#Constanța culturală Spectacol de celebrare a Zilei naționale a Greciei, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța


 
 
 
De la anticul Tomis, înfiinţat de grecii milesieni în secolul VII î. Hr., pânǎ la Constanţa de astǎzi, istoria locală consemneazǎ o prezenţǎ continuǎ a locuitorilor de origine greacǎ.

De aceea, orice sărbătoare a Greciei are o conotație specială pentru orașul de la malul Mării Negre, aici unde reprezentanții vechii Elade au ridicat primele instituții locale - prima biserică ortodoxǎ, prima școală, primul teatru din oraş.

Ultimul primar de până la rǎzboiul ruso-turc, atunci când oraşul fusese ocupat la 20 iulie 1877 de trupele ruseşti, a fost Nicola Papadopol, cel recunoscut apoi de guvernul român ca primul cetǎţean al oraşului la 1878.

Grecii constănţeni au continuat să numească orașul după numele surorii împăratului Constantin cel Mare „Constanţia”, aşa cum atestă documentele de epocă. Astfel că, deşi în primii ani după 1878 s-a folosit oficial numele turcesc al oraşului, atât în presă, cât şi în actele oficiale, grecii oraşului au influenţat autoritǎţile în sensul revenirii la numele sub care ei îl cunoşteau de sute de ani, devenit simplu, Constanța.

Cât despre Grecia, Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și de restabilire a libertății și demnității națiunii. Această Revoluție, desfășurată pe parcursul a nouă ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice. Războiul de Independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821-1829. Opt ani mai târziu, Grecia și-a obținut independența.

Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a Revoluției sau a Războiului de independență al Greciei și este sărbătorită ca Zi națională.

În Constanța, comunitatea Elenă „Elpis” a decis ca spectacolul omagial, susținut în fiecare an de Ziua Națională a Greciei, să fie decalat cu o lună, urmând a se organiza în acest week-end, sâmbătă, 30 aprilie.


La evenimentul de la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța vor participa,  începând cu ora 17.00, ansamblurile „Elpis” și „Elpis Junior”, „Olympos” al comunității elene Galați, Ioana Țuțuianu, Florian Jurcă, Antik Band, Fotis Konstantinidis, Camelia Vasile.


Citește și:
LIVE TEXT „Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC. Primarul Chițac, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 443

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1029

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 573

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 826

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 607

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 622

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 381

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 496

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 868

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 515

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul spectacolelor din week-end

19 Aug 2023 419

Știri Constanța HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, atacată la Tribunal (DOCUMENT)

26 Jul 2023 908

ZIUA LIVE. Mihai Lupu, președinte CJC „Lucrările la Spitalul de Pediatrie "Mama și Copilul" vor începe până la sfîrșitul acestui an” (VIDEO)

18 May 2023 1649

Reprezentanții Asociației culturale Magrin vor ca o stradă din zona Peninsulară să poarte numele artistului fotograf, diplomat si filantrop. Stradelelor aflate în vizor le-au fost deja atribuite numele unor personalități locale (DOCUMENTE)

21 Mar 2023 2549

LIVE TEXT Trei momente culturale susținute în cadrul evenimentului „Basarabia – lacrimă de dor”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Mar 2023 1626