital, organizat de IFES

24 Feb 2021 814

Președintele AEP , întâlnire cu ambasadoarea Franței ȋn România

14 Jan 2021 981

#alegeriparlamentare2020 Apel al președintelui AEP, în urma incidentelor din această dimineață

06 Dec 2020 1181

AEP Campania electorală pentru alegerile parlamentare se încheie sâmbătă la ora 7.00

04 Dec 2020 1134

#alegeriparlamentare 2020 Unde vor vota candidații PRO România Constanța pentru alegerile parlamentare

04 Dec 2020 1132

Președintele Autorității Electorale Permanente, confirmat cu COVID-19

01 Dec 2020 1180