Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

  • Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea a fost obligată, în primă instanță, la plata unei sume de peste 5.000 de euro către Administrația Fondului Imobiliar SRL, fostă RAEDPP Constanța.
  • Tribunalul Constanța va lua o decizie în apel la data de 6 februarie 2024.
Judecătorii Tribunalului Constanța au rămas în pronunțare în procesul în care Administrația Fondului Imobiliar SRL, fost RAEDPP Constanța, a obținut, în primă instanță, obligarea Asociației Petre Țuțea la plata unei sume de peste 5.000 de euro!
 
Dosarul cu indicativul 8767/212/2022 a fost analizat de către magistrații Secției I Civile a Tribunalului, care au precizat că pronunțarea unui verdict va avea loc la data de 6 februarie 2024.
 
Astfel, judecătorii de la Tribunal trebuie să se pronunțe asupra apelului declarat de Asociația Culturală Național Creștină Petre Țuțea împotriva deciziei inițiale a Judecătoriei Constanța.
 
Dosarul se află în atenția completului Apel Civil 7, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Aurora Coadă și Adrian Neagu.
 
În minuta Hotărârii 12378/2022 a Judecătoriei, atacată la Tribunal, se arată că instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta R.A. Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, în contradictoriu cu pârâtele Biblioteca «Petre Ţuţea» și Asociaţia Culturală Naţional Creştină «Petre Ţuţea»“.
 
Astfel, instanța „obligă pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creştină «Petre Ţuţea» la plata către reclamantă a sumelor: - 5.306,52 euro inclusiv TVA, cu titlu de debit principal aferent perioadei martie 2021-februarie 2022, care vor fi plătiți în lei, la cursul BNR din ziua plăţii; - 551,95 euro pe lună (TVA inclus) reprezentând contravaloare folosinţă spaţiu, care vor fi plătiți în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, calculat începând cu luna martie 2022 şi până la data evacuării efective din imobil/încetării săvârşirii faptei ilicite“.
 
De asemenea, instanța „obligă pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creştină «Petre Ţuţea» să plătească reclamantei suma de 1588,64 lei, cu titlul cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Respinge, în rest, cererea, ca neîntemeiată“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în cuprinsul hotărârii, se arată că avocații RAEDPP au arătat că „din data de 31.12.2009, pârâta (nr., Asociația Culturală Națională Creștină Petre Țuțea) ocupă spaţiul în mod abuziv adică fară titlu valabil (contract de închiriere)“.
 

„Imobilul situat în Constanţa, (...) nu face obiectul unui contract de închiriere, nu este închiriat şi ar putea fi valorificat prin închirierea în condiţiile legii (prin repartizare directă sau prin licitaţie publică conform HCL nr.323/2015, licitaţia pornind de la tarifele de bază aprobate prin HCL nr.53/2021“, au mai arătat reprezentanții RAEDPP în proces.
 
Ce au spus judecătorii primei instanțe

 
În motivarea deciziei luate, ,magistrații Judecătoriei au arătat, printre altele, că „reclamanta (nr., RAEDPP), în calitatea sa de administrator al imobilului, a solicitat contravaloarea lipsei folosinţei spaţiului în temeiul răspunderii civile delictuale, calculând aceste daune la nivelul chiriei pe care ar fi încasat-o dacă ar fi existat un contract de închiriere privind imobilul situat în (...), potrivit Fişei de calcul daune, în temeiul tarifelor percepute pentru spaţiul cu altă destinaţia decât aceea de locuinţă conform HCLM nr.524/12.02.2002 modificat prin HCLM nr.53/26.02.2021“.
 
„Cu atât mai mult, în condițiile în care de peste 12 ani (din 01.12.2009), nu mai există raporturi contractuale între reclamantă și pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creștină «Petre Țuțea», nu se poate afirma că această pârâtă este îndrituită să beneficieze de anumite încadrări contractual favorabile privind destinația bunului în condițiile în care pârâta Asociaţia Culturală Naţional Creștină «Petre Țuțea» răspunde delictual în cauză, ocupând spațiul în mod abuziv, pentru perioada ulterioară lunii martie 2021, dedusă judecății, fără a deține vreun titlu valabil“, au spus judecătorii.
 
„Prețurile pentru închiriere, prevăzute în Anexa 1 la HCL nr. 53/2021 (f.24), reprezintă anumite valori pecuniare standard, aplicabile persoanelor care depun diligențele de a încheia contracte de închiriere, iar eventuale beneficii acordate acestora nu sunt aplicabile și persoanelor care ocupă, în mod abuziv, imobilele destinate închirierii“, conform hotărârii atacate.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia în apel a Tribunalului Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Când se deschid ofertele
Administrația Fondului Imobiliar SRL închiriază mai multe spații comerciale în piețele din Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Procesul dintre AFI SRL și Olgun Expres SRL a ajuns la Judecătoria Constanța

23 Mar 2024 622

Administrația Fondului Imobiliar SA, fostă RAEDPP, obține și la Tribunal evacuarea Uniunii Județene a Pensionarilor din Constanța (MINUTA)

15 Mar 2024 764

Răsturnare de situație la Curtea de Apel Constanța Aurel și Florin Butnaru pierd procesul cu AFI SRL! La mijloc, un imobil din Mamaia

10 Mar 2024 962

Proiectul de hotărâre, pe masa aleșilor locali constănțeni Două școli și o grădiniță din Constanța rămân fără terenuri (DOCUMENT)

13 Feb 2024 861

Fotoreportaj Piețele din Constanța, locul unde timpul a stat pe loc ani de zile (GALERIE FOTO)

02 Feb 2024 2301

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1484

Administrația Fondului Imobiliar SRL, societatea municipiului Constanța, evacuează Uniunea Pensionarilor și-i cere în instanță mii de euro (MOTIVARE)

28 Sep 2023 2111

Licitații Constanța O clădire de pe strada Callatis din Zona Peninsulară intră în reabilitare. Bugetul depășește 400.000 de euro

22 Aug 2023 1266

A fost publicată în MO prelungirea mandatelor administratorilor de la Administrația Fondului Imobiliar SRL. Alexandru Marius Timofte, președinte CA

14 Jul 2023 1171

Locuințele ANL și Campusul Henri Coandă au trecut oficial în subordinea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța

02 Jul 2023 3264

Teatrul de Stat Constanța cumpără servicii de pază în valoare de aproape 30.000 de lei (DOCUMENT)

08 Jun 2023 1270

Asistații social, paravan pentru „mafia" fondului locativ Repartiții în case din centrul municipiului. Ce documente a ridicat DNA Constanța de la Administrația Fondului Imobiliar SRL? (DOCUMENTE)

16 May 2023 7189

Atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța Infracțiuni asimilate celor de corupție cercetate de procurorii DNA la Administrația Fondului Imobiliar SRL, în mandatul de director al lui Stere Hira!

13 Apr 2023 5569

Oficial de la DNA Constanța Percheziții la sediile unor instituții publice din municipiu. Iată motivul

12 Apr 2023 1692

UPDATE Stere Hira nu a participat la ședința de CA Închirierea spațiilor comerciale din Tomis III, Bazar Eliberării, lucrări la Bazarul din Km 4-5 și Piața Pescăruș, pe ordinea de zi a CA-ului AFI SRL (DOCUMENTE)

12 Apr 2023 2782