ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

România are peste 2.000 de kilometri de frontieră externă Uniunii Europene, fiind astfel poarta de intrare în Europa.
 
Cei peste 2.000 de kilometri sunt apărați de polițiști de frontieră, meniți să apere nu numai granițele României ci și, implicit, cele ale Uniunii Europene.
 
Unul dintre cele mai intense aspecte cărora polițiștii Gărzii de Coastă și colegii lor din țară trebuie să le facă față este reprezentat de contrabandă, sub multiplele forme pe care le îmbracă.
 
Milioane de țigări de contrabandă sunt oprite la frontierele României, sute de migranți sunt prinși anual, arme ilegale sunt confiscate de polițiști.
 
În întreg acest context, miercuri, 7 septembrie, de la ora 14.00, invitatul emisiunii ZIUA LIVE este inspector principal Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.
 
Pe parcursul emisiunii, inspectorul principal ne va vorbi pe larg despre munca depusă de polițiștii de frontieră pentru combaterea contrabandei cu țigări și nu numai, dar și despre tehnica de care dispun aceștia.
 
De asemenea, purtătorul Gărzii de Coastă va vorbi și despre Portul Constanța și Portul Constanța Sud și provocările pe care le presupun cele două porți de intrare în UE.
 
ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 

Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea. Ține de legislația din fiecare stat pentru a ține sub control acest fenomen. 

Când vorbim de contrabandă vorbim despre o infracțiune transfrontalieră. 

În ceea ce privește Dobrogea,  unde acționează Garda de Coastă, contrabanda se realizează prin 4 forme: pe cale maritimă, prin aducerea la bordul navelor de țări din state non UE, cea fluvială - pe Dunăre, cea pe cale terestră, prin ascunderea țigărilor în portbagaje, autocamioane, și cea la nivel național când avem în vedere n-bunuri aduse prin alte puncte din țară și care ajung la noi. 

Modul de a combate contrabanda la nivelul Gărzii de Coastă este diferit de alte inspectorate din țară. Poliția de Frontieră are foarte multe structuri specializate. Cea mai importantă „armă a Gărzii de Coastă este resursa umană. 

Cifrele diferă de la an la an. Peste 50 de dosare instrumentate anul acesta la nivelul Gărzii de Coastă. 

Peste 800.000 de pachete de țigări depistate anul acesta pe raza de competență a Gărzii de Coastă. 

Pe noi ne interesează ca această infracțiune să fie oprită și cei responsabili să fie trași la răspundere. 

Sunt pedepse destul de dure pentru cei judecați de contrabandă. 

 Anul acesta am descoperit în zona localității Săcele 700.000 de pachete de țigări de contrabandă. 

În județele Constanța și Tulcea sunt cele mai frecvente contrabanda la nivel terestru și cea națională. 

Anul acesta au fost pe raza Gărzii de Coastă, 54 de cazuri de tentativă de trecere ilegală a frontieră. 13 traficanți, deferiți justiției. 

Pedepsele sunt foarte mari. De fiecare dată când am avut cazuri de trafic de migranți, suspecții au fost reținuți și condamnați. 

Migranții au primit o formă de protecție din partea statului român. Marea Neagră este foarte dificilă. Riscurile pentru ambarcațiunile ce transportă migranți sunt foarte mari. 

Traficanții știu că vor fi prinși, reținuți. Este o muncă titanică, dar de fiecare dată suspecții au ajuns în fața instanței. 

Majoritatea celor condamnați își execută pedeapsa în România. 

Avem și tehnică și oameni care ne ajută să ținem sub control acest fenomen infracțional. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO-TEXT Eveniment în onoarea zilei de 1 decembrie la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)

28 Nov 2022 561

LIVE TEXT Ziua de 23 noiembrie 1878, rememorată printr-un eveniment cultural și istoric în Centrul Vechi al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2022 809

LIVE VIDEO+TEXT „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean lansat la Academia Română (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2022 1291

ZIUA LIVE. Constanța mustește de istorie. Nu e păcat să nu punem în valoare acest potențial? (VIDEO)

19 Nov 2022 952

ZIUA LIVE Reprezentanții USR Constanța, despre obiectivele culturale pentru care s-au obținut autorizații de construire în vederea reabilitării (VIDEO)

18 Nov 2022 733

LIVE TEXT Călătoria continuă. Flacăra "Spiritul dobrogean" ajunge azi la Colegiul Pedagogic (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Nov 2022 703

ZIUA LIVE. Patrimoniul cultural dobrogean între responsabilitate și ignoranță!

17 Nov 2022 918

LIVE TEXT Cu ocazia Zilei Dobrogei, Flacăra "Spiritul dobrogean" ajunge la Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța " (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2022 893

ZIUA LIVE. Prof. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța - „A fost un mandat pe care mi l-am asumat de la început pe comunicare și pe transparență“

17 Nov 2022 764

ZIUA LIVE Sorin Mihai, precizări importante pentru elevii constănțeni (VIDEO)

16 Nov 2022 645

LIVE TEXT Cu ocazia Zilei Dobrogei, Flacăra "Spiritul dobrogean" se va aprinde la Prefectură. Va ajunge și la Liceul Teoretic "Traian" (FOTO+VIDEO)

16 Nov 2022 1312

ZIUA LIVE. Învățământul din Constanța, sub umbrela unor proiecte naționale, unele pilot

15 Nov 2022 769

LIVE VIDEO+TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța sărbătoresc ZIUA Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Nov 2022 682

LIVE VIDEO-TEXT Dublu eveniment de Ziua Dobrogei la Muzeul de Artă din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Nov 2022 1140

LIVE VIDEO-TEXT Eveniment de Ziua Dobrogei la Constanța- Membrii din minoritățile reprezentantive ale regiunii împărtășesc din experiențele lor în Dobrogea (FOTO+VIDEO)

14 Nov 2022 970