Ziua Greciei, serbată la Constanța. Ce activități vor avea loc cu această ocazie

Ziua Greciei. Foto: facebook/Comunitatea Elenă Elpis ConstanțaMarea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și restabilirea libertății și demnității națiunii, informează reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța. 
 

„Aceasta Revoluție de 9 ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice.
Războiul de independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 - 1829. Revoluționarii au beneficiat, într-o etapă mai târzie a războiului, de sprijinul unor puteri europene, iar Imperiul Otoman a fost sprijinit de vasalii săi, Egiptul și, într-o oarecare măsură Tunisia.
În 1814 a fost înființată în Odesa organizația secretă Filiki Eteria.  Membrii Eteriei i-au propus să devină șeful organizației lui Alexandru Ipsilanti, care pe 6 martie 1821, a traversat râul Prut alături de susținătorii săi.  Astfel, putem spune că Revoluția greacă a început pe teritoriul României, Alexandru Ipsilanti, traversând râul Prut pe 6 martie 1821 alături de susținătorii săi, însă Eteria, lângă care au luptat și pandurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgășani pe 19 iunie 1821.
Oficial, pe teritoriul Greciei de astăzi, declanșarea revoluției a fost proclamată pe 25 martie 1821, la mânăstirea Agia Lavra, de către arhiepiscopul de Patras, Germanos“ - au precizat reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța.

Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluției.
În tot Peloponezul, în nordul Greciei și în numeroase insule au izbucnit revolte anti-otomane.

„Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluției și este sărbătorită ca Ziua națională a Greciei.

Din perspectiva istorică pe termen lung, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus, în cele din urmă, la disoluția Imperiului Otoman.

Pentru prima oară în istoria Imperiului Otoman, un popor creștin, aflat sub suzeranitatea otomană, și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene.

Dacă, până în acel moment, numai națiunile numeroase, precum cea britanică, franceză sau germană, erau considerate demne să se bucure de dreptul la autodeterminare, revoluția grecilor a legitimat dreptul la existență a statelor naționale mici și a dat un imbold important mișcărilor naționaliste a popoarelor creștine aflate încă sub dominația otomană. Sârbii, bulgarii și românii au luptat în deceniile care aveau să urmeze pentru independența statelor lor“ - au mai precizat reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța.

Cunoscând apropierea celor două popoare, cel Român și cel Grec, tradițiile împământenite de milenii de coexistenta pe pământ românesc ale grecilor, Comunitatea Elena ELPIS Constanța, continuator al acestor traditii, organizează următoarele evenimente ce vor marca Ziua Nationala a Republicii Elene:

Vineri 25 martie :
-           Ora 12.00 , la biserica greacă Methamorfosis va avea loc un tedeum
-           Ora 13.00 , tot de la Biserică , participanții se vor urca în autobuze și vor pleca spre Bucuresti unde în Sala C.A.Rosetti a clădirii Parlamentului Romaniei va avea loc un concert susținut de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub conducerea domnului Anastasios Symeonidis, solist Pantelis Stamatelos. (doritorii sunt asteptati sa se înscrie până miercuri ora 14.00 la sediul Comunității sau la telefonele :  0241 61.99.44 si 0722 380 749


Sâmbăta 16 aprilie

-           „Sa nu uitam și că tradiția de întrajutorare a semenilor continuă ca în fiecare an iar pe data de 16 aprilie, cu o zi inainte de Florii vom pleca cu haine si alimente în Județul Constanța pentru a ne ajuta semenii în nevoi. Acțiunea de donație a început deja iar cei ce vor să doneze sau să ia parte sunt așteptați alături pentru că nu trebuie să uităm că orice am fi și orice am face avem datoria să ajutăm, atât cât putem pe frații noștri în nevoi“ - au precizat reprezentanții Comunității Elene ELPIS Constanța.

 
Sâmbăta 30 aprilie

-           De asemenea, din cauza situației actuale tensionate de război s-a considerat că spectacolul omagial pe care Comunitatea Elenă Elpis îl susține în fiecare an, să aibă loc în ziua de sâmbătă 30 aprilie tot la Casa de Cultură Constanța începând cu ora 17.00
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox Ce sărbătorim astăzi, 9 noiembrie?

09 Nov 2023 763

Ziua Națională a Republicii Elene a fost serbată printr-un spectacol la Centrul „Jean Constantin” Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2023 1186

Primarul Vergil Chiţac, mesaj de Ziua Greciei „La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!“

25 Mar 2023 1268

202 ani de independență Astăzi este aniversată Ziua Republicii Elene. Cum este marcat evenimentul la Constanța

25 Mar 2023 1237

„Ora pământului” și Ziua Greciei, marcate la Constanța

24 Mar 2023 947

CSM Constanța a achiziționat un voleibalist originar din zona Caraibelor. A semnat chiar de ziua sa!

27 Sep 2022 1469

#Constanța culturală Spectacol de celebrare a Zilei naționale a Greciei, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța

28 Apr 2022 3129

Ziua internațională a Greciei. Clădirea Primăriei Municipiului Constanța, luminată în culorile drapelului elen

25 Mar 2022 1254

Ziua fisticului. Cum pregătim rapid un desert cu fistic şi fructe. Rețeta completă

26 Feb 2022 1620

Cel mai vechi manuscris din Europa care a supraviețuit a fost găsit în nordul Greciei în urmă cu 60 de ani

15 Jan 2022 1261

Regina mamă Elena a României s-a stins la data de 28 noiembrie 1982

28 Nov 2021 2790

Atenționare de călătorie Republica Elenă - precipitații și vânt puternic

31 Mar 2021 1634

LIVE TEXT de la Biserica Greacă Metamorphosis Te-Deum închinat martirilor din Marea Revoluție de la 1821, care au adus libertatea Greciei (galerie foto)

25 Mar 2021 2790

Ziua Limbii Elene

09 Feb 2021 7271

Cutremur puternic în sudul Greciei!

17 Aug 2020 1916