LIVE TEXT „Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC. Primarul Chițac, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

  • Vernisajul expoziției are loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  •  La vernisaj participă reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.
Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, "Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre".
 
Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 
Vernisajul expoziției are loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj participă reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.

"Sunt foarte bucuroasă să mă aflu astăzi în Constanța, oraș cu o istorie bogată grecească. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la izbucnirea războiului grecesc. Lupta pentru libertate și independență a început la Chișinău." , așa și-a început discursul Sofia Grammata, ambasadorul repliblicii elenistice din România. Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România - în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.
 
Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.
 
Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării.

Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.

Sursa foto: ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziție de pictură și grafică dedicată zilei de 24 ianuarie - „Orizonturi deschise“. Când poate fi vizitată

20 Jan 2022 1882

Vernisajul expoziţiei "Traduceri în limbi străine din opera poetului Mihai Eminescu" la Biblioteca Academiei Române (VIDEO)

13 Jan 2022 1916

UPDATE Expoziție de grafică la Muzeul de Artă Constanța. Sunt expuse lucrări ale lui Pablo Picasso (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2022 2337

Retrospectivă Vernisaje care au încântat constănțenii în 2021

01 Jan 2022 2156

Constanța culturală Anul cel nou începe în forță la Muzeul de Artă din Constanța

01 Jan 2022 2032

Constanța culturală Două milenii de istorie și moștenire culturală arheologică, prin ochii artiștilor plastici contemporani

31 Dec 2021 1798

DGASPC „Scrisori pentru fericire“. Expoziție cu vânzare a decorațiunilor de Crăciun lucrate manual

13 Dec 2021 560

Careul Artelor „Amfora" Constanța Expoziția „Salonul de Iarnă" la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Dec 2021 2042

„Dispărute, strămutate, salvate”, expoziție foto-documentară la Muzeul Național Cotroceni

03 Dec 2021 1914

Pe 1 Decembrie, Muzeul Național de Artă al României este deschis, cu acces gratuit! Se vor deschide cinci expoziții-eveniment

18 Nov 2021 562

Expoziție dedicată artei fotografice la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

17 Nov 2021 2058

Tulcea culturală Expoziție dedicată ctitorului Tulcei moderne

15 Nov 2021 1349

Expoziție de pictură închinată Zilei Dobrogei, la Acvariul din Constanța (galerie foto)

13 Nov 2021 2492

Memorialul Sighet găzduiește „Dușmance ale poporului o expoziție a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței“

12 Nov 2021 2015

Tulcea culturală Bienala de Pictură „Alexandru Ciucurencu”, la final

11 Nov 2021 1818