Ziua internațională a Greciei. Clădirea Primăriei Municipiului Constanța, luminată în culorile drapelului elen

Primăria Constanța, Sursa: Facebook/ Vergil Chițac
Data de 25 martie marchează Ziua Greciei. 


Grecia, cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada, este o țară din Europa de Sud.


Conform recensământului din 2011, populația Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraș și capitala țării este Atena.


Grecia se află amplasată strategic la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa, și se învecinează la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia de Nord și cu Bulgaria, și la nord-est cu Turcia. Țara este formată din nouă regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrală, Pelopones, Tesalia, Epir, Insulele din Marea Egee⁠(en) (inclusiv Dodecanezele și Cicladele), Tracia de Vest⁠(en), Creta și Insulele din Marea Ionică. Marea Egee se află la est de partea continentală, Marea Ionică se află la vest, iar Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, deținând și un mare număr de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.


Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei Antice, începând cu civilizațiile egeene⁠(en) din Epoca Bronzului, și este considerată a fi leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare,  al filosofiei occidentale⁠(en),  al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale⁠(en) și al istoriografiei, științelor politice, al marilor principii științifice și matematice, și al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragediei și comediei. Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat mult întreaga lume, multe aspecte ale civilizației grecești pătrunzând în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, și în Occident prin intermediul Imperiului Roman.Această bogată moștenire este parțial reflectată de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează țara pe locul al șaselea în Europa și al treisprezecelea în lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat în 1830 după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman, scrie wikipedia.org. 

Vergil Chițac a transmis un mesaj cu prilejul zilei Greciei. 

În cadrul unei postări pe pagina sa de scoialziare, primarul a precizat că mile de familii elene care au trăit la Constanța de-a lungul timpului ne-au lăsat moștenire nume de referință pentru societatea noastră, precum Demostene Tranulis (care ne-a îmbogățit, printre altele, cu teatrele Elpis și Fantasio), frații Embiricos (navigatorii care ne-au dăruit Palatul Navigației) sau negustorul Gheorghe Hrisicos (căruia îi datorăm superba clădire Hrisicos).

 
Mesajul integral al primarului Chițac cu ocazia zilei Greciei La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!

Așa cum Grecia reprezintă mitul fondator al omenirii, așa orașul nostru își are rădăcinile adânc înfipte în cultura și tradiția elenă. În primul rând, Constanța a apărut ca urmare a colonizării grecești a bazinului Mării Negre în secolele VII-V î.Hr., sub numele Tomis (cel mai probabil, acest nume vine din cuvântul grecesc τομή - tomí -, care înseamnă despicătură). Apoi, Grecia și-a lăsat definitiv amprenta culturală asupra Constanței prin ridicarea primei școli, a primei biserici ortodoxe, a primului cinematograf și a primelor teatre.


Miile de familii elene care au trăit la Constanța de-a lungul timpului ne-au lăsat moștenire nume de referință pentru societatea noastră, precum Demostene Tranulis (care ne-a îmbogățit, printre altele, cu teatrele Elpis și Fantasio), frații Embiricos (navigatorii care ne-au dăruit Palatul Navigației) sau negustorul Gheorghe Hrisicos (căruia îi datorăm superba clădire Hrisicos).


Comunitatea elenă reprezintă o piesă esențială din fundamentul pe care ne-am clădit și ne-am dezvoltat orașul și societatea, iar pentru acest lucru nu avem destule cuvinte să îi mulțumim.


Astfel, în semn de recunoștință pentru începuturile Constanței și din respect pentru grecii care și-au lăsat amprenta asupra înfloririi orașului la final de secol XIX și în perioada interbelică, ne exprimăm astăzi, de Ziua Națională a Greciei, un gest simbolic de a lumina clădirea primăriei în culorile drapelului elen. La mulți ani tuturor grecilor din Constanța și de pretutindeni!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Canotaj de coastă Doi specialiști din Grecia, vizită la CS Farul, în proiectul RoBeats (GALERIE FOTO)

30 Nov 2023 530

Calendar ortodox Astăzi, 30 noiembrie, zi de mare sărbătoare pentru creștini!

30 Nov 2023 919

Expoziție de artă veche românească și antichități

28 Nov 2023 606

Atenționare de călătorie pentru Grecia din cauza unor restricții de circulație. Ce spune MAE

16 Nov 2023 557

Constanța. Universitatea „Ovidius“ și CS Farul Andrei Sterea, medalie de aur, în Grecia, la cursa competitivă a Ovidio Running (GALERIE FOTO)

11 Nov 2023 628

OMD Mamaia – Constanța Publicațiile internaționale, interesate de Stațiunea Mamaia și municipiul Constanța la Târgul de Turism WTM Londra (GALERIE FOTO)

08 Nov 2023 628

România stă prost la capitolul inserției persoanelor cu nevoi speciale în câmpul muncii. Iată cauzele

05 Nov 2023 541

Grecia Bonus pentru cetățenii care raportează evaziunea fiscală

31 Oct 2023 571

Numărul turiștilor străini atinge un nivel record într-o destinație mediteraneană, în ciuda incendiilor și caniculei!

23 Oct 2023 604

Comunitate Elenă „Elpis” Constanța organizează un eveniment de Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității

23 Oct 2023 528

Construcția unui nou pod peste Dunăre, pe agenda întâlnirii trilaterale România-Bulgaria- Grecia, de la Varna

09 Oct 2023 757

Guvern Premierul, Marcel Ciolacu merge în delegație în Bulgaria. Ce se va discuta?

08 Oct 2023 722

UPDATE. CSM Constanța box Alexandru Buleu, medalie de bronz la Campionatul Balcanic

28 Sep 2023 895

MAE Atenționare de călătorie pentru Grecia - Furtuna Elias, cod roșu

26 Sep 2023 816

Licitații Constanța UM 02022 Constanța – Baza Logistică Navală cumpără servicii de asigurare (DOCUMENT)

26 Sep 2023 663